שתף קטע נבחר

גם הקטן רוצה לטייל: 5 טיולים עם עגלה

נגמרו התירוצים: גם עם פעוטות אפשר לצאת לטבע. חמש אפשרויות קלות ומהנות לתור את ארצנו עם תינוק

שבילים וצבים בנחל אלכסנדר

חלקו התחתון והמישורי של נחל אלכסנדר הוא ערוץ איתן. בשיקומו הושקעו הרבה כסף ועבודה, והדבר ניכר בשטח: הטיול בשבילים המטופחים לאורך גדתו הצפונית של הנחל, בין פינות ישיבה יפהפיות, צמחיית נחלים עשירה ואוכלוסייה נדירה של צבים רכים, הוא חוויה מיוחדת ומהנה.

 

איך מגיעים? נוסעים לצומת העוגן בכביש 4 ופונים מערבה לכיוון משמר-השרון ומעברות. מיד מגיעים לצומת T שבו פונים ימינה. חולפים על פני מעגל תנועה ועל פני הכניסה לקיבוץ מעברות, ואחרי ‭1-כ‬ ק"מ פונים ימינה לרחבת עפר וחניון פארק איטליה.

 

מכאן נפנה מערבה, נחצה את הכביש, וניכנס בשביל מסומן אדום לחניון מטופח על גדת הנחל. את פנינו יקבלו מדשאה גדולה, שולחנות פיקניק רבים, וערוץ נחל יפהפה ורחב. על גדות הנחל צמחיית נחלים צפופה, ומעליו נמתח גשר להולכי רגל. נפנה ימינה בשביל המסומן באדום ונלך על גדתו הצפונית (ימנית)של הערוץ.

 

שביל אספלט מישורי ונוח עובר בצמוד לנחל הזורם, ולאורכו פזורות פינות ישיבה ומתקני משחק לילדים. אחרי ‭1.5-כ‬ ק"מ נעבור במנהרה מתחת לכביש, ואחרי כשעה-שעה וחצי הליכה בסך הכל, נגיע לגשר הצבים. נפנה שמאלה, נחצה את ערוץ הנחל על גשר בטון צר, נרד למרפסת העץ שנבנתה על גדת הנחל, ונביט למים, עד שנבחין באחד הצבים הרכים מבצבץ מתוכם. נוכל להסתובב בפארק ולעלות למגדל תצפית על עמק חפר והסביבה. ממרפסת העץ נחזור באותה דרך לפארק איטליה שבו חנינו.

 

עם העגלה בנחל אלכסנדר (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
עם העגלה בנחל אלכסנדר(צילום: עידו ארז)

 

פארק המעיינות בעמק המעיינות  

הפארק הוא אחת האטרקציות המרשימות בארץ לטיול עם עגלה. הטיול מוביל למגוון מעיינות - עין מגדל, עין שוקק, בריכת נחל הקיבוצים ועין מודע - והשבילים אליהם מישוריים, רחבים ונוחים. הכניסה לפארק חינם. בתשלום ניתן לשכור אופניים או קלנועית.

 

איך מגיעים? ניתן להגיע לבריכות השונות בכמה דרכים. נציג את הדרך המרכזית המובילה לכניסה הראשית לפארק. מגיעים לצומת השיטה בכביש ‭,71‬ ליד קיבוץ בית השיטה, ופונים בו דרומה לכביש ‭.669‬ אחרי ‭4.7-כ‬ ק"מ פונים ימינה לפי השילוט לגן השלושה (הסחנה).

 

מיד לאחר הפנייה מגיעים למזלג ופונים לכביש הימני, לפי השילוט לפארק המעיינות. נוסעים בכביש, שמתעקל שמאלה ועובר לצד הגדר התוחמת את שטח גן השלושה מדרום, ואחרי ‭800-כ‬ מטר מגיעים למגרש חניה רחב. ההליכה לעין מגדל, נחל הקיבוצים ועין שוקק מומלצת ממגרש זה. ההליכה לבריכת נחל הקיבוצים ולעין מודע ארוכה יותר, ומומלצות דרכים חלופיות.

 

מהחניה ניכנס בשער ונלך בכביש הצר לכיוון מזרח. במהרה נפנה עם הכביש ימינה, נלך עוד כדקה, ונגיע לאיקליפטוס גדול משמאל לכביש. נפנה שמאלה ליד העץ, ונלך עוד כמה עשרות מטרים אל עין מגדל. מעין מגדל נחזור לאיקליפטוס ונמשיך בכביש הצר. תוך ‭70-כ‬ מטר נגיע לצומת. פנייה שמאלה מובילה אל נחל הקיבוצים; אנו נמשיך ישר ונלך בעלייה מתונה.

 

אחרי ‭350-כ‬ מטר, ‭10-7‬ דקות של הליכה, מתחיל הכביש לרדת במתינות, ואנו נפנה ימינה, לפי השילוט לעין שוקק. נלך לצד צינור חלוד מימין ולולים משמאל, ותוך ‭250-כ‬ מטר נגיע לצומת נוסף. נמשיך ונלך עוד ‭100-כ‬ מטר, ובתוך ‭2-כ‬ דקות נגיע לבריכת המעיין עין שוקק. אחרי הבילוי בבריכה המטופחת, נשוב, באותה דרך, לכניסה לפארק.

 

העגלה מגיעה גם לכאן. עין מודע (צילום: אמיר שור, קק"ל) (צילום: אמיר שור, קק
העגלה מגיעה גם לכאן. עין מודע(צילום: אמיר שור, קק"ל)

 

מצפה מונפורט בגליל המערבי  

נחל כזיב הוא אחד הנחלים היפים בגליל, ועל גדתו הדרומית ניצב המונפורט. מסלול קצר ונוח מגיע לתצפית על המבצר הצלבני המרשים, שנמצאת על המצוקים התלולים של הגדה הצפונית.

 

איך מגיעים? מגיעים לצומת כברי בכביש ‭,70‬ ופונים צפונה. לאחר ‭7-כ‬ ק"מ פונים ימינה לכביש ‭,899‬ ואחרי ‭7.5-כ‬ ק"מ נוספים, שוב ימינה לפארק גורן. נוסעים עד למעגל תנועה ולמגרש חניה. מהמגרש יוצא שביל מסומן באדום דרומה לכיוון מצפה מונפורט.

 

אחרי ירידה קלה של שתי דקות בשביל מרוצף, נגיע למרפסת תצפית נפלאה שממנה נראה את ערוץ נחל כזיב המתפתל, גדותיו המיוערות והמבצר המתנשא מעליו. מונפורט הוא אתר ארכיאולוגי מתקופת ימי הביניים, ובו שרידי מבצר צלבני מהמאה ‭.12-ה‬ פירוש שמו הוא "ההר החזק‭,"‬ וממבט על המבצר שיושב על צלע ההר ושולט על כל הסביבה שמתחתיו, אפשר להבין מדוע זכה לו.

 

מבצר המונפורט על גדת נחל כזיב (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מבצר המונפורט על גדת נחל כזיב(צילום: זיו ריינשטיין)

 

הר הקפיצה בנצרת  

הר הקפיצה מנציח את הסיפור המקובל על הנוצרים, לפיו ישו קפץ מראש הר גבוה כשנמלט מרודפיו, בני כפרו, נצרת. על פי האמונה, הוא נותר בחיים, והמשיך לחולל נסים ולצבור מאמינים ברחבי הארץ.

 

בפסגת ההר יש נוף עוצר נשימה על עמק יזרעאל והרי הגליל התחתון, וגם פריחה מגוונת לאורך כל השנה. בסוף הקיץ ובסתיו יש פה המוני חצבים, ובחורף מתמלאים שיפולי הר הקפיצה בפריחה של רקפות. אפשרויות הטיול סביב פסגת ההר מגוונות, ורובן מונגשות לנכים או לעגלות ילדים.

 

איך מגיעים? נוסעים בכביש 60 לצומת איכסל, ועולים על גשר ענק ומנהרה לכיוון נצרת. אחרי ‭3-כ‬ ק"מ מגיעים לצומת מרומזר בכניסה לנצרת, עושים סיבוב פרסה, חוזרים ‭450-כ‬ מטר, ופונים ימינה על פי השילוט להר הקפיצה. עוברים מעגל תנועה גדול, נוסעים עוד ‭200-כ‬ מטר ופונים שמאלה. ממשיכים ועולים ‭800-כ‬ מטר, חולפים על פני שער ירוק, ואחרי ‭200-כ‬ מטר נוספים מגיעים לכיכר מרכזית, שם חונים.

 

מהחניה נעלה בשביל סלול ונוח לתצפית שבראש ההר. השביל פונה דרומה ועולה במתינות, ומשמאלו חורשת אורנים גדולה. אחרי ‭7-כ‬ דקות נגיע, ונהנה מתצפית נפלאה. עמק יזרעאל פרוש מתחתינו. מולנו, מעל עפולה, מתרומם רכס גבעת המורה, ורחוק מאחוריו נזהה את רכס הגלבוע והרי השומרון. משמאל בולט הר תבור, ובאופק רכס הרי מואב. מצפון נמתח רכס הרי נצרת, ולאורכו משתרעת נצרת, על חלקיה השונים.

 

מבט לנצרת מהר הקפיצה (צילום: גדי חגאי, קק"ל) (צילום: גדי חגאי, קק
מבט לנצרת מהר הקפיצה(צילום: גדי חגאי, קק"ל)

 

תצפיות נפלאות מהר סדום  

הר סדום הוא הר צר המתעקל כפרסה ומתנשא לגובה של ‭200-כ‬ מטר מעל ים המלח. לאורכו סדרה של נקודות תצפית מרשימות. נלך בשביל רחב ונוח אל שתי תצפיות על ים המלח, על מדרונותיו של הר סדום ועל הרי אדום, ונהנה מהמראה המשכר.

 

איך מגיעים? נוסעים לצומת נווה זוהר בכביש בקעת ים המלח (כביש 90) ופונים בו דרומה לכיוון אילת. אחרי ‭14-כ‬ ק"מ פונים ימינה לשביל עפר מסומן אדום לפי השלט לנחל פרצים. נוסעים בו ‭2.3-כ‬ ק"מ, מגיעים לפיצול, וממשיכים ישר בדרך המסומנת בכחול.

 

לאחר ‭1.5-כ‬ ק"מ נוספים מגיעים למפגש עם דרך עפר מסומנת שחור. פונים ימינה ומטפסים במעלה ההר. אחרי ‭700-כ‬ מטר עוברים מפגש עם שביל צר המסומן באדום. מיד מגיעים לפנייה של השביל הרחב ימינה, וחונים.

 

מהחניה נמשיך ללכת בשביל, לפי השילוט אל מצפור הר סדום ושביל המדרגות. נעלה במתינות בשביל הנוח, לאחר ‭10-8‬ דקות נרד עימו מעט, ומיד נוכל לפנות שמאלה לכיוון העמוד הבולט שבראש הגבעה, המרוחק ‭50-כ‬ מטר מהשביל.

 

על הגבעה יש תצפית מרשימה על בריכות האידוי בחלקו הדרומי של ים המלח, שבהן משתקפים רכס הרי אדום הדרומי והרי מואב הצפוניים יותר. לאחר התצפית, נשוב אל השביל הרחב, נפנה בו שמאלה, ונמשיך עוד ‭10-כ‬ דקות, עד למפרץ חניה גדול. בקצה השביל, בצד שמאל, יש תצפית מסודרת ושלט ברור המסביר מה אנו רואים. גבעות המלח משתפלות תחתינו והמראה מקסים. מהתצפית נחזור באותה דרך אל המכונית.

 

לתצפת על ים המוות. הר סדום (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
לתצפת על ים המוות. הר סדום(צילום: זיו ריינשטיין)

 

למידע מפורט ולאפשרות ניווט לנקודות החנייה במסלולים: סדרת ספרי הטיולים ואתר מסלולים > להתאהב בארץ מחדש.

 

  • פורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זה בטבע שלו. תינוק בטיול
צילום: shutterstock
מומלצים