שתף קטע נבחר

פוטרתם? כך תמצאו קריירה חדשה

גל הפיטורים בשוק התעסוקה ההפכפך יכול להיות דווקא הזדמנות למי שמאבד את מקום עבודתו, לעסוק במשהו שמאפשר גם הגשמה עצמית. כך תעשו זאת

הרבה אנשים מרגישים שהם עוסקים במקצוע שהם לא אוהבים ושבחירת הקריירה שלהם נובעת בעיקר מהתאמה לתנאי השוק ולביקושים, דבר שמוביל לשחיקה ותחושה של רצון לעסוק במשהו שיאפשר הגשמה עצמית. מהצד השני ניצב שוק תעסוקה הפכפך, שפולט כוח עבודה רב ממעגל התעסוקה דרך פיטורים, מאחר שרבים מהמקצועות כבר אינם נדרשים כבעבר.

 

 

עם זאת - היכן שקיים משבר קיימת גם הזדמנות לשאול את עצמנו, איך בכל זאת ניתן להתמחות במה שאנחנו אוהבים וליצור מתוכו פתרונות תעסוקתיים? כדי לענות על כל עלינו ללמוד להכיר את עצמנו, מהו הפוטנציאל הקיים בנו וכיצד ניתן לתרגם אותו לקריירה.

 

פיטורים בעיריית שדרות (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
פיטורים בעיריית שדרות(צילום: רועי עידן)

 

הפוטנציאל שלנו מורכב מעולמות התוכן של חיינו כמו התנסויות ולמידה, ממאוויים, מכישרונות ייחודיים לנו ומתכונות אופי המגדירות את דרך עבודתינו, למשל עצמאי או בצוות. ברגע שמבינים מה הוא כולל, השינויים בשוק התעסוקה יכולים להיות דווקא הזדמנות להתחיל לעשות את מה שבאמת אוהבים. כיצד מאתרים את הפוטציאל הזה? לפניכם מספר שאלות שיכווינו אתכם בנושא:

 

מה אתם אוהבים לעשות ותאהבו להתפרנס ממנו? אנחנו יכולים לאהוב הרבה דברים אך הם לא בהכרח יתאימו לנו מבחינת מקצוע ואולי נעדיף לעסוק בהם כתחביב ולא כאמצעי לפרנסה. כך למשל, אדם שאוהב לנגן בגיטרה עשוי לרצות להמשיך להשאיר זאת רק כתחביב, אך כפרנסה יעדיף להתמקצע במשהו אחר. לכן בעת מענה על שאלה זו חשוב לבדוק מה אתם אוהבים לממש כמקצוע שהוא שירות ותרומה לאחרים באופן שגם תיהנו להתפרנס ממנו.

 

מה הנטיות הטבעיות שלכם? בכל אחד מאיתנו יש נטיות התנהגותיות וכישרונות ייחודיים שמלווים אותנו בחיינו. אצל אחד זו הנטייה הטבעית לעיצוב ולאסתטיקה, אצל שני זו יכולת להקשיב ולייעץ, ואצל שלישי זו יכולת לתקן מכשירים. שבו עם עצמכם ובדקו מהן התכונות ומהי העשייה שנובעת מכם באופן טבעי. אתם יכולים לשאול חברים או בני משפחה מבחוץ שיתנו לכם מענה על תשובה זו.

 

מהו עולם הערכים שלכם? ערך הוא אידיאל לפיו אדם קובע מה נכון וראוי בעיניו, למשל יופי, הצלחה, יציבות, נאמנות, יושרה וכדומה. לכל אדם יש מספר ערכים החשובים ומאוד בתפישת עולמו. כאשר המציאות של אדם מתנגשת עם ערכים אלו הדבר עלול לגרור לקשיים ולתסכולים.

 

לפיכך חשוב שכל אדם יברר מהם הערכים החשובים לו וילמוד להביא אותם לתוך חייו. כך למשל, מומלץ לאדם שחשוב לו ערך של השפעה לפנות לתפקידים בהם ניתן להדריך או להוביל אחרים, בעוד שאדם שחשוב לו שוויון יתקשה במקומות בהם יש היררכיה ויעדיף מקומות בהם יש תרבות ארגונית המתקיימת בגובה העיניים.

 

מה למדתם על עצמכם מבחירות העבר שלכם? לחיים יש את החכמה ללמד אותנו לפתח את מה שאנחנו זקוקים לו. אפשר לבדוק מה לימדו אותנו ההחלטות שקידמו אותנו בחיינו לנגד הקשיים שעלו בהם וכך להבין את התעצומות הנפשיות שקיימות בתוכנו לצד מה לא מתאים שיהיה נוכח בחיינו.

 

לפיכך, חישבו על אירועים בולטים בחייכם כדי לבדוק אילו כוחות גיליתם שקיימים בכם שאתם יכולים להביא כתרומה לאחר דרך קריירה שנייהף למשל לימוד אמונה עצמית, התמודדות עם אבדן, פיתוח עסק וכדומה.

 

בנוסף, חישבו מה למדתם על עצמכם מבחירות עבר תעסוקתיות שאתם לא רוצים שיהיה נוכח בחייכם, בין אם מדובר באופי התעסוקתי- למשל לא מתאים לי הוראה, עבודת מחשב וכדומה, ובין אם מדובר בתרבות הארגונית - למשל לא מתאים לי עבודה תובענית, לחץ, עבודה היררכית וכדומה.

 

מה הייתם יכולים ליצור באופן שהשוק יזדקק לו? המפתח ליצירת קריירה פקרטית עם יכולת ליצור ביקוש, היא להבין את הצרכים וליצור שירות שייתן מענה לצורך זה. לרוב נדרשת גם גישה יצירתית כדי להבין מהו הפיתרון הזה. אם תבינו שיש בכם ייחודיות שמבקשת להתבטא אז גם במקצועות שהם כבר מובנים וקיימים בשוק תמיד יהיה משהו שאתם תוכלו ליצור לתוכו.

 

כך למשל, אם גיליתם על עצמכם שאתם אנשים שאוהבים להרצות ובתפקידכם אתם מנהלי משאבי אנוש - אתם יכולים להציע כי בנוסף להגדרות התפקיד, גם תערכו מידי חודש הרצאות לעובדים בנושאים שיעצימו אותם.

 

ככל שתבינו מהי אותה תרומה ייחודית לכם ותדעו לבטא אותה ולקבל את הסכמת המעסיקים, תגדילו את רמת הסיפוק שלכם כתוצאה ממימוש הפוטנציאל. בחיפוש עבודה מול מעסיקים עתידיים יגדלו סיכוייכם להתקבל לתפקיד בגלל המוטיבציה והערך המוסף שאתם מבטאים דרך תרומה זו.

  

הכותבת היא מומחית לאבחון ולפיתוח קריירה חדשה והבעלים של חברת FBC -www.FreeBeCreate.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים