שתף קטע נבחר

לא רק אנחנו: ירידה חדה באהדה לטורקיה

סקר שערך מכון מחקר טורקי קובע כי פיחות משמעותי חל בשנתיים האחרונות בפופולריות של אנקרה בקרב עמי המזרח התיכון. מ-78% ירד שיעור המחזיקים בדעה חיובית על טורקיה ל-59%. באיזו מדינה הכי פחות מחבבים אותה? תופתעו

אוהבים את טורקיה קצת פחות? נראה שאתם לא לבד. סקר חדש שהתפרסם היום (ד') קובע כי הפופולריות של טורקיה במזרח התיכון פחתה משמעותית בשנתיים האחרונות. הסקר תואם את ההידרדרות ביחסים בין טורקיה לכמה משכנותיה, ומדיניות החוץ השנויה במחלוקת שלה. שלוש המדינות העיקריות שאיתן הסתכסכה לאחרונה טורקיה הן ישראל, סוריה ומצרים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הירידה המשמעותית ביותר באהדה לטורקיה נרשמה במצרים, שגירשה רק לפני שבועיים את השגריר הטורקי משטחה, ובסוריה, שמשטר אסד השולט עדיין בחלקה הגדול מסוכסך קשות עם הממשלה באנקרה, המצדדת במורדים.

 

מנופפים בדגלי טורקיה באיסטנבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנופפים בדגלי טורקיה באיסטנבול(צילום: רויטרס)
 

הסקר של מכון המחקר "הקרן לחקר הכלכלה והחברה של טורקיה" שמושבו באיסטנבול נערך ב-16 מדינות, ולפיו השיעור הכללי במזרח התיכון של אנשים המחזיקים בדעה חיובית על טורקיה ירד מ-78% ב-2011 ל-59% כעת.

 

הקרע המשמעותי הראשון של טורקיה עם מדינה במזרח התיכון בשנים האחרונות היה זה מול ישראל: ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן תקף אותה שוב ושוב וטען שהיא מבצעת בפלסטינים "רצח עם", וממשלתו אף עודדה את המשט לעזה שעליו היו גם פעילי טרור חמושים שתקפו את חיילי השייטת הישראלים שניסו לעצור את הספינה ולמנוע ממנה לשבור את המצור על רצועת עזה. באירוע נהרגו תשעה טורקים ופעילים נוספים רבים נפצעו, ובעקבותיו החזירה טורקיה את השגריר לאנקרה והורידה את דרג היחסים עם ישראל.

 

ארדואן. לא חושש להתעמת עם שכנותיו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן. לא חושש להתעמת עם שכנותיו(צילום: רויטרס)

 

לאחר מכן, בשנת 2011, התייצבה טורקיה לצד המורדים שהתנגדו לבן בריתה דאז, בשאר אסד, והפכה למבקרת החריפה ביותר שלו במזרח התיכון ולאחת המסייעות הגדולות ביותר לאופוזיציה הסורית. בקיץ השנה הסתכסך ארדואן גם עם מצרים, אחרי שתקף קשות את הצבא המצרי על ההפיכה שבה הודח נשיא מצרים האיסלאמיסט, מוחמד מורסי, שכמו מפלגתו של ארדואן התחנך על אידיאולוגיה איסלאמית וביקש להביא אותה לחיי היום-יום. לאחרונה חלה הידרדרות חמורה ביחסים בין קהיר לאנקרה, עד שמצרים גירשה את השגריר הטורקי.

 

נתניהו וראש ממשלת טורקיה. ארדואן מסתכסך גם עם הערבים (צילום: AP, קובי גדעון, לע"מ) (צילום: AP, קובי גדעון, לע
נתניהו וראש ממשלת טורקיה. ארדואן מסתכסך גם עם הערבים(צילום: AP, קובי גדעון, לע"מ)

 

לפי הסקר המתפרסם היום, בסוריה 88% מאלה שהשתתפו בסקר השיבו כי טורקיה לדעתם אינה מדינה ידידותית לסוריה. השיעור הגבוה

מעיד על כך שגם מי מהסורים המתנגדים כמו ארדואן לאסד, אינם סבורים שטורקיה היא מדינה שהיחסים עמה טובים לסוריה. במצרים רק 38% מחזיקים בעמדה חיובית על טורקיה - שיעור הנמוך בערך בחצי מלפני שלוש שנים.

 

למרות הנתונים האלה, 60% מהנשאלים עדיין הביעו תמיכה במתן תפקיד גדול יותר לטורקיה במזרח התיכון. במדינות מוסלמיות סוניות אחרות (טורקיה עצמה היא מדינה סונית) כמו לוב (90%), תוניסיה (88%) וירדן (88%) עדיין רוב מוחץ מאמין שממשלת טורקיה היא "ידידותית מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ארדואן. הירדנים דווקא בעדו
צילום: AFP
מומלצים