שתף קטע נבחר

מי המרוויח הגדול מהסרת הסנקציות?

הסרת הסנקציות על איראן במסגרת הסכם הגרעין תביא לעלייה משמעותית בהיקף ייצוא החומרים המשמשים לייצור מוצרים מנפט. ומי ירוויח מכך?

רבים סברו כי הסרת הסנקציות מעל איראן בתמורה לקיום חלקה של טהרן בהסכם הגרעין תביא לרווחת התושבים שהיו חנוקים בשנים האחרונות תחת הבידוד הבינלאומי. אך כעת מתברר כי המרוויח הגדול ביותר מהסרת העיצומים הוא המנהיג הרוחני העליון, האייתוללה עלי חמינאי.

 

עוד חדשות בעולם:

מבט מהמם מהקוקפיט: 5 דקות במטוס קרב

אש בקייב: 5 הרוגים ו-300 פצועים במהומות

"התחלתי ולכן אסיים". באן ואל-מועלם רבים

 

חמינאי שולט על אימפריית עסקים ענקית שידועה בשם "סטאד", שמשקיעה בתעשייה הפטרוכימית של איראן, שכעת מורשית לחדש את הייצוא שלה. במסגרת ההסכם לששת החודשים הקרובים שנחתם בין טהרן למעצמות, אירן הבטיחה להקפיא את תוכנית הגרעין שלה בתמורה לעצירה זמנית של הסנקציות הכלכליות, בהן העיצומים על הייצוא של חומרים פטרוכימיים המשמשים לייצור מוצרים מדלקים כמו נפט, פחם וגז טבעי.

חולשים על כל הכלכלה באיראן. הסתעפות ארגון "סטאד" האיראני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חולשים על כל הכלכלה באיראן. הסתעפות ארגון "סטאד" האיראני(צילום: רויטרס)

ביום שני האחרון, כשההגבלות הוסרו באופן רשמי ויצאו לפועל, פרסם משרד האוצר האמריקני רשימה של 14 חברות פטרוכימיות שלא הורשו לפני כן לקיים עסקים עם חברות בחו"ל. הרשימה מכילה שלוש חברות, שלפי משרד האוצר, נשלטות על ידי "סטאד" והן ג'האד באסיר, מרג'ן וסאדאף.

 

בהצהרה שנשלחה במייל לסוכנות רויטרס, דובר התאגיד "סטאד" אמר כי החברה מחזיקה רק במניות של ג'האד באסיר. "ההשקעה שלנו בסקטור הפטרוכימי הוא מינימלי", אמר הדובר. ההקלה בסנקציות מגיעה פחות משבעה חודשים אחרי שמשרד האוצר האמריקני הוסיף את "סטאד" ו-37 חברות נוספות בחו"ל שנחשדו בקשרים עם התאגיד לרשימה ארוכה שעליהן הוטלו סנקציות. המשרד תיאר את הפעולה כמאמץ שנועד לפגוע בהנהגת איראן והאשים את התאגיד "סטאד" במעורבות בהונאה שמטרתה לעקוף את הסנקציות על איראן.

יקטוף את פירות ההסכם. חמינאי  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יקטוף את פירות ההסכם. חמינאי (צילום: רויטרס)

בנובמבר האחרון פרסמה סוכנות רויטרס סדרת כתבות על "סטאד" ולראשונה חשפה כיצד התאגיד הפך למוסד האיראני העשיר והחזק ביותר על ידי תפיסה שיטתית של אלפי נכסים השייכים לאזרחים איראנים. עד שוושינגטון הטילה עיצומים על "סטאד", התאגיד החל להפוך לעסק ששוויו עומד על כ-95 מיליארדר דולרים, ושולט כמעט בכל מגזר עסקי באיראן.

 

בראיון לסוכנות רויטרס השבוע, העריך נציג משרד האוצר כי איראן תוכל להרוויח יותר ממיליארד דולר בייצוא חומרים פטרוכימיים בששת החודשים הקרובים, אך ייתכן גם שתרוויח פחות מכך - משום שלא תוכל לחתום על עסקאות

לטווח ארוך.

 

גורמים בקונגרס האמריקני אמרו אתמול כי ארה"ב מצפה שהמו"מ עם איראן על הסכם הקבע יחל עד אמצע חודש פברואר. לדברי עוזרים בקונגרס, שתודרכו על ידי מחלקת המדינה ומשרד האוצר, ארה"ב ובעלות בריתה שוקלות כרגע את הצעדים העתידיים בשיחות הגרעין ומתכננים לשוחח עם איראן בפברואר. 

 

אין הוכחות לכך שחמינאי משתמש ב"סטאד" כדי להעשיר את הונו האישי, אבל הוא בעל הסמכות העליונה בארגון. באמצעות הארגון מחזיק המנהיג העליון במשאבים שערכם שווים לאחזקותיו של השאה, השליט האיראני שנתמך על ידי המערב והודח מהשלטון במהפכת 1979.

 

בתוקף תפקידו כאיש הדת הבכיר באיראן, לחמינאי יש את המילה האחרונה בכל עניין ממשלתי. אחד מתחומי האחריות שלו הוא תוכנית הגרעין השנויה במחלוקת. חמינאי הוא זה שקבע את הטון של הנציגים האיראנים לשיחות והוא זה שיקבע עד כמה ישתפרו היחסים בין איראן לבין ארצות הברית.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 22/01/2014 22:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים