שתף קטע נבחר

נורה ושרד: 110 כדוריות עופרת בשקנאי נודד

בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן לא האמינו ששקנאי מצוי, שנודד יחד עם עשרות אלפי חבריו מעל ישראל בדרכם לאפריקה, הצליח לשרוד פגיעות ירי מרובות. הווטרינרים גילו 110 כדוריות עופרת בכל חלקי גופו והצילו את חייו. בקרוב הוא עשוי לשוב בחזרה לטבע

 
הדר גיל-עד באולפן ynet מראיינת את ד"ר נילי אנגליסטר, וטרינרית בביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג (צילום: אמיר לוי,ניצן דרור ויוגב אטיאס, שגית הורוביץ, ספארי ר"ג, סטילס: טיבור יגר, ספארי ר"ג, הפקה: ארז ארליכמן, הדר גיל-עד ומעיין גרינשפיין)

 

 

בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, מגיעים מדי שנה  עשרות שקנאים מצויים פצועים, לאחר שנפגעו מקווי מתח או נורו בשטח ישראל ובמדינות השכנות. לאחרונה הגיע מקרה קשה במיוחד של שקנאי שנפצע מירי ונאסף מאזור עכו כשהוא במצב קריטי.

 

"לצערנו הרבה ממקרי הירי מתרחשים בארץ שלנו", מגלה ל-ynet ד"ר נילי אנגליסטר, וטרינרית בבית החולים. ד"ר אנגליסטר היא אחת מצוות הווטרינרים שמטפלים יחד עם עובדי שרות לאומי ומתנדבים רבים מכל הארץ באלפי חיות בר פצועות מדי שנה. "יותר מ-80 אחוז מהפגיעות של חיות הבר שמגיעות אלינו הן פגיעות מעשי ידי אדם, החל מציד ועד להתחשמלות".

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

השקנאי הגיע חלש ביותר והוא נלקח לצילום רנטגן כדי לזהות את סיבת וחומרת הפגיעה בגופו. "כל העופות מצולמים ברנטגן וכך תוך דקות אנחנו יכולים לזהות אם אכן מדובר בירי", היא מסבירה.

 

"ספרנו יותר מ-110 כדוריות עופרת שנמצאו בכל חלקי גופו. בראש, בבית החזה, בבטן ואפילו בגפיים. הכדוריות נמצאות למעשה בתרמיל של רובי ציד ומתפזרות בכל הגוף. להערכתי, הוא כנראה נורה לפחות פעמיים".

 

השקנאי המצוי, אחד מהעופות הימיים הנודדים הגדולים ביותר שחולפים בישראל במהלך עונות הנדידה סבל מסימנים עצביים שהעידו על הרעלת עופרת. הווטרינרים מספרים כי למרבה המזל, הכדוריות לא פגעו באיברים חיוניים והוא לא מת במקום, אלא הצליח לשרוד. הוא סבל מסדק בכנף וכן נפגע באחת מעיניו דבר שגרם לו לעיוורון.

 

 (צילום: ביה"ח לחיות בר)
(צילום: ביה"ח לחיות בר)

 (צילום: ביה"ח לחיות בר)
(צילום: ביה"ח לחיות בר)

 

במהלך נדידת הציפורים מעל ישראל, חלפו עד כה עשרות אלפי שקנאים מצויים בדרכם לאפריקה מאירופה. רבים מהם עוצרים כדי לנוח מהמסע המתיש ובעיקר לאכול דגים כדי להתחזק לקראת המשך הדרך התובענית.

 

בעבר עשרות שקנאים נורו בבריכות דגים באזור עכו, עמק חפר, עמק בית שאן וחוף הכרמל, לאחר שחקלאים בבריכות הדגים ובשדות השתמשו לא רק באמצעי הרעשה שונים כדוגמת אקדחי זיקוקים שנועדו להבריח את העופות הרעבים, אלא גם בתחמושת חיה. בשנים האחרונות נראה כי השימוש בתחמושת חיה נמצא במגמת ירידה.

 

ישראל חתמה לפני יותר משלושים שנה על אמנות בינלאומיות שונות שנועדו להגנה על מינים נודדים ועופות מים. ברשות מציינים כי עשרות אלפי שקנאים רעבים עלולים לפגוע קשות בגידולי חקלאים בבריכות הדגים ולגרום להם לנזק כלכלי חמור.

 

 (צילום: ביה"ח לחיות בר)
(צילום: ביה"ח לחיות בר)

 

בשנים האחרונות פועלים ברשות הטבע והגנים להאכיל בשיתוף החקלאים את השקנאים באמצעות דגים שאינם ראויים לשיווק למאכל אדם. עשרות טונות של דגים מפוזרים במהלך עונת הנדידה במספר בריכות ברחבי הארץ, אליהן מגיעים השקנאים כדי לנוח ולאכול, כך שיוכלו לאכול ולהמשיך בנדידה, מבלי לפגוע בפרנסת החקלאים. למרות זאת, עדיין מגיעים אל בית החולים מדי שנה מספר שקנאים שנפגעו מירי.

 

 (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)
(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

לדברי ד"ר אנגליסטר, "בגלל הכמות הגדולה של כדוריות העופות בגופו, הוא סובל מהרעלה קשה שפוגעת במערכת העצבים וגם מפרקת את כדוריות הדם, דבר שגורם לאנמיה ולחולשה". בימים האחרונים תודות לטיפול בבית החולים רמת העופרת בדם נמצאת במגמת ירידה ובבית החולים מקווים כי ניתן יהיה להשיבו לטבע בעוד מספר שבועות. "אנחנו צריכים לראות שהוא מתחזק, עולה במשקל והשברים מחלימים בהצלחה", היא מסכמת.

 

מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה 6911*

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
צילום: ביה"ח לחיות בר
צילום: ביה"ח לחיות בר
מומלצים