שתף קטע נבחר

חג האור: היזהרו מסכנות

חנוכה - חג יפה כל כך, אבל גם מסוכן. כיצד להיערך לחג האור, איך להימנע מתקלות בטיחותיות ומה עושים כשהילד נכווה? מדריך המקצוענים לחג בטוח

הנרות תיכף דולקים בחנוכייה, הסופגניות מזמינות והבית אפוף ריח לביבות. אבל בחנוכה, חג מקסים ככל שיהיה, חייבים לנקוט משנה זהירות: הנרות הם אש גלויה שעלולה להוות בעיה בטיחותית. מעדני החג מטוגנים בשמן רותח והסביבונים ומטבעות השוקולד עלולים לגרום לחנק של פעוטות. על פי נתוני ארגון "בטרם", בחמש השנים האחרונות נהרגו בישראל 229 ילדים כתוצאה מתאונות בבית ובחצר, מהם 22 משריפה, חמישה מהרעלה וארבעה מכוויות.

 

הנרות הללו מדליקים

הדלקת נרות החג שאמורה להיות מאורע משפחתי, חמים ומשמח, עלולה להפוך לטרגדיה אם לא נזהרים מספיק. על מנת לצמצם את הסכנות פרסם משרד החינוך הוראה שנתית קבועה לבתי הספר והמחנכים - להסביר על הסכנות בחג ולעודד תלמידים להתנהגות בטוחה.

 

עוד מורה המשרד להקפיד כי החנוכיות שמכינים הילדים לא ייעשו מחומרים דליקים כמו עץ. בנוסף, חשוב להתקין את הנרות בזווית יציבה בקנים ולהניח את החנוכייה במקום בטוח, שממנו אין סכנה שתיפול על שטיח או על מגבת מטבח למשל. אם מניחים את החנוכייה על אדן החלון יש להרחיק את הווילון מבעוד מועד.

התקינו נרות בזווית יציבה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התקינו נרות בזווית יציבה(צילום: shutterstock)
 

חנוכיה מחומרים בטוחים (צילום: עידית זמר, החברה להגנת הטבע) (צילום: עידית זמר, החברה להגנת הטבע)
חנוכיה מחומרים בטוחים(צילום: עידית זמר, החברה להגנת הטבע)

כשמשתפים את הילדים בהדלקת החנוכייה יש להקפיד שידליקו את הנרות באמצעות נר דולק (השמש) ולא בגפרורים, וכמובן שאסור לרקוד או להסתובב בבית עם חנוכייה דולקת ביד.

 

עוד בנושא:

המדריך המלא לבית בטוח לילדים

מערכות מיגון לבית

למנוע את השריפה הבאה

 

אם פרצה שריפה בבית, אומרים ברשות הארצית לכיבוי והצלה, נסו לכבות אותה במהירות לפני התפשטותה. אם לא הצלחתם ברגעים הראשונים והאש מתפשטת - הימלטו מהבית, הזעיקו את כוחות כיבוי וסגרו את הדלת מאחוריכם. דלת סגורה תעכב התפשטות אש לחדר המדרגות ולדירות השכנים. אם אין ביכולתכם לצאת מהבית, היכנסו לחדר קרוב וסגרו את הדלת, הגיעו לחלון ונסו להזעיק עזרה.

 

זכרו כי רוב האנשים הנפגעים משריפה סובלים משאיפת עשן ולא מהאש עצמה, ולכן בשום מקרה אין לרדת בחדר מדרגות אפוף עשן או להשתמש במעלית, שהפיר שלה מהווה מסדרון לעשן בזמן שריפה. פנו אל נתיבי המילוט בהליכה שפופה ואף בזחילה. העשן מיתמר למעלה וסמוך לרצפה יהיה קל יותר לנשום ולראות את הדרך.

 

נתוני ארגון "בטרם" ()
נתוני ארגון "בטרם"
 

לא רק במשרד כדאי להתקין מערכת לגילוי עשן. שמוליק הראל מ"אש מגור שירותים" ממליץ לכולם להתקין גלאי עשן, בפרט מי שגר בבית עץ או בנייה קלה אחרת. "בבנייה החדשה והגבוהה של היום, הקבלן חייב להתקין בכל דירה גלאי עשן עצמאי שפועל על סוללה וגם מחובר למערכת החשמל. מי שגר בבתים ישן או בבית פרטי שאין בהם גלאי עשן מובנה - חשוב מאוד להתקין אותו עצמאית כדי שיתריע בפני הסכנה".

 

הראל הוסיף: "אני לא מצפה ממשפחה להתקין מערכת לגילוי עשן כמו במשרדים וחברות, אבל התקנת גלאי עשן עצמאי, כלומר כזה שעובד על סוללה, תעלה עד 200 שקל לכל היותר - סכום פעוט שעשוי להציל חיים".

 

טיגון בטוח

בעת הכנת סופגניות או לביבות יש להרחיק ילדים מאזור הכיריים, להקפיד על יציבות הסיר או המחבת ולמנוע מצב שבו יד שובבה נשלחת לעבר המעדן בעודו בטיגון.

סכנה: שמן רותח (צילום: דודו אזולאי) (צילום: דודו אזולאי)
סכנה: שמן רותח(צילום: דודו אזולאי)
 

בטיגון עצמו יש להקפיד על שימוש בסיר בעל ידיות קצרות ולא בקלחת, כדי לצמצם אפשרות שפגיעה בלתי מכוונת בידית הארוכה תפיל את הסיר. במהלך הבישול כדאי ללבוש חולצות בעלות שרוול קצר או הדוק. שרוול ארוך ורפוי עלול להיתפס באש או בידית המחבת.

 

הימנעו מהעברת נוזלים מעל לסיר הטיגון הרותח. אם טיפת מים תפגע בשמן החם, הוא יתיז ויגרום לכוויה. חשוב לזכור: אם סיר הטיגון שלכם התלקח כתוצאה מהתחממות יתר, אין לנסות לכבות את האש באמצעות מים, שיגרמו לשמן הרותח לעוף לכל עבר.

 

מה כן לעשות? הנמיכו את הלהבה, הרטיבו מגבת במים וכסו את הסיר המתלקח. בכל מקרה אין להזיז את הסיר מהכיריים מחשש שיישפך השמן הרותח, פשוט המתינו עד שהמגבת הרטובה תחנוק את האש.

 

אם בכל זאת השמן הרותח גרם לכוויה קלה בשכבות העור החיצוניות (דרגה 1-2), יש לשטוף את האזור במים פושרים ולכסות בתחבושת סטרילית או מגבת נקייה. במד"א מוסיפים כי בפגיעות עמוקות יותר (דרגות 4-3) או במקרה שבו שטח הפגיעה רחב יותר (בעיקר באזורי הפנים הצוואר, הבטן ואיברי המין), יש להזעיק מיד אמבולנס ולוודא שהנפגע נושם באופן תקין.

 

מטבח מסוכן

כמעט בבית של כולנו חומרי הניקוי נמצאים מתחת לכיור ובהישג ידם של הילדים. חומרים אלה מסוכנים לא רק לשתיה אלא גם בכל מגע עם העור ומערכת הנשימה, בפרט כשמדובר בילדים קטנים. במקרה של הרעלה, אסור לתת לילד לאכול או לשתות אלא להושיב אותו כדי לאפשר לו לנשום בקלות ולהזעיק מייד את כוחות ההצלה.

 

כשאנשי הצוות הרפואי מגיעים יש להציג בפניהם את אריזת החומר הרעיל לצורך התאמת הטיפול הנכון. ככלל, על מנת להימנע מסכנות כאלו, כדאי לאחסן את חומרי הניקוי בארון גבוה יותר ולא נגיש לילדים, או לסגור את הדלתות בסגרי בטיחות ייעודיים.

 

זהירות, סביבונים!

אם הצלחתם להרחיק את הילדים הסקרנים בהצלחה מהמטבח, מלאכתכם לא תמה. הקפידו כי הקטנים מביניהם לא מכניסים סביבונים לפה או מטבעות מדמי החנוכה. במקרה של חנק מגוף זר ניתן לבצע בילדים תמרון "היימליך": לחצו על החלק העליון של הבטן, עודדו את הילד להשתעל ולפלוט את הגוף הזר ובדקו בפיו אם ניתן לסלק את החפץ באצבעותיכם.

 

במד"א מוסיפים כי אם הילד שנחנק בן פחות משנה אין לבצע בו תרגיל זה מחשש לפגיעות פנימיות. במקרה כזה יש ללחוץ במרכז בית החזה ולטפוח על גבו בין השכמות.

הדליקו נרות, אכלו סופגניות ושמרו על הקטנטנים ועל עצמכם.

שיהיה לנו חג שמח!


פורסם לראשונה 27/11/2013 07:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חג האור. חג האש
צילום: shutterstock
מומלצים