שתף קטע נבחר
 
צילום: חיות הבית

‎ארכיטקטורה לכלבים - אין כלבים אין חיים!

מלונה שהופכת לנדנדה, מלונת מחבוא לכלב או אחת שגם משמשת למדף לעציצים. פרויקט מיוחד במינו של מרכז העיצוב היפני בשיתוף עם המעצב היפני קניה הארה, הזמין 12 מעצבים לבנות מלונה מיוחדת ומותאמת לכלבים. התוצאה: מהפנטת ומדהימה כאחד. אפשר להוריד את תוכניות העיצוב בחינם

הפרוייקט שלפניכם חי ונושם בצורה משכנעת הרבה יותר ברשת ואנו ממליצים בפניכם לגלוש ולצפות בפתרונות השונים "live".

 

היוזמה מעוררת ההשראה לפרוייקט מגיע מ- Hara Design Institute המשתייך למרכז העיצוב היפני, ומהמעצב קניה הארה, המבוגר האחראי והרוח החיה. קניה הארה הוא דמות נערצת בעולם העיצוב ושמו קשור בפרוייקטים רבים המובילים את העיצוב העולמי לשיאים חדשים של טכנולוגיה ומעוף. 
 

קניה הארה פנה לתריסר מעצבים (בנוסף לו עצמו) כשהמטרה: תכנון מבנה ארכיטקטוני שיענה על הדרישות והצרכים של החבר הטוב על ארבע. במבוא לפרוייקט כותב קניה הארה; "ארכיטקטורה לכלבים הוא אוסף פתרונות מקורי כנה וייחודי, ההופך את הכלבים ובעליהם למאושרים".

 

הקליינטים במקרה זה הם הכלבים, והארכיטקטים חקרו ובדקו את צרכי הלקוח על ארבע ושבחלק המקרים הוא גם הכלב הפרטי שלהם. אך לא מדובר בפרוייקט למפונפנים או מיוחסים - המטרה של הפרוייקט היתה להפוך למודל אותו ניתן יהיה ליישם; ולעודד מעצבים ואדריכלים נוספים מרחבי העולם להמשיך וליצור פתרונות נוספים.

 

וגם, הזמנה לגולשים ולאלו הנחשפים לפרוייקט להוריד את התכניות חינם אין כסף ולבנות אחד הפתרונות כפי שיבחרו עבור הכלב הפרטי שלהם. תכניות המפורטות בסגנון איקאה ממתינות בצידו של כל עמוד בפרוייקט.

 


 

הבניה אגב, אינה מורכבת במיוחד ובסרט וידאו קצר מוסברים תהליכי הייצור וההרכבה. בסיום, מבקש קניה הארה מאלו שבחרו את הדגם ובנו אותו, לצלם ולהעלות לאתר לצד פרוייקטים נוספים מכל העולם. בכל שבוע מתחלפת תצוגה באתר של פרוייקטים נבחרים שהולכים ומתווספים. המעצבים והארכיטקטים שהוזמנו לקחת חלק בפרוייקט יוצא הדופן מובילי דרך בתחומם ומייצגים קשת עיצובית וסגנונית מגוונת והפתרונות - בהתאם.

 

את כל התכניות של ההצעות בפרוייקט, ניתן להוריד חינם אין כסף מהאתר. התכניות פשוטות ובהירות וסרטון וידאו קצר מסביר את שלבי ההכנה וההרכבה. בחרתם את הפיתרון שאתם עומדים לבנות עבור הכלב שלכם? הורידו את התכנית המתאימה, הרכיבו, צלמו והעלו לאתר! אנחנו מחכים לראות מי יהיה הישראלי הראשון! כעת נותר לכם לעבור לאתר או להשאר ולהמשיך איתנו...
 

מלונענע

את המלונה הייחודית תכננו ובנו צוות של שלושה אדריכלים הולנדיים (MVRDV) וויני מאס, יעקב ואן רייס ונטלי דה וורייס. השלושה התייחסו בעבודתם לעובדה הפשוטה שלכלבים החיים היום בתוך הבתים שעוצבו עבור בני אדם, ולכלבים אין ארכיטקטורה משל עצמם. הם נוטלים חלק בסביבה שנועדה לבני אדם ומשתלבים בה.

 

הפתרון אליו הגיעו עושה שימוש באחד הסמלים המזוהים ביותר של כלבים החיים לצד בעליהם - מלונה. אפילו סנופי, כלב הביגל המפורסם ביותר בעולם, חי במלונה. השלושה החליטו להעניק מרחב פרטי מוגן במבנה מסורתי למראית עין של מלונה. אך לא מדובר במלונה פשוטה, סוויץ' קטן הפך את המלונה לנדנדה בזעיר אנפין, כזאת שמגיבה בנענוע נעים בכל פעם שהביגל שלנו יצא או יכנס.

 

 (צילום: הירושי יודה) (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)

 

הביגל נחשב לאחד הגזעים השובבים והפקחים ואין ספק שבכל כניסה או יציאה הוא יפיק מהמלונה את המיטב. החלל הפנימי פרטי בהחלט, ואם רוצים להזיזו החבל שנקשר למלונה מאפשר לנייד את המלונענע, בין אם אתה ביגל או בן אדם.  

תלום תלתלים

קצויו סיאימה ביחד עם ראיו נישזאווא ייסדה את SANAA ובין עבודותיהם הבולטות; המוזיאון לאמנות בת זמננו בקנאזאווא יפן (2004), המוזיאון לאמנות בת זמננו בניו יורק (2007) ומרכז רולקס למחקר בשוויץ (2009).

 

קצויו בחרה לעצב סביבת מגורים עבור גזע הבישון פריזה, גזע מקבוצת הכלבים הזעירים שאופיו עומד בניגוד גמור לתספורתו הטיפוסית. אמנם הוא נראה כאריה אך למעשה זהו ליצן בתחפושת. הפרווה של הבישון, הנראית כמו כותנה, כמו צמר גפן מתוק או ענן - שבתה את ליבה.

 

 (צילום: הירושי יודה) (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)

 

הפיתרון הארכיטקטוני נועד ליצור יחידה בה הבישון והפתרון הארכיטקטוני שנוצר בעבורו הוא אחד. כאשר הכלב תופס את מקומו הוא משלים את היצירה ובהרמוניה מתכרבל במרכזו או זוחל אל תוך קרביו לתוך המחבוא האולטימטיבי (והמתולתל) שהוא מציע.

 

משתלבים

סאו פוג'ימאטו עוסק בעיקר בבתי מגורים ובין הפרוייקטים הבולטים שעיצב; הבית הפרימיטיבי העתידי (שוויץ 2008) ואת ההרחבה והספריה של אוניברסיטת מוסאשינו לאמנות בטוקיו. סביבת המגורים אותה בחר לעצב, מותאמת לכלב עירוני, הבוסטון טרייר.

 

 (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)
 

 

זוהי סביבת מגורים לכלב, ורהיט ולבעליו. באמצעות מוטות עץ דקים (רוחב כל פאה 7 מ"מ) יצר סאו פוג'ימאטו סביבה המציעה אפשרויות לכלב למצוא את מרחב המחיה הפרטי שלו וגם, זהו רהיט שימושי המאפשר הצבת עציצים, ספרים ואביזרי נוי אחרים שנועדו לשימוש בני אדם אך גם קולר, רצועה או מברשת שנועדו לכלב. המוטות הדקים מגדירים את החלל אך לא חוסמים את שדה הראיה במידה שתפריע לחיים המשותפים של הכלב והאדם, ומשתלבים בכל סביבה מעוצבת קיימת.

 

ענן פרטי

RUR Architecture PC הוא אחד מהמשרדים הרב תחומיים והבינ"ל העוסקים במגוון רחב של פרוייקטים ברחבי העולם. את המשרד מובילים ג'סי רייזר האמריקאי ונאנקו אוממוטו היפנית. הדיאלוג התרבותי המרתק בין השניים יצר מבנים ועיצובים יוצאי דופן בעיצובם הפרושים לאורכו ולרוחבו של הגלובוס. גם בפרוייקט זה הם שמרו על ייחודיות ומקוריות ראויה לציון ובחרו בשילוב מעניין של עיצוב ונוכחות.

 

 (צילום: הירושי יודה) (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)
 

 

השניים בחרו לעצב ענן פרטי לכלב מגזע הצ'יוואווה. הפיתרון מלווה את הכלב לכל אשר ילך כמעין עור מלאכותי נוסף. הצ'יוואווה מרגיש בטוח ומוגן בתוך הענן הפרטי. קיפולי בד ותחרה צבעוניים בהם העיצוב עושה שימוש, אינם מגבילים את התנועה. ודגש הושם על קלות ואווריריות באזור הראש והעיניים, וחופש תמרון באזור הגפיים. כאשר הענן אינו נייד, הכלב יכול לנצל את החלל הפנימי ולהתכרבל בנוחות או להשתובב במשחק מחבואים בין קפליו.

 

Wan-mock

קוהיצ'י סוזונו ושיניאיה קמורו ייסדו בשנת 2004 את TORAFU ARCHITECTS האחראית על קשת פרוייקטים רחבה בתחומים מסחריים ופרטיים, עיצוב פנים, ריהוט ומוצרי הצריכה.

הג'ק ראסל אותו בחרו, נועד לציד מכרסמים בתחומי החצר והבית אך בהדרגה הפך לכלב משפחה לשעשועים בלבד.

 

זהו גזע שמאוד קשור לבעליו ועל כן מרגיש הכי בנוח דווקא כאשר הוא מוקף בריחו של בעליו. הפיתרון אותו מציעים השניים עושה שימוש בבסיס מובנה קל להרכבה ובמצע העשוי מחולצה ישנה, אותה ניתן להחליף,לצורך כביסה או לצורך גיוון. הגיוון בין הבדים יכולים לספק מענה לעונות השנה המתחלפות כשבקיץ ניתן להתבסס על חולצות טריקו קלות ואילו בחורף לעשות שימוש בבדים עבים וצמריים יותר. אגב, התרגום של השם שהעניקו השניים ליצירה (Wan-mock) הוא "נביחה מעוצבת".

 (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)
 

 

החוויה הגלילית

שיגרו באן מחזיק באמתחתו פרסים בינ"ל רבים, ממלא תפקידים בכירים כיועץ לעיניני שיכון פליטים באו"ם והקים את NGO, אירגון ארכיטקטים לתכנון פתרונות דיור לפליטים בכל העולם. שיגרו באן בחר בפפיון, גזע השייך גם הוא לקבוצת הזעירים.

 

 (צילום: הירושי יודה) (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)

 

הפיתרון הארכיטקטוני אותו הוא מציע קל מאוד ליישום ומתבסס על גלילי קרטון ושני חבלים. בצורה זו ניתן ליישם צורות רבות ומגוונות של פרגודים או רהיטים להולכים על שניים או כאלו על ארבע. הגמישות שמעניק פתרון זה יכול להיות מורכב ממספר יחידות וליצור סביבה מאתגרת קלה לשינוי ועיצוב.

 

הרמפה

בשנת 1992 הקימו בטוקיו יושיהראו טסוקמוטו ומומויו קז'איאמה את Bow-Wow, ופרוייקט נסיוני ליצירת "סביבה ציבורית זעירה" שפיתחו השניים זוכה להתעניינות רבה ומוצג ברחבי העולם.

 

 (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)

 

יושיהראו ומומויו בחרו לסייע לכלבים מגזעים קצרי רגליים וארוכי גוף כמו כלבי הדקל. הבעיה אותה השניים פתרו היא המפגש בין האדם לכלבו, מפגש בלתי אמצעי עין לעין. הפיתרון המוצע מתבסס על יחידה מודולרית לאדם ולכלב המביאה את השניים למישור אחד. השיפוע המתון מאפשר לעשות שימוש ברהיט כמושב נוח, ומאפשר לכלב לעלות בנוחות לגבהים אליהם תמיד שאף...

 

מרחב אישי נייד

טויו איטו אוחז בשורה ארוכה ומרשימה של פרוייקטים ופרסים שהבולט בניהם הוא פרס אריה הזהב על מפעל חיים מהביאנאלה ה-8 לארכיטקטורה “NEXT” שנערכה בונציה.

 

הגזע היפני שבחר טויו הוא השיבה, כלב ציד שנועד לציד חיות קטנות בסבך השיחים והיער. זהו כלב עצמאי המעריך את החלל הפרטי שלו והמרחב שטויו איטו עיצב בעבורו הוא מרחב נייד. השיבה הינו גזע עתיק וכך גם המוטיבים בהם העיצוב עושה שימוש; הקליעה והשזירה של הסלים היפניים המסורתיים שהיא אחת הטכניקות העתיקות של עיצוב ובניה. חיפוי הבד מאפשר הגנה מפני שמש או גשם ומעניק פרטיות וסוגר את החלל לכדי שטח פרטי ומוגן.

 

 (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)

 

פסגת פאג

קנג'ו קומה הוא פרופסור לאדריכלות באוניברסיטת טוקיו ובונה כעת את אחד הפרוייקטים הבולטים הנבנים כעת בעולם; המוזיאון ע"ש אלברט וויקטוריה בדנדי, סקוטלנד. הפיתרון שקנג'ו מציג נועד לכלבים מגזע פאג.

 

 (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)

בעזרת פרופילים שאורכם 60 ס"מ והמנוסרים מלוחות דיקט דקים, מרכיב קנג'ו מבנה היוצר חלל חיצוני כשל צלעותיו של הר שבסיסו משולש. החיבור בין פרופיל לפרופיל נעשה בחיבור ישיר והחלקה לחריצים בקצותיו. חיבורים אלו אינם זקוקים לכל אמצעי נוסף והתוצאה - מבנה מודולרי חזק הנוצר מרשת של פרופילים מסתירים טפח וחושפים טפחיים מאופיו השובב של הפאג.

 

מצע ממוזג

פרופסור (בדימוס) הירושי נאהיטו השאיר חותם לאחר קריירה ארוכה בעיצוב אדריכלי בספרד וביפאן. בשנים העסוקות ביותר בחייו, ליווה את הירושי "פפה", שפיץ יפני. פרוותו הלבנה והצפופה הפכה בקיץ החם והלח למכבידה. הוא היה משתרע על אריחי רצפת חדר האמבטיה הקרירים. בשנה החולפת כשפפה בן 16, נאלץ הירושי להיפרד מכלבו האהוב ואת הפרוייקט הוא מקדיש לו כמחווה מיוחדת.

 

 (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)

 

הירושי עיצב מצע העשוי ממוטות עץ וצינורות אלומיניום. את המוטות והצינורות מחברים 2 כבלים או חבלים המעניקים למצע גמישות באופן בו ניתן להציבו. צינורות האלומיניום מאפשרים מעבר אויר דרכם ושומרים על טמפרטורה קרירה גם כשהקרקע חמה. בימים חמים במיוחד, ניתן למלא שקיות בקרח ולהחדיר אותם אל צינורות האלומיניום וכך לקבל משטח קריר עוד יותר.

 

מבחן המראה

קונסטנטין גריסיק הוא נגר מדופלם ומעצב תעשייתי שאת הכשרתו עשה באקדמיות המובחרות של אנגליה. והוא מתמקד בעיצוב ריהוט ומוצרי צריכה לחברות מובילות באירופה וגם מחוצה לה.

קונסטנטין עיצב מרחב אישי לפודל בינוני.

 

 (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)
 

 

העיצוב מצועצע ובמרכזו מראה המזכירה בעיצובה את חדרי ההלבשה של כוכבי עולם הבידור. העיצוב נעשה בהשראתו של מחקר שנערך ע"מ לקבוע האם בעלי חיים מזהים את בבואתם הנשקפת אליהם מן המראה. רק קופי אדם, דולפינים, חולדות ופילים אכן מבחינים בבבואתם הנשקפת אליהם במראה.

 

כלבים לעומת זאת נכשלו (כפי הנראה מאחר ועושים שימוש בחושים אחרים בנוסף). למרות נתונים אלו, מסתבר שכלבים מגזע הפודל יוצאי דופן ואינטילגנטיים במיוחד. לדעתם של מגדלי פודל רבים, הכלבים שלהם מבחינים בבבואתם והעיצוב מתאים במיוחד לאור העיסוק המתמיד בטיפוח תסרוקתם ופרוותם. וקונסטנטין מסכם; "אם הפודלים אכן מבחינים בבבואתם במראה, אז יש לבחור בפודלים לנשיאות!"

 

מרחב מוגן - תלוי

The Hara Design Institute - העומד מאחורי הפרוייקט "ארכיטקטורה לכלבים" הוא מחלקה העוסקת בעיצוב במסגרת המרכז היפני לעיצוב בניהולו של קניה הארה. המרכז מתמחה בתקשורת חזותית אך בפרוייקטים רבים בתחומים משיקים מנקודת המבט של העיצוב ובמיוחד אתגר ההתמודדות עם הטכנולוגיה והחומרים שמציגה המאה ה-21.

 

 (צילום: הירושי יודה) (צילום: הירושי יודה)
(צילום: הירושי יודה)

 

את הפרוייקט שעוצב במכון מציגה הרוקא מיסווא והוא עוצב עבור טרייר יפני, גזע מודרני יחסית לגזעים היפניים המסורתיים, קטן מימדים ומעט חששן באופיו. העיצוב פשוט ונקי ועושה שימוש ב-2 סוגים של גליונות נייר שהמגזרת שלהם יוצרת (לאחר הדבקתם אלו לאלו) מעין חרוט משולש ופתח באחד מצדדיו.

 

את הקונוס תולים בעזרת כבל מהתקרה כשהוא אינו נוגע ברצפה. בצורה כזאת נוצר מרחב פנימי נוח לכלב להכנס ולהרגיש בטוח ומוסתר בעוד הבעלים יכול לראות את רגליו הדקיקות. כאשר הכלב יציץ החוצה, הוא יראה כמו חובש כובע משולש גדול...

 

בגובה העיניים (D tunnel)

קניה הארה נחשב לאחר המעצבים הבולטים בעולם והוא עוסק במספר תחומים תוך התייחסות עתידנית לתפיסות עיצוביות נוכח ההתקדמות הטכנולוגית המועצת של המאה ה-21. עבודותיו מציגות קוים נקיים היונקים מהמסורת האמנותית היפנית בת אלפי השנים.

 

כאשר כלב עולה במדרגות הוא לבסוף יכול להגיע ולהביט בגובה העיניים של בעליו. קניה הארה תכנן מבנה ייחודי נקי קוים שגרם מדרגות במרכזו המוביל אל מדף עליון. כשהכלב עולה במדרגות הוא מגיע אל המדף המוגבה ואל גובה העיניים של בעליו. העיצוב נעשה לכלב מגזע פודל זעיר שבפרוייקט כונה "פודל כוס תה" כרמז לגודלו.

 

אנו בני האדם מורגלים באלמנטים המקיפים אותנו גם בשל העובדה שאלו נבנו לפי מידתנו. היחידה משמשת מעין "מתאם קנה מידה" היוצר עבור הכלב סביבה המותאמת לפי גודלו שלו ולא על פי גודלם של בני האדם. כך יוכל הכלב למצוא את החלל המעוצב על פי מידותיו.

ומסיים קניה הארה: "עד היום הכלבים הזעירים צריכים היו להרים עיניים, לא עוד! תנו להם להתנסות בסביבה המותאמת לגודלם".

 

תצלומים מתוך האתר: הירושי יודה

 

לפרטים נוספים:

 


פורסם לראשונה 20/01/2014 15:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים