שתף קטע נבחר

מסים: בחו"ל בוחנים את חשבון הבנק שלכם

מחזיקים חשבון בנק בחו"ל, או אתם בעלי אזרחות אמריקנית? כדאי שתהיו מודעים לדרישות הדיווח של הרשויות בחו"ל. שם מעוניינים לדעת מה מקור הכסף שלכם

הבנקים בישראל ובעולם החלו בשנים האחרונות לדרוש מידע בנוגע למקור הכסף בחשבונות הבנק של הלקוחות שלהם.

 

 

הבנקים בשוויץ רוצים גם לדעת שהלקוחות שלהם ממדינות אחרות, ובכלל זה מישראל, שילמו מס במדינתם ודיווחו על חשבון הבנק. החשש של הבנקים הוא שחשבונות הבנק משמשים כצינור להלבנת הון והעלמת מס.

 

הדרישות של הבנקים מהלקוחות מוגזמות מאוד וגורמות לנדידת הכסף לבנקים אחרים שבהם הרגולציה בעניין זה אינה מחמירה, וכן להוצאת הכספים לצורך השקעות באפיקים שונים כמו נדל"ן.

 

דוגמא לתופעה הזאת, היא הרגולציה האמריקאית אשר חייבה בנקים ישראלים, בין היתר, להחתים אזרחים אמריקאיים על טפסים שונים, דבר שגרם ליציאת כספים של לקוחות אמריקאים מהבנקים הישראלים.

 

בהתאם להערכות שונות, הלקוחות האמריקאים הוציאו יותר מ-5 מיליארד דולר מהבנקים בישראל והעבירו את הכסף לבנקים בחו"ל, וגם לרכישת נדל"ן בישראל.

 

למה הבנקים מתעניינים במקור הכסף?

המשבר הכלכלי העולמי והגירעונות במדינות רבות בעולם גרמו לממשלות להשקיע משאבים רבים במאבק בהעלמות המס והלבנות ההון. הרשויות לוחצות את הבנקים ואלו מגיבים בהיסטריה. הבנקים מתפקדים בעניין זה כ"אח הגדול", ומי שמשלם את המחיר הכבד הם הלקוחות שנדרשים לספק מידע שהוא פרטי ואישי.

 

הבנק בשוויץ שלח לכם מכתב?

לקוחות בנקים שוויצריים, וביניהם תושבי ישראל רבים, קבלו לאחרונה מכתבים תקיפים מהבנקאים שלהם הקוראים להם לחתום על טפסים שונים בנוגע לדיווחי המס שלהם.

 

באחד המכתבים ללקוחות נאמר כי הבנקים בעולם נקראו לאמץ נורמות בינלאומיות שנועדו למנוע שימוש במערכת הבנקאית לצורך העלמות מסים. במכתב נאמר כי מדובר בנורמות אשר פורסמו על ידי גופים בינלאומיים כמו ה-OECD, הFATF וה- G20. בהתאם לכך, הבנקים דורשים מהלקוחות שלהם לחתום על "הצהרת מיסים" לפיה הם שלמו מסים ודיווחו על הכנסותיהם כחוק במדינת מושבם.

 

מה כלול בהצהרת המסים?

בהצהרת המסים כלולים מספר התחייבויות של לקוחות הבנק, כמפורט להלן:

 

(1) בעל החשבון מצהיר כי ידוע לו שזאת אחריותו למלא אחר דרישות המיסוי במדינת תושבותו או בכל מדינה רלוונטית אחרת, ובמידת הצורך לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי בענייני מסים.

 

(2) בעל החשבון מצהיר כי ידוע לו שזאת אחריותו לדווח על חשבון הבנק וההכנסות שצמחו בחשבון לרשויות המס במדינת תושבותו או בכל מדינה רלוונטית אחרת.

 

(3) בעל החשבון מצהיר כי הוא מבין שאם לא ידווח על חשבון הבנק וההכנסות שצמחו בחשבון לרשויות המס במדינת תושבותו או בכל מדינה רלוונטית אחרת, הבנק יהיה רשאי להפסיק מיידית את היחסים החוזיים בין הצדדים.

 

איזה עוד מידע הבנקים רוצים?

בנוסף להצהרת המסים, נדרשים הלקוחות של הבנקים השוויצריים לספק כתובת לצורך משלוח דפי חשבון ומסמכים בנקאיים אחרים.

 

בעבר, הייתה נהוגה פרקטיקה שהלקוחות היו יכולים לבחור שלא לקבל את המסמכים הבנקאיים אל כתובתם בישראל. אלא, שהבנקים אינם מסכימים יותר להמשיך בפרקטיקה הישנה. ההנחה של הבנקים היא כי לקוחות שאינם מעוניינים לקבל מסמכים אל כתובתם, כנראה לא מעוניינים שתהיה עדות לכך שהם מחזיקים בחשבון בנק זר או שהם עושים שימוש בחשבונות הבנק לצורך העלמת מסים.

 

הבנקים השוויצריים מתכוונים לסגור או להקפיא חשבונות בנק של לקוחות שלא יחתמו על הטפסים האמורים או שלא יספקו כתובת למשלוח דפי החשבון. לקוחות בנק שוויצריים חייבים לקבל ייעוץ משפטי בהקדם האפשרי ביחס לטיפול במצב החדש שנוצר.

 

מה דורשים הבנקים בישראל?

חלק מהבנקים בישראל החלו בתקופה האחרונה להקשיח את גישתם ביחס ללקוחות ממדינות באירופה, ובמיוחד ביחס ללקוחות אשר מתעקשים שלא לקבל דואר מהבנק. כך, בחלק מהבנקים בישראל עשויים לסרב לפתוח חשבונות בנק ללקוחות אירופאים, ובכלל זה ישראלים הגרים באחת ממדינות אירופה.

 

החמרת הבדיקות על ידי חלק מהבנקים בישראל ביחס ללקוחות האירופאים נובעת מההבנה כי האיחוד האירופי יקדם בתקופה הקרובה חקיקה נוקשה, ובמסגרתה הבנקים בישראל יידרשו לנקוט בבדיקות מחמירות כלפי לקוחותיהם.

 

חקיקה כזאת קיימת בארצות הברית (FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act) והבנקים בישראל כבר פועלים בהתאם לכך. החקיקה האמריקאית מחייבת מוסדות פיננסיים בעולם, ובכלל זה בישראל, לדווח על חשבונות ונכסים שהם מנהלים עבור אזרחי ארצות הברית כדי לגבות מהם מס, גם אם אותם אזרחים אינם תושבי ארה"ב. הבנקים בישראל מאמינים כי האיחוד האירופי יאמץ חקיקה חדשה בדומה לחקיקה האמריקאית.

 

מה עושים אם הבנק פנה אליכם? אם קבלתם דרישה מהבנק לחתום על טופס מסוים או על הצהרה בדבר תשלום ודיווח מסים, מומלץ לפנות קודם לייעוץ משפטי.

 

במקרים מתאימים, יש לבחון פנייה לרשות המסים והגשת בקשה לגילוי מרצון, על מנת למנוע העמדה לדין פלילי.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים