שתף קטע נבחר

לומדים דרך הטבע: מנהיגים לעתיד ירוק

מה הקשר בין יער למנהיגות, איך מלמדים בני נוער מהי אהבת מולדת, כיצד אקולוגיה יוצרת מנהיגים ומה הקשר של פרויקט גיבורי הסביבה להכל? התשובות טמונות בטבע - פעילויות קק"ל למען הנוער נועדו לחבר מחדש את האדם אל הערכים של אהבת הארץ ואל ההבנה שללא טיפול נאות בסביבה אין לנו עתיד

בשלושת הימים האחרונים של חודש דצמבר לשנת 2013, התאספו 87 בנות העדה הדרוזית, כולן בגילאי 12-14, ועשו צעד ראשון  בדרך למנהיגות דור העתיד ולמינוף פעילות סביבתית ביישובים הדרוזים. החיבור בין שני הקצוות נעשה, תאמינו או לא, בעזרת היערות.

 

בימי הכנס עברו הבנות קורס בנושא טיפוח ושימור היער בראי קק"ל, הן השתלבו בעבודה תורמת ביער ציפורי ונחשפו למגוון הפעלות חינוכיות בנושא אקולוגיה. בנוסף, ביקרו בכנסת ישראל וקיבלו כלים בתחום המנהיגות בעזרת פאנל שבו החניכות הציגו דרכי פעולה לחינוך החניכים בסניפים השונים.

 

בביקורן בכנסת, נפגשו הבנות עם חבר הכנסת חמד עמאר, שמכהן כיו"ר תנועת הנוער הדרוזי בישראל ועם מר יוסיף נאסר א-דין יו"ר המועצה הדרוזית הציונית.

 

 

מנהיגות דרך הטבע ()
מנהיגות דרך הטבע

 

חווים את הטבע

הטבע, כפי שאנו מכירים אותו, טומן בחובו יותר מהנגלה לעין. החיבור אליו, בעזרת פעילויות שונות ומגוונות, יכול ללמד על טבע האדם, על השינויים שהעולם שלנו עובר ועל מה שאנחנו יכולים לעשות כדי לאפשר לכולם בעתיד חיים טובים יותר. יתרה מזאת, העובדה שמאז עלייתו של פרויקט "גיבורי הסביבה" המשותף לקק"ל וקבוצת ידיעות, נשלחו למעלה מ-1,000 המלצות על גיבורים הפועלים למען הסביבה בקטגוריות שונות, מראה עד כמה הטבע חשוב לנו.

 

"היענות גיבורי הסביבה מכל רחבי הארץ ומכל קצוות האוכלוסיה מחממת את הלב ומוכיחה שוב עד כמה משמעותית הסוגיה הסביבתית לכולנו", אומר יו"ר קק"ל, אפי שטנצלר. "התמיכה שקיבלנו מהציבור באמצעות הפרוייקט, מחזקת את מחויבותנו להמשיך ולהתמיד בפעולות למען ישראל ירוקה יותר וברת קיימא".

 

אז אם חשוב להתחיל בגיל צעיר, איך בעצם מחברים בין הנוער לטבע? התשובה טמונה בפעילויות - יוצרים חוויה שמאפשרת גם ליהנות מטיול וגם ללמוד "על הדרך", תרתי משמע. טוב מראה עיניים ממילים בספר לימוד, ולראות חפירות ארכיאולוגיות שמספרות סיפור היסטורי, או לבקר במקומות עליהם נכתב בתנ"ך, זו דרך מרגשת ומעניינת להשכיל.

 

פרויקט מעוף הוא מיזם חינוכי של קק"ל הנמשך כחמש שנים תחת הכותרת "להגיע לגבהים חדשים". מטרת הפרויקט היא העצמה חברתית ערכית ותרבותית של הקהילה באמצעות תוכניות חינוכיות של ציונות אקולוגית. המילים נשמעות, אולי, בעלות משקל ואחריות רבה, אבל המטרה היא להוציא את הנוער אל הטבע ולהראות לו שהכל קשור יחד - האדם, הטבע, מה שצומח וגדל, מה שנהרס ומה שנבנה לעתיד טוב יותר.

 

הפרויקט מתקיים בישובי פריפריה ושכונות פריפריה המתאפיינים בפערים גדולים בין אוכלוסיות, על רקע כלכלי וחברתי, ומכוון למעורבות חינוכית בישוב שלם ובכל שכבות הגיל כולל המורים והמחנכים, בתי הספר, המתנ"סים ותנועות הנוער. המטרה העיקרית היא לחזק את אוכלוסיית הפריפריה החברתית על ידי הקניית ערכים שיחזקו את התלמידים הן ברמת הפרט והן ברמת הכלל, ויצמיחו בקרב אותה אוכלוסיה את מנהיגות העתיד של ישראל.

 

 

הפרויקט מופעל במסגרות החינוך הפורמאלי (תלמידי מערכת החינוך, מועצות תלמידים, מורים ומחנכים), החינוך הבלתי פורמאלי (תנועות נוער, מתנ"סים וגופים ירוקים) והפעילות בקהילה, על ידי האגף לחינוך ולנוער של קק"ל בשיתוף פעולה עם מסגרות אחרות בקק"ל.

 

על פי מודל פיתוח בר-קיימא חברתי, שואף פרויקט מעוף ליצור שכבת מנהיגות צעירה ובוגרת, אכפתית ומודעת, שתהווה עתודה אנושית מעולה לעתיד היישוב שבו צמחה ולעתיד החברה בישראל.

 

מנהיגים בעזרת הטבע

מאז אסון הכרמל בדצמבר 2010 יערות הכרמל זוכים לפעילות שיקום אינטנסיבית, ומתנדבים רבים פוקדים את האזור כדי להחזיר עטרה ליושנה. תלמידי מועצת התלמידים מחטיבת הביניים "שחקים" בנהריה, מגיעים ליער עופר במסגרת הפרויקט ותורמים לשיקום היער.

 

90 תלמידי מועצת התלמידים זכו לעבוד לצד היערן המקצועי של קק"ל ולשמוע את סיפור הכרמל מפיהם של מדרכי קק"ל, דוד ושירן. היערנים הצעירים עסקו במגוון משימות חיוניות לשמירה על היער, כגון: גיזום וניסור ענפים נמוכים, שמאיצים את התפשטות הלהבות בעת שריפה, פריצת שבילים למניעת התפשטות האש ולשם פתיחת היער למטיילים וכן פינוי גזם שעלול להתלקח ולגרום לשריפות

 

בחג חנוכה האחרון התכנסה נבחרת של למעלה מ-550 תלמידים מ-30 בתי ספר מיישובי מעוף בצפון הארץ, במרכזי השדה החינוכיים ציפורי ולביא לכנס התשיעי של מועצות תלמידי מעוף השנתי בצפון .

 

במסגרת הכנס התקיימו מפגשי גיבוש בין המשתתפים, פעילויות להעצמת מנהיגות צעירה והיכרות נוספת עם קרן קימת לישראל ומפעליה. הפעילות במרכזי השדה החינוכיים של קק"ל מאפשרת למידה של תכנים שקק"ל מובילה בנושאי טבע, מורשת, ציונות וסביבה. כמו כן, התלמידים קיבלו כלים ליישום והובלה של פעילות חינוכית ברוח ערכי קק"ל בבתי הספר שלהם.

 

התלמידים והמורים זכו להשתתף במגוון פעילויות חינוכיות, מגבשות ומאתגרות. כך למשל הם יצאו לניווט ביער, השתתפו בהפעלות חדשות של הניידת החינוכית ובהפעלות להעצמת מנהיגות המדגישה את ה"ביחד" של התלמידים כקבוצה (O.D.T). בהמשך צפו המשתתפים במופע "צלילים מחצר הגרוטאות" של גיל בוהדנה, שממנו למדו על האפשרות למחזר חלק מהפסולת ולהפיק "קונצרט" ממנה. מלבד הרעיונות הרבים שהתלמידים ומוריהם קיבלו בכנס, כל בית ספר קיבל ערכה להעשרה והפעלה גם לשאר התלמידים בבית ספר.

 

 

לאהוב את הטבע - כנס הנערות הדרוזיות ()
לאהוב את הטבע - כנס הנערות הדרוזיות

 

בעשור בו נדמה שכל שמץ של אידיאולוגיה למען המדינה והסביבה נעלם מהמציאות שלנו, החינוך לאהבת הטבע והארץ מחייה מחדש את ערכי הציונות, כמו גם מלמד על חשיבות הסביבה שלנו ומאפשר לנוער ליצור ולהבין שהוא זה האחראי לעתיד המדינה ולעתידו הוא.


פורסם לראשונה 02/01/2014 10:29
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות קק"ל
"היענות גיבורי הסביבה מכל רחבי הארץ ומכל קצוות האוכלוסיה מחממת את הלב" - אפי שטנצלר, יו"ר קק"ל
צילום: באדיבות קק"ל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים