שתף קטע נבחר

סיכום 2013: כמה מוהלים פישלו בברית?

נתוני דו"ח של הוועדה המשותפת למשרד הבריאות והרבנות הראשית לפיקוח על המוהלים, שהגיעו לידי ynet - מעלים כי 31 תינוקות פונו לבית החולים במהלך 2013: 24 סבלו מדימום ואחד מזיהום. שניים נותחו, שניים נזקקו לתפרים ו-15 לטיפול שמרני. מדובר בירידה משמעותית לעומת השנה החולפת

31 תינוקות פונו לבתי חולים במהלך השנה החולפת, בעקבות הסתבכות ברית מילה שבוצעה על ידי מוהל שאינו רופא - כך עולה מנתונים שאספה הוועדה המשותפת למשרד הבריאות והרבנות הראשית לפיקוח על עבודת המוהלים, והגיעו לידי ynet. מדובר בירידה של 18% ביחס לשנה שקדמה לה, שבה נרשמו 38 מקרים.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

 

על פי הדו"חות שקיבלה הוועדה, 24 מהתינוקות שפונו לבתי חולים ב-2013 סבלו מדימום יתר כתוצאה מהסרת העורלה, ואחד מזיהום. עם זאת לא אובחנו בשנה זו פגיעה באיבר המין עצמו או אי-מתן שתן – לעומת שני מקרים ב-2012.

 

רוב הנימולים המוזכרים בדו"ח אושפזו ליום אחד בעקבות הסיבוך, ושניים למשך שלושה ימים – סך הכל 19 ימי אישפוז ב-2013. שני תינוקות נותחו, שניים נזקקו לתפרים ו-15 לטיפול שמרני בלבד. לעומתם, שבעה תינוקות שוחררו לבתיהם ללא אישפוז – ובהם שלושה שכלל לא נזקקו לטיפול.

 

לשם השוואה, בשנת 2012 עמד מספר ימי האישפוז על 51 – יותר מפי שניים וחצי מאשר בשנה החולפת, ושני נימולים אושפזו למשך שבועיים ימים. 18 זכו לטיפול שמרני, שבעה נזקקו לתפרים ושניים לניתוח, וארבעה שוחררו ללא טיפול.

 

עניין של ניסיון

ב-13 מ-23 מהסיבוכים שלגביהם ידוע מי היה המוהל, מדובר באדם שהוסמך על ידי הרבנות הראשית לבצע ברית מילה. יחס דומה בין מספר הטעויות של מוהלים מוסמכים לאלה של הלא-מוסמכים נרשם גם ב-2012. דו"ח זה אינו כולל בריתות שבוצעו על ידי רופאים.

 

ד"ר משה וסטרייך, חבר הוועדה הבין-משרדית לפיקוח על המוהלים, אמר ל-ynet כי עד לפני כשלוש שנים פונו לבתי חולים 50-60 נימולים בממוצע לשנה, ומאז נרשמה ירידה מתמדת במספרם עד ל-31 ב-2013.

 

לדבריו, ברוב המקרים שהוזכרו אין מדובר בסיבוכים של ממש, אלא בתופעות מקובלות שאינן מצריכות פינוי או טיפול מיוחד - כפי שנראה בדו"ח. חלק גדול מהם אירעו בשבתות או בפריפריה, כאשר זמינות המוהלים מוגבלת, והתינוקות פונו לבתי חולים ליתר ביטחון. וסטרייך מספר כי בדיוק באותה תקופה שבה נרשמה הירידה במספר הדיווחים החלה הוועדה לדרוש מהמוהלים לתת מענה מלא לשאלות ההורים גם בשבת ולהנחות אותם לפניה כיצד להתמודד עם כל בעיה לתינוק - מה שלדבריו מחזק את הסברה כי במקרים רבים הפינוי לא היה מוצדק.

 

אמנם, לעתים מדובר בסיבוך של ממש, כמו פגיעה באיבר המין עצמו או דימום רציני, אך חבר הוועדה מעיד מהיכרות אישית כי תקלה מצערת שכזו שעלולה לקרות גם למוהלים ורופאים בכירים ומנוסים, ולכן אינה מהווה בהכרח עילה לשלילת רישיון המילה.

 

הפעם האחרונה שהופעלה סנקציה זו בגין סיבוך רפואי הייתה לפני כ-15 שנה. כיום ההתמודדות של ועדת הפיקוח עם מקרים כאלה היא בעיקר בהכשרות והשתלמויות חוזרות למוהלים "מוּעדים", שכן נמצא שאין מדובר ברשלנות או בחוסר-ידע - אלא בעניין של צבירת ניסיון ומיומנות בלבד.

 

"הפיקוח על המוהלים מאוד אדוק"

ככלל, הוועדה כמעט שאינה שוללת הסמכת מוהלים בשנים האחרונות, ובמקרים בודדים היא עושה זאת בעיקר על רקע של שימוש במכשירים אסורים-הלכתית או עבירות אתיות שונות – למשל בנוגע לגביית תשלום על השירות.

 

ד"ר וסטרייך מתקשה להאמין כי ישנם מקרים רפואיים חמורים נוספים שלא טופלו או דווחו בדרכים המקובלות, מתוך ניסיון לכסות על המוהלים. לדבריו, לא ייתכן שהורים לתינוק בן שבוע ימים הנמצא במצב בינוני או קשה, לא יפנו לבית החולים מסיבות שכאלה.

 

הוא ציין כי המוסדות הרפואיים נדרשים על ידי משרד הבריאות להעביר לוועדה דו"ח מפורט על כל תקלה שכזו – דבר שהם אינם מחוייבים בו מקרים אחרים. "אפילו כירורגים לא צריכים לדווח על כל סיבוך", אמר, "הפיקוח על המוהלים מאוד אדוק".

 

קריאה להורים: פנו רק למוהל מוסמך

אלא שהחוק אינו אוסר על מוהלים שאינם מוסמכים לבצע בריתות, ולכן יעילותה של הוועדה הבין-משרדית מוגבלת. בסמכותה לשלול רישיונות ממוהלים שסרחו, אך אלה יוכלו להמשיך לפעול גם ללא רישוי. "אנחנו רק יכולים לקרוא להורים ללכת למוהל מוסמך", אומר וסטרייך, "לא יותר מזה".

 

ברבנות ניתחו את הנתונים, ומציינים בסיפוק את התוצאה: ממוצע של פחות מסיבוך אחד לכל אלפיים בריתות מתוך כ-65 אלף הנערכות בשנה. בנוסף, 57% מהסיבוכים נגרמו בידי מוהלים מוסמכים, אף שאלה מבצעים כ-70% מהבריתות.

 

הרב משה מורסיאנו, מנהל מחלקת הבריתות ברבנות הראשית לישראל, אמר: "הנתונים מוכיחים לכל המלעיזים כי ברית המילה היא

פעולה בטוחה ובטיחותית, וכל מי שמתיימר להתנגד למצוות ברית המילה כביכול בעקבות סיכון הנימולים - אינו דובר אמת. שיעור הסיבוכים בבריתות מזערי גם בהשוואה לפעולות רפואיות".

 

"ועם כל זאת, חשוב לזכור: ברית המילה אינה פעולה רפואית אלא פעולה דתית. אב שבוחר למול את בנו מסכים בדיעבד לכך שמלו אותו, והנתונים המדהימים מעידים על כך שכ-98% מהיהודים בוחרים באמצעות הברית להשתייך בעצמם ולשייך את ילדיהם לעם היהודי, למרות הפעולה הכרוכה בכך".

 

מורסיאנו הוסיף כי הנתונים "מקהים את שיניהם של גורמים שונים בעולם שמבקשים לפגוע בברית שבין העם היהודי לקדוש ברוך הוא". לדבריו, כל מי שניסה "לגזור על ברית המילה" - בתקופה האחרונה באירופה, כמו לאורך ההיסטוריה היהודי – לא עשה זאת בשם הקידמה אלא משנאת האחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנתונים - לא כולל רופאים
צילום: shutterstock
צילום: יהודה קורן
שימוש במכשירים אסורים - עילה לשלילת רישיון
צילום: יהודה קורן
מומלצים