שתף קטע נבחר

וגר מתנחל עם שמוצניק

מה עושה מתנחל חלוץ, כשהוא בא לקיבוץ? בריכה נפרדת, תלמודי תורה ובית כנסת - לצד דו-קיום מפתיע בין מפוני גוש קטיף מהיישובים החרבים עצמונה ונצרים, לאנשי הקיבוצים במועצת בני שמעון. המתנחלים שהתיישבו בשומרייה, קיבוץ השומר הצעיר - הם כבר חלק בלתי נפרד מהנוף

כמו שמן ומים, וכמו ימין ושמאל - בעצם, לא כמו: בדיוק. בקיבוץ שומרייה ובקיבוצים נוספים במועצת בני שמעון, מתקיים דו-קיום שיכול להביא את המשיח - מפונים מגוש קטיף נקלטו על ידי התושבים, אנשי "השומר הצעיר". לאחר חיסול ההתיישבות בגוש קטיף - כשאך עלתה האפשרות כי חלק מהמפונים יעברו להתגורר במועצה שבצפון הנגב - אמרה אחת התושבות כי היא מעדיפה שבדווים יגורו בשכנותה, רק לא המתנחלים.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

סיגל מורן, ראש מועצת בני שמעון, מודה כי התושבים הוותיקים לא ששו לקראת המפונים, בלשון המעטה: "זה היה נראה חיבור של שמן למים שבחיים לא יעבוד", כך מורן, "ואני חייבת לציין שאשר הרעיון הזה התחיל לקרום עור וגידים, הייתה פה מידה מסוימת של היסטריה". 

 

 

גם עבור המפונים נראה המעבר לקיבוצי השומר הצעיר כצעד קיצוני משהו, ובוודאי שלא מובן מאליו: "יותר פשוט היה להגיע ליהודה ושומרון", אומר ח"כ זבולון כלפה ("הבית היהודי"), מי שכיהן כמזכיר היישובים עצמונה ונצרים בחבל קטיף. "תמיד אדם מחפש את הדומה לו. אנחנו ראינו את זה כאתגר לאומי, הגדרנו את זה כאחד היעדים: ליצור שפה אחרת בינינו ובין האוכלוסייה של בני שמעון".

 

של מי המדינה הזו?

היום, שמונה שנים לאחר שהמפונים התיישבו בקיבוצי צפון הנגב, נדמה כי אפשר להכתיר את המבצע כסיפור הצלחה. ואולם בתחילת הדרך היו החיכוכים בין המפונים לתושבים הוותיקים דבר שבשגרה. "סוגיה שהרעישה את המועצה לא מעט זמן, הייתה מחלוקת על משאבים - על מים, על קרקע", מספרת מורן.

 

"כשהתחלנו לדבר, הבנתי שהסיפור פה הוא לא הסיפור של המים והקרקע, אלא ויכוח למי שייכת המדינה הזו. התנועה הקיבוצית עברה טלטלות רבות בעשורים האחרונים. אפשר לומר שבמידה מסוימת, אולי אפילו רבה, גם יצאה מהקונצנזוס של אזרחי מדינת ישראל, ולעומת זאת הציונות הדתית תפסה מקום".

 

לדבריה, במהלך השנים מצאה את עצמה כמתווכת בין הקיבוצניקים לבין החרד"לים: "רק בעקבות ההיכרות האישית עם המפונים, בעצם יכולתי להתחבר רגשית, בלי קשר לעמדות פוליטיות ולקושי של ההתנתקות".

 

מעלים על נס את המכנה המשותף

מעניין מה היו אומרים זקני השומר הצעיר, נוכח העובדה שאת "שומרייה" שנקראת על שם התנועה,

מנהלים כיום אנשים דתיים - וכלפה בראשם, לאחר שהפך למזכיר הקיבוץ. אך יתרה מכך, מה היו אומרים נוכח העובדה שבמועצת בני שמעון יש מי שמכנים אותו ה"ג'ומס" החדש - נציגה היחיד של התנועה הקיבוצית בכנסת ה-19.

 

"תהליך המאוד יפה ומאוד מעניין שעברנו, הוא ללמוד איך שמים את מירב האנרגיות במקומות שבהם קיים המכנה המשותף, ומשאירים את המחלוקות בצד", אומרת מורן.

  

גם כלפה חושב שיש להתמקד במאחד ולא במפריד. "במכלול החיים, אני חושב שמתוך 100% של חיים, ב-95 אחוזים יש בינינו הסכמות. אז בוא לא נעסוק כרגע בחמישה אחוזים, אלא ב-95%".

 

  • חנוכה 2013: קליפ לכל נר
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: אורות
    המכנה המשותף של המתנחלים והקיבוצניקים
    צילום: אורות
    צילום: ירון ברנר
    "ראינו בזה משימה לאומית". כלפה
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים