שתף קטע נבחר

ביקור מטאורי

אורח מפתיע עבר בשמי קוויבק

בעודנו ממתינים לראות מה יעלה בגורלו של כוכב השביט שעבר דרך אטמוספירת השמש בשבוע שעבר, ובזמן שאסטרונומים מסביב לעולם נערכו בכיליון עיניים כדי לסרוק את השמיים ולראות אם כוכב השביט (comet) אכן שרד את מעברו דרך השמש ואם נזכה לראות אותו עובר "לאיטו" בשמימנו בשבועות הקרובים, תושבי קוויבק לא נותרו בחיבוק ידיים, וזכו מוקדם יותר בשבוע שעבר לריגוש אסטרונומי משל עצמם.

 

דיווחים ראשוניים החלו להגיע בדבר הבזק אור כחול מאזורים שונים במחוז וכן מכמה אזורים באונטריו. מקורות בקוויבק ובאונטריו לא היו בטוחים לגבי משמעותו של האור הכחול, ומדענים מיהרו לחקור את ההתרחשות. מה שהוסיף למימד המסתורי היה קול מפץ שליווה את האירוע.

 

כריס הדפילד, האסטרונאוט הקנדי לשעבר וראש תחנת החלל הבינלאומית (ISS) אמר כי אכן אפשר שהמקור היה במטאור והסביר שבכל יממה נתונה, מאה טונות של אבק וסלעים מחלל היקום מכים בכדור הארץ. מאוחר יותר ביום חמישי אישרו האסטרונומים שאכן היה מדובר במטאור שגרם ל"בום" הגדול שנשמע בקוויבק ואף מערבה ממנה עד עיר הבירה אוטווה, והותיר מאחוריו זנב אור כחול בעודו מטייל באטמוספירה של כדור הארץ.

 

צילום אילוסטרציה. Photos.com (צילום: Photos.com) (צילום: Photos.com)
צילום אילוסטרציה. Photos.com

 

חוקרים מאוניברסיטת "ווסטרן אונטריו" אמרו שהמאורע התרחש בסביבות השעה שמונה בערב וכי המטאור טייל מצפון לדרום. ממצאיהם הסתמכו על הקולות שיצרו גלי ההלם (shock waves) שנקלטו על-ידי גלאים אקוסטיים המוצבים מסביב למונטריאול ובצפון מדינת ניו-יורק.

 

הגיאולוג ריצ'רד הרד, אוצר לשעבר של אוסף המטאורים הלאומי של ממשלת קנדה, אמר כי כל הממצאים מצביעים על כך שאכן היה מדובר במטאוריט - סלע שמגיע מהיקום ונכנס לאטמוספירה של כדור הארץ. אך למרות הקול הגדול ששמעו התושבים, מדענים מסבירים כי גודלו של המטאוריט לא עלה על זה של כדור-סל מצוי. עד כה לא הגיעו שום דיווחים לגבי שיירים שנמצאו על האדמה.

 

נטשה ריינור, תושבת פינקורט שבאי המערבי של מונטריאול, סיפרה לרשת סי.בי.סי על החוויה שבשמיעת המטאור שהתארח אצלה בשמים בשעות הערב של יום שלישי. "בדיוק הוצאתי את הבן שלי החוצה לשלג וראיתי הבזק גדול, פלאש כחול... חשבתי שזה טרנספורמטור שעף, ואז שמעתי את הבום. לא הבנתי עד כמה זה מפחיד עד שהבן שלי קפץ לי לידיים".

 

 

המדענים מסבירים

"באופן בסיסי, זהו מגנט בעל כוח משיכה גדול שאוסף סלעים בזמן שאנו מסתובבים סביב השמש, אבל רובם מספיק קטנים שהם נשרפים בגובה מאד גדול", אמר הדפילד לרשת סי.טי.וי. "ברור, שהמטאור הזה הגיע מספיק רחוק כדי להיכנס לאטמוספירה, והוא בעצם יצר גל לחץ גדול, כמו אוניה שנעה במים, והגל הזה הפך לרעש". הדפילד הוסיף והסביר שהקו הכחול שאנשים ראו הוא ככל הנראה חתיכה של סלע שנשרפה.

 

פול דלייני, מומחה אחר מאוניברסיטת "יורק" שבטורונטו, המלמד אסטרונומיה ופיזיקה, הסכים (לפני שאושר שאכן היה זה מטאור) שעל פי התיאור של האור, אפשר שאכן היה מדובר במטאור. "התיאור של האירוע הוויזואלי עצמו בהחלט תואם לזה של מטאור שמכה באטמוספירה במהירות משמעותית, ויש לו גודל משמעותי", אמר לערוץ סי.טי.וי ביום רביעי. הוא הוסיף כי האובייקט יכול להיות קטן כמו בייסבול או גדול כמו ספה, אבל הסכים שהרעש שאנשים שמעו בהחלט מוסיף למימד המיסתורי.

 

"בום על-קולי (sonic boom) הוא מאורע נדיר יחסית. צריך להיות מטאור גדול ודחוס מספיק ושנע מספיק מהר ובזווית נכונה דרך האטמוספירה על מנת שיווצר גל הלם". הוא הוסיף שהמטאוריט שהיכה ברוסיה בפברואר האחרון, ושהיה בגודל של 17 מטרים וגרם להתנפצות של שמשות רק מעצם הסאונד שליווה אותו, יצר גל הלם בעל מימדים עצומים.

 

דלייני הוסיף והסביר שעקב העננות הגבוהה שהייתה באזורים האמורים, המצלמות המוצבות ברחבי קנדה וארה"ב במטרה לזהות פעילות אטמוספירית כמו מטרי מטאורים כנראה לא יכלו להפיק תמונות ברורות מספיק. לעומת זאת, אם אחד התושבים או אם מצלמת בטחון הצליחה לתפוס את הבזק האור, אז מדענים יוכלו לעשות בכך שימוש ולחשב את יעדו של המטאור. הוא אף הסביר שבגלל העניין הרב שמטאורים מעוררים בציבור ובעולם המדע, יש סיכוי טוב שהמדענים יחקרו בקפידה את המאורע ויוכלו לאשר אם אכן היה זה מטאור שאנשים ראו. "מעבדות ומוזיאונים יתחילו לנתח מה אירע ולהעביר לנו חתיכה היסטורית של מערכת השמש".

 

דובר Earthquakes Canada אמר שהסוכנות קיבלה מספר פניות, אבל שלא נרשמה פעילות סיסמית באותו זמן. משטרת קוויבק שנקראה לחקור את הרעש באזור וודריי, מרחק 45 קילומטרים ממערב למונטריאול, אמרה לרשת סי.טי.וי במונטריאול שאינם בטוחים מה היה מקור הרעש ולא דווח על כל נזק.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Photos.com
ריגוש אסטרונומי בקוויבק
צילום: Photos.com
מומלצים