שתף קטע נבחר

לפיד: "כל האמצעים כשרים להוזלת המזון"

שר האוצר השתתף בדיון הראשון של הוועדה המשותפת לוועדות הכלכלה והכספים על החוק הממשלתי לקידום התחרות בענף המזון. הצעת החוק מבוססת על המלצות ועדת קדמי. לפיד: "אם נצליח להוריד את המחירים לממוצע ב-OECD כל משק בית יחסוך 340 שקל בחודש"

הוועדה המשותפת לוועדות הכלכלה והכספים התחילה היום (ב') להכין את החוק הממשלתי לקידום התחרות בענף המזון לקריאה שנייה ושלישית במטרה להוזיל את מחירי המזון לצרכנים. בישיבה הראשונה של הוועדה השתתף שר האוצר יאיר לפיד. הצעת החוק מבוססת על המלצות ועדת קדמי אשר קמה בעקבות המחאה החברתית. ynet העביר את הדיון בשידור חי.

 

הממשלה אישרה את המלצות קדמי. המזון יוזל?

קדמי: רשתות השיווק מונעות הורדת מחירים לצרכן

חב' המזון בעקבות המלצות קדמי: "לא יהיו הוזלות"

 

 שר האוצר, יאיר לפיד, אמר בתחילת הדיון כי "החוק החשוב להגברת התחרותיות בשוק המזון יאפשר להוריד את מחירי המזון. לא נחסוך בשום מאמץ להוריד את יוקר המחייה - כל האמצעים כשרים להוריד את יוקר המחייה". בהמשך סקר לפיד את מסקנות ועדת קדמי והוסיף כי "משק בית מוציא בממוצע 2,250 שקלים בחודש על מזון – ואם נצליח להוריד את המחירים לממוצע ב-OECD כל משק בית יחסוך 340 שקל בחודש". 

  

היו"ר ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) אמר כי הוועדה תבחן כיצד השתנה מבנה השוק ומה הוביל לזינוק במחירי המזון ב-7 השנים האחרונות ותחליט העל השינויים המומלצים בהתנהלות מפעלי המזון והספקים הראשיים להגביר את התחרות בשוק הקמעונאי במטרה להוזיל את מחירי המזון בקצב מהיר יותר.

 

שר האוצר יאיר לפיד ויו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן, היום (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
שר האוצר יאיר לפיד ויו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן, היום(צילום: דוברות הכנסת)

 

"נוכל לחסוך 340 שקל בחודש למשק בית"

במהלך הדיון ברוורמן אמר כי "לא נמליץ על פירוק תאגידי המזון הגדולים מיד אלא אחרי שנראה שהחוק לא נשא פירות והמחירים לא ירדו". בהמשך דרש משר האוצר לתת בולטות למוצרים בפיקוח וכן שהורדת מחירים מצד היצרנים תגיע לצרכנים ולא תגדיל את רווחי הקמעונאים הגדולים.

 

מנכ"ל התעשיינים, אמיר חייק אמר כי "תעשיית המזון מקבלת את מתווה החוק ותשתף פעולה ליישומו. אנחנו בעד תחרות בין הגדולים לקטנים אבל צריך לדעת שאם אסם מורידה את מחירי מוצריה היא פוגעת מייד ב-30-40 יצרנים קטנים".

 

יו"ר ארגוני הסוחרים אמר כי "החוק יוזיל את מחירי המזון בלא יותר מ-2%. אבל אפשר להוזיל בעשרות אחוזים את המוצרים החקלאיים, למשל, אם היצרנים הישראלים יבחרו לשווק בישראל את רוב תוצרתם במקום למכור אותה בחו"ל שם המחירים של התוצרת יותר זולים מהמחירים בארץ".

 

לפני שעזב את הישיבה אמר לפיד: "הדבר המשמעותי ביותר בתהליך שהחל הוא לא להגיד היום שאצלנו לא יקרה כלום בעקבות החוק".

 

הוועדה קיימה אתמול סיור הכנה במפעלים של ספקי מזון ומשקאות קטנים ובינוניים באזור ירושלים, בחברת סופר דרינק באזור התעשייה עטרות, ובחברות מיה וטעמן שבפארק התעשיות ליד מעלה אדומים. הח"כים שמעו פרטים על הליכי הייצור ובעיקר השיווק ועמדו על אחת הבעיות המרכזיות של חסימת משווקים מסוימים על מדפי המרכולים.

 

המנכ"ל והבעלים של חברת סופר דרינק, אורן מיכל, טען כי הוא נדרש לשלם מאות אלפי שקלים רק כדי להיכנס לרשת כלשהי או לפעמים רק כדי להישאר בה. "החסם הזה לא משתלם לחברה", אמר והוסיף כי לעיתים המתחרים מוכרים במחיר מבצע רק כדי להוציא מתחרים שכמותו מרשתות השיווק, ואז מעלים מחירים בחזרה. בעיות דומות העלו גם הבעלים במפעלי מיה וטעמן.

 

חבר הוועדה ח"כ ראובן ריבלין (ליכוד) אמר בתום הסיור בשם חברי הוועדה כי "תפקידנו בחוק החדש יהיה לאפשר לאזרחים לקנות מוצרים מצוינים בפחות כסף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: דוברות הכנסת
שר האוצר יאיר לפיד ויו"ר הוועדה, ח"כ אבישי ברוורמן, היום
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים