שתף קטע נבחר

להעיר את רוזטה, ולגלות את סודות היקום

הגשושית תסיים מחרתיים תרדמת בת 3 שנים בחלל ואחר כך תנחית נחתת מחקר על כוכב שביט. המטרה: להבין כיצד התפתחו חיים על כדור הארץ

"רוזטה, התעוררי!". אחת המשימות השאפתניות ביותר בהיסטוריה של חקר החלל תגיע לשיא ביום שני הקרוב. אירופה כולה תתגייס מחרתיים כדי להעיר את גשושית המחקר "רוזטה" משנים של תרדמת. בסוכנות החלל האירופית אמרו כי "השעון המעורר החשוב ביותר במערכת השמש" יסיים את התנומה הארוכה של הגשושית, ויקיץ אותה בדרך למפגש היסטורי בחלל.

 

פרויקט רוזטה ב-ynet

 

המטרה העיקרית של פרויקט רוזטה, גשושית ששוגרה לפני עשור ועלותה מיליארד אירו, היא להנחית לראשונה נחתת מחקר על גרעין של כוכב שביט ובכך לפענח את סודות השביטים. השביטים, המכונים גם "כדורי שלג מלוכלכים" מפני שהם מאגדים לרוב קרח ואבק, הם גופים שמיימים קטנים הדומים לאסטרואידים ומהווים כנראה שיירים מבריאת מערכת השמש שלנו.

 

מחרתיים, בשעה 12 בצהריים שעון ישראל, יעיר "שעון מעורר" שבמחשב הפנימי של רכב החלל את רוזטה הנמה. אז יגיע לשיאו פרויקט "רוזטה, התעוררי!" - שסוכנות החלל האירופית הפכה לתחרות סרטונים ביוטיוב, שבהם גולשים קוראים לרוזטה להקיץ משנתה. רוזטה תחל אז את השלב הבא במשימתה - התקרבות לשביט P67/צ'יורומוב-גרסימנקו. בחודשים הקרובים היא אמורה להקיפו באיטיות, למפותו ולאפיינו. בנובמבר, בעוד כמעט שנה, היא אמורה להנחית את נחתת המחקר "פילה" על ליבתו הקפואה.

 

צ'יורומוב-גרסימנקו או צ'רי

כוח המשיכה חלש מדי מכדי להשאיר את הנחתת ביציבות שם, ולכן המדענים דאגו לכך מראש ובנו חומר שידביק אותה לגרעין השביט. במהלך ההתקרבות לשביט, אמורה פילה לירות שני צלצלים, שיסייעו לה להיאחז בשביט. בשיאה של ההתקרבות אמור השביט להתחמם ולפלוט עמודי עשן ענקיים מגז ואבק, באורך של יותר ממיליון קילומטרים. המחזה הזה מעולם לא נראה מקרוב.

 

השביט צ'יורומוב-גרסימנקו, שמכונה על שם שני אסטרונומים רוסים שב-1969 היו הראשונים שזיהו אותו, נוצר מאבק קוסמי לפני 4.6 מיליארד שנה, עוד לפני שהחומרים התמזגו כדי ליצור את כדור הארץ וכוכבי הלכת הסמוכים לו. השמש הייתה אז כוכב חדש, כוכב נולד אם תרצו. אפילו מדעני חלל מתקשים לומר את שמו של השביט, ויש המעדיפים להשתמש בכינוי החיבה "צ'רי".

 

להסתכל על השביט, להבין כיצד נוצרו חיינו

"אנחנו רוצים לדעת הכול על השביט - שדה מגנטי, קומפוזיציה, טמפרטורה, הכול", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית אמליה ארולקי פינצי, האחראית על אחד מעשרת החלקים של פילה. "שביטים הם מכונות זמן מתחילת המערכת הסולארית", אמר לעיתון הבריטי "גרדיאן" מט טיילור, אחד מהמדענים שאחראים על פרויקט רוזטה בסוכנות החלל האירופית בהולנד. "זה עדיין מסתורין גדול כיצד בדיוק נוצרו כוכבי לכת, אבל כשאתה מסתכל על שביטים, אתה מתחיל להבין איך זה קרה. זה מסובך, אבל אני אופטימי. זה הולך להיות מדהים".

 

ביוני 2011 הגיעה רוזטה לנקודה המיועדת - 800 מיליון קילומטר מהשמש - כה רחוק עד שהכוכב שלנו נראה משם כנקודה קטנטנה.

או אז השביתה רוזטה את מערכותיה לתקופה של 31 חודשים כדי לשמר אנרגיה. לרוזטה מערכים סולאריים ענקיים - פאנלים בגודל של 14 מטרים, שיכולים לכסות מגרש כדורסל - אבל הגשושית כה רחוקה מהשמש, ולכן נדרשה התנומה הממושכת.

 

בעזרת חקירת השביט מקווים המדענים ללמוד על מקור מערכת השמש. הנוכחות של קרח ועקבות של חומרים אורגניים יכולה לתת רמזים בדרך לתשובות לכמה שאלות מרכזיות: איך כדור הארץ קיבל את המים שיש בו, ואיך התפתחו החיים. אבל תחילה, רוזטה צריכה להתעורר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  C.CARREAU   , AFP
הגשושית רוזטה. שלוש שנות תרדמת
צילום: C.CARREAU , AFP
מומלצים