שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס, EPA, AFP

תפנית בעלילת הסרט. כך שדדו את הפיראטים

כבר שנתיים שלא דווח על ניסיון מוצלח של פיראטים סומליים לבצע חטיפה ימית ונראה כי הצעדים הבינלאומיים למגר את התופעה נחלו הצלחה. כיצד ניתן להסביר את הירידה בהיקפי התופעה והאם אפשר להכריז על ניצחון?

הפיראטים של סומליה הגיעו בימים אלו למסך הגדול. סרטו של פול גרינגראס "קפטן פיליפס", הסרט הדני "חטיפה" והסרט הדוקומנטרי "ימים אבודים" - כולם מספרים את הסיפורים הדרמטיים של ימיה המוקדמים של הפיראטיות הסומלית. האירועים שהסרטים הללו מספרים מחדש התרחשו כאשר תופעת הפיראטיות בקרן אפריקה החלה להסלים. אז, היה נראה כאילו אף אחד לא יודע כיצד לפעול נגד פיראטיות וכל אירוע נתפס כמצב משברי וטרגי. כיום, הפיראטים של סומליה כבר בקושי מגיעים לכותרות הבינלאומיות. אך עדיין יש דיווחים תכופים על התקפות פיראטים במערב אפריקה, הזירה הסומלית שקטה. האם תם עידן הפיראטיות הסומלית? האם הצליחה הקהילה הבינלאומית לנצח את הפיראטים של סומליה?

 

נפל בפח: הפיראט פותה "להפיק סרט" - ונעצר

 

"מגלים עולם " - מאמרים אחרונים:

לאומן, ביצועיסט וידיד ישראל. ר"מ הודו הבא? / ד"ר מיכאל תנחום

נובל לשלום למלחמה בכימי. ומה עם ישראל?/ ד"ר איתן ברק

האם צריך לעזור למשת"פים? זיכרו את צד"ל / ד"ר אורית גזית

סוף עונה בקסטרו. המהפכה הקובנית, לאן?  / ד"ר מרגלית בז'רנו

 

כבר שנתיים שלא דווח על ניסיון מוצלח של פיראטים סומליים לבצע חטיפה ימית ונראה כי הצעדים הבינלאומיים למגר את התופעה נחלו הצלחה. כיצד ניתן להסביר את הירידה בהיקפי התופעה? בחינה מעמיקה של הפיראטיות הסומלית מראה שיש לקחת בחשבון לפחות שלושה גורמים.

 

1. תעשיית הספנות שיפרה את אמצעי ההגנה העצמית. ספינות שטות כיום במהירות גבוהה יותר באזורים בעלי סיכון גבוה, תוך תגבור האבטחה והגנה על כלי השיט באמצעים שונים ושמירה על כלל הפרוצדורות הבינלאומיות המזוהות על ידי מומחים כ"פרקטיקות הניהול הטובות ביותר". יתרה מזאת, על סיפונם של רוב כלי השיט מועסקים מאבטחים חמושים. מאבטחים אלו, הנשכרים מטעם חברות ביטחון פרטיות, שינו באופן משמעותי את מערכת הסיכונים והעלויות שבמבצעי פיראטיות.

 

כיום, עבור פיראטים, הניסיון להשתלט על כלי שיט שיש עליו מאבטחים חמושים הוא משימה מסוכנת מדי, אם לא בלתי אפשרית.

 

חילות הים השונים מנוסים יותר בפעילות נגד פיראטים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חילות הים השונים מנוסים יותר בפעילות נגד פיראטים(צילום: AFP)
2. מאז ימיה הראשונים של הפעילות נגד פיראטים התייעלו המשימות הימיות הבינלאומיות שהובלו על ידי ברית נאט"ו, האיחוד האירופי או על ידי מדינות באופן עצמאי. שיתוף הפעולה הבינלאומי בין כוחות המשימה השונים עובד היטב וחילות הים השונים הפכו למנוסים יותר בפעולה נגד פיראטים ובטיפול בחשודים בפיראטיות.

 

אם עד 2010, רבים ממי שנחשדו בפיראטיות שוחררו ישר לאחר שנתפסו, כעת צוותי הצי השונים מיומנים יותר בהליכי מעצר, איסוף ראיות, ומסירה של חשודים.

כתוצאה מכך, יש כיום מספר מרשים של 1,200 פיראטים כלואים, שכבר נידונו או ממתינים למשפטם, רובם במזרח אפריקה. אמנם מאגר הפיראטים הפוטנציאליים לגיוס בסומליה הוא גדול, אך מאסרם של פיראטים שלח מסר ברור לסומליים, שחלק גדול ממי שמעורב בפיראטיות לא חוזר הביתה בסוף היום.

 

מסגרת התביעה המוצלחת נגד פיראטים היא אחת התוצאות של "התוכנית נגד פיראטים" היעילה במיוחד של משרד האו"ם לסמים ופשע שהצליחה לבנות מחדש ולבצע רפורמה בסקטורים המשפטיים בסומליה ובמדינות האזור, שבהן נתבעים רוב החשודים.


 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

3. גורם מהותי נוסף שיש לקחת בחשבון כדי להבין את הירידה בפיראטיות הסומלית הוא הקהילות הסומליות המקומיות שמביעות יותר ויותר התנגדות לפיראטיות ורואות בה פעילות לא לגיטימית. הדורות הראשונים של הפיראטים בסומליה צברו תמיכה מקומית דרך הצגתם העצמית כשומרי חופים וכמגנים על הים הסומלי. כיום, הקהילות הסומליות כבר לא רואות בנרטיב ההצדקה הזה כתקף, וכפרים רבים כמו מאחז הפיראטים לשעבר "אייל", מתנגדים לפיראטיות באופן פומבי.

 

התמיכה הקהילתית היא חיונית לא רק לתהליך הגיוס אלא גם ללוגיסטיקה של מבצעי הפיראטיות, למשל אספקת מזון ומים לאורך תהליכי משא ומתן על כופר. התמיכה הפוחתת בפיראטיות ברמת הכפר קשורה להצלחתם של קמפיינים נגד פיראטיים שתכליתם לעורר מודעות. בעזרתן של תחנות רדיו בינלאומיות, ארגונים לא-ממשלתיים, מקומיים ובינלאומיים הפיצו באזורים מוכי פיראטיות את המסר לפיו פיראטיות אינה לגיטימית ומסוכנת.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אם כך, האם הקהילה הבינלאומית ניצחה במאבק נגד הפיראטיות? האם זה הזמן להסיג את הציים לאחור? ישנה תשובה ברורה לשאלות הללו: עדיין מוקדם מדי להכריז על ניצחון. הירידה הנוכחית בפיראטיות אינה קבועה. ההצלחה היא שבירה. רשתות הפיראטים בסומליה עדיין איתנות. ואכן, עדיין יש ניסיונות לחטוף כלי שיט, גם אם בפועל אף לא אחד מהם צולח.

אדריכלי הפיראטיות ממתינים ובוחנים את הקהילה הבינלאומית. אם ספנים ישנו את התנהגותם ויפסיקו לציית ולפעול ברוח "פרקטיקות הניהול הטובות ביותר" או שיפסיקו להעסיק מאבטחים חמושים, או אם ייסוגו חילות הים הבינלאומיים, תופעת הפיראטיות תשוב במהרה.

 

מכאן שתשומת הלב המתמשכת לפיראטיות בסומליה היא הכרחית. עם זאת, המימון לפרויקטים רבים כמו לדוגמה תהליך "ג'יבוטי לגיבוש קוד ההתנהגות" עתיד להסתיים ב-2014. יהיה זה קשה יותר למצוא תמיכה ציבורית למשימות ימיות ולהוצאות הניכרות של הפעילות נגד פיראטים. בטווח הבינוני, שחקנים אפריקנים אזוריים יהיו חייבים להשתלט על העבודה ולמלא את חלקה של הקהילה הבינלאומית. אולם, תהליך בניית היכולות עדיין בראשיתו ומדינות אפריקניות חסרות כיום את היכולות הימיות הנדרשות לכך. כעת מוקדם מדי להעביר אחריות לשחקנים אזוריים. מאמצים בינלאומיים נגד פיראטים צריכים להמשיך. אחרת, המאבק נגד פיראטים סומליים יובס באיבו. במקרה כזה, הניצחון היחיד יהיה של הוליווד שתקבל חומר חדש להצגת סיפורים טרגיים על יורדי ים הסובלים מפיראטיות עכשווית.

 

ד"ר כריסטיאן בואגר הוא מרצה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת קרדיף בוויילס ועובד על פרויקט מחקר בנושא פיראטיות ימית הממומן על ידי המועצה הבריטית למחקר כלכלי וחברתי. הוא גם עורך את האתר piracy-studies.org, פורטל מחקרי המוקדש ללימוד פיראטיות ימית 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הניסיון להשתלט על כלי שיט עם מאבטחים חמושים - משימה מסוכנת. פיראט סומלי
צילום: AP
מוקדם מדי להעביר אחריות לשחקנים אזוריים. ד"ר כריסטיאן בואגר
מומלצים