שתף קטע נבחר

אתגר המערב: איך מוציאים נשק כימי מסוריה?

כשברקע מתנהלת מלחמת האזרחים, מביעים בכירים במודיעין האמריקני ובפנטגון חשש מניסיון השתלטות של המורדים או גורמים בחסות אל-קאעידה על הנשק הכימי של צבא אסד. גורם אמריקני בכיר ל"ניו יורק טיימס": "אף אחד לא מוכן לשים כוחות על הקרקע כדי להגן על הדברים האלה, כולל אנחנו"

זה נראה היה כמו הפתרון האולטימטיבי להוצאת הנשק הכימי מידיו של בשאר אסד , אולם בשטח ניכר כי המצב מסובך מכפי שנדמה היה בהתחלה: לפי דיווח היום (יום ב') ב"ניו יורק טיימס", בוושינגטון מביעים חשש שהתוכנית להוציא מלאי של נשק כימי מחוץ לשטחה של סוריה, עלול להיות בעייתי עקב המשך התנהלות מלחמת האזרחים במדינה והעמסת הנשק המפורק על ספינות.

 

מלחמת האזרחים בסוריה - דיווחים נוספים ב-ynet:

75 חיילי אסד נהרגו בפיגוע. צפו בבניין נחרב

דיווח: בכיר בחיזבאללה נהרג בסוריה

 

נכון לעכשיו, יחידות הצבא הנאמנות לנשיא אסד הן אלה שמאבטחות ומלוות את מטעני הנשק הכימי, שסוריה התחייבה להשמיד. בכירים במודיעין האמריקני ובפטנגון אומרים כי אותם מטענים חשופים לתקיפה של המורדים בזמן נסיעה באזורים שבהם משתוללת מלחמה במשך יותר משנתיים וחצי.

 

כשגורם אמריקני בכיר נשאל בסוף השבוע מה תהיה תוכנית הגיבוי למקרה שבו רכיבי הנשק הכימיים יותקפו על-ידי כוחות המסונפים לאל-קאעידה או אפילו על ידי כוחות של אסד, השיב אותו גורם כי "זאת הבעיה. אף אחד לא ניסה את זה בעבר במהלך מלחמת אזרחים, ואף אחד לא מוכן לשים כוחות על הקרקע כדי להגן על הדברים האלה, כולל אנחנו".

"לא עשו את זה במהלך מלחמת אזרחים". פקח האו"ם בפעולה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"לא עשו את זה במהלך מלחמת אזרחים". פקח האו"ם בפעולה(צילום: EPA)

גורם בכיר אמריקני אחר ציין כי הלבטים שעמם התמודדו ארצות הברית ומדינות אחרות היו "או להשאיר את הדברים במקום ולקוות לטוב, או מנגד לתת על זה דין וחשבון, להוציא את זה משם, ולקוות לטוב. זאת האופציה הכי פחות גרועה".

 

ממשל אסד התחייב להוציא משטח סוריה את החומרים המסוכנים עד 31 בדצמבר ואת כל החומרים הרעילים האחרים עד 5 בפברואר 2014. ביום שישי האחרון דחתה אלבניה את בקשת ארה"ב להשמיד את הנשק הכימי של סוריה בתחומה. גם נורבגיה סירבה לעשות זאת בעבר. החוק האמריקני אוסר לייבא נשק כימי להשמדה בתוך שטח ארה"ב. בשל כך, הדאגה המיידית של האמריקנים היא שבמשך ששת השבועות הקרובים, יותר מ-600 טונות של חומר כימי, ייפלו לידיים עוינות.

 

"האתגר הגדול - אבטחת השיירות"

"שלב ההובלה בכל מבצע הוא בדרך כלל קריטי ורגיש", ציין פקיד בכיר במשרד ההגנה האמריקני. הארגון הבינלאומי למניעת הפצת נשק כימי (OPCW) הוא זה שמלווה את הכוחות הסוריים בכל הקשור לשמירה על מצבורי הנשק הכימי והובלתם בשיירות של משאיות מ-23 אתרים. לאחר מכן אמורים אנשי הארגון לפקח על הובלת הנשק בים. לפי ההסכם שהושג בספטמבר, רוסיה וארה"ב אמורות לעבוד בשיתוף פעולה עם אנשי הארגון ועם בכירים במשטר הסורי.

 

פקיד אמריקני בכיר אמר בהתייחסו לנושא כי "האתגר הגדול ביותר שאיתו אנחנו מתמודדים כעת הוא אבטחת השיירות, מאתרי הנשק לנמל". לפי הערכות האיום, מנהיגים בכירים באל-קאעידה בפקיסטן וגורמים הקשורים עם הארגון בסוריה, כבר הבהירו כי ברצונם לנסות ולהשתלט על החומרים הכימיים, ואולי לפתח ארסנל כימי משלהם. פקיד אמריקני אחר אמר כי קשה לסמוך בנושא על הממשל הסורי. לדבריו, "זה לא פתרון אידיאלי".

 

ברקע מהדהדים הזיכרונות מעיראק ומאפגניסטן ש"צברו" ניסיון של יותר מעשור בהתקפות על שיירות נשק בכבישים, תוך שימוש בפצצות מאולתרות, נשק קל ופצצות מרגמה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"שלב ההובלה הוא בדרך כלל קריטי". פקחי האו"ם בפירוק הנשק הכימי בסוריה
צילום: EPA
מומלצים