שתף קטע נבחר

מתי חולה סכיזופרניה יכול להביא ילד לעולם?

צעיר המתמודד עם מגבלה נפשית ביקש לעבור ניתוח להוצאת זרע כדי להביא עם אשתו ילד. כאן נדרש צו משפטי המאשר את ההליך. מה קבע בית המשפט? ומה ההשלכה של פסק דין בודד על מקרים דומים אחרים?

בעקבות אובדן אחיו בתאונת דרכים חלה הידרדרות במצבו הנפשי של נער צעיר, ולבסוף הוא אובחן כחולה בסכיזופרניה פרנואידית. הצעיר הוכרז חסוי, ואביו ואחותו מונו לשמש לו אפוטרופוסים, האמונים לדאוג לגופו, לרכושו ולהתנהלותו המשפטית.

 

פסקי דיין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ב-2006, בהיותו בן 26, נישא הצעיר וביקש להביא עם אשתו ילד לעולם. כעבור כשנתיים, משלא הצליחו, החלו בני הזוג בטיפולי פוריות, אולם חלפו יותר מחמש שנים וחלומם לא התגשם. משכך, הוחלט בבית החולים שהשלב הטיפולי הבא הוא ביצוע ניתוח להוצאת זרע מהבעל.

 

אולם נוכח המלצות ועדת מור יוסף מ-2012 (ועדה ציבורית שמונתה לבחון את נושא הפריון והילודה בישראל), הקובעות כי יש לוודא שהחסוי מסכים לניתוח מדעת, מבין את משמעותו והשלכותיו, וכן כדי לבדוק את מסוגלותה של אשתו לגדל את הילד - ביקש בית החולים צו שיפוטי המאשר את ביצוע הניתוח.

אילוסטרציה. השופטת: מי יתן ומשאלתם תתגשם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה. השופטת: מי יתן ומשאלתם תתגשם(צילום: shutterstock)

בעקבות זאת הגישו האב והאחות בקשה בשם החסוי לבית המשפט לענייני משפחה בחיפה. השניים העידו על התמיכה שלהם בו וברעייתו ועל רצונם העז של השניים להרות. בתגובה ביקש היועץ המשפטי לממשלה לוודא שטובתו של הקטין שייוולד נשמרת, ודרש תסקירים בנוגע לתפקוד בני הזוג.

 

זכות חשובה לכבוד האדם

לבית המשפט הוגשו שני תסקירים מטעם המחלקה לשירותים חברתיים. משניהם עלה באופן חד-משמעי רצונם העז של בני הזוג להקים משפחה ולתפקד כהורים, כמו גם על הסיוע הרב שיוענק להם מצד משפחת הבעל. במהלך הדיון הביע החסוי את עמדתו בפני השופטת אספרנצה אלון: "אני מקווה שיהיה לי בן או בת. אני מקווה לנסוע איתם לאיזה מקום, להרגיש שאני טבעי בחיים, לטייל איתם, לגדל אותם".

 

השופטת התרשמה לחיוב גם מהאישה, אשר לדבריה מודעת היטב לכך שתצטרך לטפל בילד המשותף ביתר שאת, אך מוכנה לעשות זאת בחפץ לב, ואף מייחלת לכך. "הזכות להורות נתפסת כטבעית, המגשימה ומבטאת את הצורך בהמשכיות, זכות חשובה לכבוד האדם, למימושו האישי והגשמה עצמית", כתבה השופטת אלון.

 

השופטת הוסיפה ששוכנעה שהחסוי מבין מהו הניתוח שיצטרך לעבור, ומסכים לבצעו מדעת. היא נעתרה לבקשת המשפחה והורתה לבית החולים להמשיך לסייע לבני הזוג להרות. "מי ייתן ומשאלת החסוי ורעייתו להביא ילד לעולם תתרחש בעת הקרובה", סיכמה.

 

פסק דין זה מקדם את הגישה של בתי המשפט שעל פיה הזכות להביא ילדים לעולם הינה זכות יסוד, אשר חלה גם על אדם אשר אינו יכול לדאוג באופן מלא לצרכיו האישיים.

 

עם זאת, אין להקיש ממנו שמעתה ואילך ייעתר בית המשפט בכל מקרה ומקרה לבקשת חסוי לממש את זכות ההורות. העיקרון המנחה את בית המשפט היה ועודו "טובת הילד", ואישור יינתן רק לאחר שבית המשפט יבדוק ויבחן את הנסיבות הספציפיות של התיק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים