שתף קטע נבחר

בעקבות בת ים: שחרור ערבים-ישראלים בספק

הפלסטינים בנו על שחרור 20-15 מחבלים אזרחי ישראל, אבל לגל הטרור עשויה להיות השפעה שלילית על החלטת הממשלה. אפקט הטרור נוגע גם להסדרי הביטחון שמציע קרי, שאנשיו זעמו: מגבילים את צה"ל בשיחות איתנו

הפיגוע בבת ים, שעדיין נמצא בחקירה, וגל הטרור הגואה בחודשים האחרונים עשויים לגרום לכך שישראל תימנע מלשחרר אסירים-רוצחים בעלי אזרחות ישראלית בשלבים הבאים של המחווה במסגרת המו"מ המדיני עם הרשות.

 

ובינתיים בעזה: חמאס מעלים עין

 

בשבוע הבא צפויה ישראל לשחרר לרשות קבוצה שלישית ובה 26 מחבלים פלסטינים שקשורים למעשי רצח של ישראלים לפני 20 שנה ויותר. קבוצה זו לא תכלול 20-15 ערבים אזרחי ישראל או מזרח ירושלים, שאותם דורשים הפלסטינים לשחרר בפעימה הרביעית של המחווה, כנראה במרס 2014.

פעילות צה"ל אחרי הדקירה בצומת אדם (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
פעילות צה"ל אחרי הדקירה בצומת אדם(צילום: אוהד צויגנברג)

הפיגוע באוטובוס בבת ים (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
הפיגוע באוטובוס בבת ים(צילום: מוטי קמחי )

את שחרורם הציג אבו מאזן מלכתחילה כתנאי לחידוש המו"מ המדיני, אולם הוא נדחה על ידי ישראל. מאוחר יותר הודיע בנימין נתניהו למזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שישקול שנית את הבקשה, אם הפלסטינים יעמדו בהתחייבויותיהם במהלך המו"מ. בממשלה הוחלט בשעתו שהנושא יובא להצבעה נוספת. כעת מעריך גורם מדיני שלאירועי גל הטרור האחרון, ובעיקר למטען הנפץ בבת ים, עשויה להיות השפעה שלילית מכרעת על החלטת הממשלה בשנה הבאה אם לכלול אסירים אזרחי ישראל בפעימה הרביעית.

 

גל טרור - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

סידורי ביטחון? קודם תעצרו את ההסתה

בנוסף לכך, גל הטרור הפלסטיני מחזק את ההסתייגויות של ממשלת ישראל ושל מערכת הביטחון מתוכנית סידורי הביטחון

האמריקנית, שאותה הציג הגנרל בדימוס ג'ון אלן במטרה להמריץ את ישראל לקבל את הסכם המסגרת שקרי אמור להציג לצדדים בחודש הבא. במערכת הביטחון לא מתלהבים מהתוכנית אף כי לא דוחים אותה על הסף.

 

גורמים המעורים בנושא טוענים ששר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר לאמריקנים שהתוכנית לא תועיל אם הפלסטינים לא יפסיקו את ההסתה נגד ישראל בספרי הלימוד ובתקשורת. לדעתו, ההסתה היא הגורם המהותי והבסיסי לטרור. לדבריו, כשהיא תיפסק, יהפכו סידורי הביטחון לעניין פשוט יותר, כי אז הפלסטינים לא יהיו מוכווני משימה לפגוע בישראל.

 

לפי ההצעה האמריקנית הראשונית לסידורי הביטחון, לפחות בשנים הראשונות יישארו חיילים ישראלים בבקעת הירדן, לצד כוחות פלסטיניים, ירדניים ואמריקניים. הנוכחות הישראלית תפחת בהדרגה במקביל ל"התכנסות" ישראל לגושי ההתיישבות ולמצב הביטחון בגבול ירדן. אבו מאזן, בגיבוי הליגה הערבית, לא מסכים לפי שעה לשום נוכחות ישראלית, אולם דווקא כעת, לנוכח גל הטרור, גוברת הדרישה לכך במערכת הביטחון לצורכי איסוף מודיעין וסיכול מה שמוגדר "פצצות מתקתקות".

 

טכנולוגיה לא מחליפה בני אדם

במקביל גוברת ההתנגדות במערכת הביטחון הישראלית להצעה האמריקנית שלפיה בטווח הארוך יהיו אלה אמצעים טכנולוגיים לא מאוישים המופעלים מרחוק שיחסמו את הטרור ואת הברחות אמצעי הלחימה בגדה ובבקעת הירדן.

 

האמריקנים מציעים לא רק מכ"מים נגד אדם, כמו אלה שמופעלים לאורך גדר הגבול עם מצרים, אלא גם כרב"מים (כלי רכב בלתי מאוישים) חמושים,

מל"טים (מטוסים ללא טייס), עמדות תצפית ארוכות טווח ועמדות תצפית/ירי לטווח קרוב לא מאוישות ("רואה יורה"), דוגמת אלה המופעלות לאורך גדר המערכת סביב רצועת עזה.

 

ישראל טוענת שניסיונה ארוך השנים בהתמודדות עם טרור גרילה והברחות אמל"ח מלמד שאמצעים טכנולוגיים אינם יכולים – בשום מצב - להחליף נוכחות אנושית על המכשול בבקעת הירדן ובתחנות אתרעה בגדה.

 

על הקשיים המהותיים במו"מ על סידורי הביטחון נוספו קשיים פרוצדורליים: הגנרל אלן וצוותו טוענים שהוגבלו סמכויות קציני צה"ל שנפגשו עמם במסגרת תהליך גיבוש המלצותיהם. לדבריהם, ראש אגף התכנון בצה"ל, האלוף נמרוד שפר, ואנשיו הוגבלו מאוד - כנראה בהוראה מגבוה - בדו-שיח שיכלו לנהל, ולכן תרומתם לדיון לא הייתה מיטבית ומפורטת כפי שקיוו האמריקנים. גורמים אמריקנים - הן בישראל והן בארה"ב - לא הסתירו את מורת רוחם מכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הפיצוץ באוטובוס בבת ים, השבוע
צילום: מוטי קמחי
צילום: ירון ברנר
רון בן ישי
צילום: ירון ברנר
מומלצים