שתף קטע נבחר
 

חיות מסביב לעולם: גורי אריות ונמרים

נמרי שלג נדירים צולמו לראשונה באוזבקיסטן, בארה"ב חוגגים את הגעתם לעולם של גור נמר אמור נדיר וגורי אריות, חוקרים גילו מין חדש של דולפין נהרות בברזיל מאז 1918, עמלצים לבנים מאריכים חיים עד ל-70 שנה ושיטת חיזור מיוחדת של קופות בברזיל

 

שני גורי אריות נולדו בדצמבר בגן החיות סאן דייגו, בארצות הברית. האח והאחות הקטנים לא טופלו היטב על ידי האם אושהנה ונלקחו על ידי המטפלים להשגחה וטיפול.

 

לדברי המטפלים, הגורה הקטנה היא נמרצת מאוד לעומת אחיה שנחשב לרגוע יותר. כיאה לחתולים, הם ישנים כ-20 שעות ביממה, יונקים מבקבוק בהאכלת יד כל שלוש שעות ולאחרונה אף החלו לאכול בשר. בטבע באפריקה מצויים האריות בסכנת הכחדה חמורה.  

 

 


(צילום: San Diego Zoo Safari Par)
(צילום: San Diego Zoo Safari Par)

(צילום: San Diego Zoo Safari Par)
(צילום: San Diego Zoo Safari Par)

(צילום: San Diego Zoo Safari Par)
(צילום: San Diego Zoo Safari Par)


 ()

 

גור של תקווה: נמר אמור נולד בארה"ב

נמרי האמור החיים באזור רוסיה, סין וקוריאה הם הנמרים ביותר בעולם שמצויים בסכנת הכחדה חמורה. כיום בטבע מוערך מספרם בין 35 ל-50 נמרים בלבד, תוצאה טראגית לאחר שנמרים רבים ניצודו על ידי ציידים שהרגו את החיות כדי לסחור בפרוותן. 

 

בחלק מהמקרים הנמרים נורו למוות על ידי חקלאים שחיות המשק שלהן נטרפו על ידי הנמרים. גם תנאי השטח הקשים באזורים המושלגים מנעו מהנמרים להקים אזורי מחייה חדשים וגידלו באוכלוסיה פגע בשטחי המחייה הטבעיים שלהם. בשנים האחרונות בעקבות מאמצי שימור בינלאומים, הם מצליחים לשרוד בין הגבול של רוסיה וסין. לאחרונה אף הצליחו לתעד משפחת נמרים בסין, ולדברי חוקרים זה מבשר כי הם מצליחים להתרבות שם.

 

 

בינתיים, בגני חיות ברחבי העולם מנסים להרבות אותם בשבי. אחת התוספות החשובות לגרעין הרבייה העולמי מגיעה בימים האחרונים מגן החיות בדנבר, ארצות הברית.

 

האם, דאזמה והאב הארי-קארי, זכו לצאצא חדש שנולד לפני כחודשיים. הגור הקטן קיבל את השם סוצ'י, על שם העיר בה תתקיים השנה אולימפיאדת החורף ברוסיה. בגן החיות החלו לקחת חלק בפרויקט רביית נמרי האמור לפני 25 שנה.

 

סוצ'י הגור (צילום: Denver Zoo)
סוצ'י הגור (צילום: Denver Zoo)

 

זהו הגור השני של ההורים לאחר הפסקה בת מספר שנים. השניים הגיעו בתחילת שנות ה-2000 לגן החיות במסגרת תוכנית לרביית הנמרים הנדירים.

 

"בתחילה עקבנו אחרי ההתנהגות של השניים כדי לדעת מתי הארי קארי מתחיל להתעניין בדאזמה, בזמן שהיא בתקופת הייחום שלה", מספר ל-ynet סטיב ויני, ממחלקת הטורפים בגן החיות בדנבר. "כשהוא הצליח למשוך את תשומת ליבה ולחזר אחריה, אנחנו מאפשרים להם להיפגש ועוקבים אחרי ההתנהגות שלהם".

 

הארי קארי (צילום: Denver Zoo)
הארי קארי (צילום: Denver Zoo)
 

דאזמה וסוצ'י (צילום: Denver Zoo)
דאזמה וסוצ'י (צילום: Denver Zoo)

 

הריון של נמרות אמור נמשך בין 97 ל-103 ימים. כיצד ידעו המטפלים מתי אמור להגיע הגור לעולם? "אנחנו עוקבים באמצעות מצלמה הנשלטת מרחוק אחרי דאזמה כשבועיים לפני תאריך ההמלטה המיועד. המטפלים צפו בה במהלך היום והלילה כדי לזהות סימנים וכן ביקרו אותה באזור הלינה הפנימי".

 

לאחר ההמלטה המוצלחת, הופרדו שוב הזכר והנקבה, כדי לאפשר לאם לטפל בגור בעצמה. "אנחנו תמיד מעדיפים שהאם תעשה את מלאכתה. לעיתים יש צורך בטיפול תומך לאם או להביא את הגור לאם מחליפה, אבל דאזמה עושה עבודה מצויינת, לאחר שכבר המליטה לפני ארבע שנים גור נוסף. כרגע סוצ'י מטופל היטב ומשמין".

 

דאזמה וסוצ'י (צילום: Denver Zoo)
דאזמה וסוצ'י (צילום: Denver Zoo)

בגן החיות מספרים כי סוצ'י יישאר יחד עם אמו לפחות שנתיים וכפי שנהוג בטבע, הגור ייפרד מאמו כדי להתחיל את חייו העצמאיים. "יתכן שהוא יישאר בדנבר או יעבור לגן חיות אחר כדי לקחת חלק בתוכנית הרבייה העולמית של הנמרים. כיום רק בצפון ארה"ב יש 97 נמרי אמור נדירים בגני חיות".

 


 () 

הפתעה בברזיל: מין חדש של דולפיני נהרות

לראשונה מאז 1918, גילו חוקרים מין חדש של דולפין נהרות בברזיל. "דולפינים החיים במים מתוקים הם למעשה קלים למדי לאיתור בטבע כי הם נעים במים בהתאם לרוחב הנהר. הקושי הוא בזיהוי של פרטים כי הם לא נוהגים לעלות פעמים רבות אל פני המים לפרקי זמן ארוכים", אומר ל-ynet החוקר  תומאס הברק, שחוקר דולפיני נהרות מזה כעשור. "השילוב הזה מקשה על איסוף דגימות ביולוגית מהם".

 

(צילום: Nicole Dutra)
(צילום: Nicole Dutra)

 

לדבריו, אוכלוסיית הדולפינים מוערכת בכ-1,000 פרטים בלבד אך בתום המחקר ומספר סקרים נוספים שייערכו בעתיד, הוא צופה כי ימצאו אוכלוסיות גדולות ממה שהוערך עד כה. הדולפין זכה לשם המדעי Inia araguaiaensis. הברק ועמיתיו החוקרים החליטו על השם כמחווה למקום המחייה של הדולפין בנהר Araguaia בברזיל. (Araguarian Boto) בתרגום חופשי מכונה שמו "דולפין נהר Araguaia".

 

"הדולפינים מכונים בשמה המקומית בוטו ויש להם צוואר מאוד גמיש, לסת גדולה. המראה שלהם שונה מכל דולפין טיפוסי שאנחנו מכירים ומרביתם ורודים", הוא מסביר. "יש להם התנהגות חיזור מיוחדת במהלכה תופסים הזכרים חפצים שונים כמו אבנים, צמחים וענפים קטנים, מוציאים אותם מחוץ למים כדי להראות את השלל לנקבות. מבחינתי, מדובר בדולפינים יוצאי דופן".

 

(צילום: Nicole Dutra)
(צילום: Nicole Dutra)

 

הברק מספר כי. "זו תגלית נדירה למצוא מין חדש של דולפינים דווקא בנהרות גדולים בהם חיים אנשים רבים המסתמכים על הנהר כמקום מחייה ומגורים. מדובר ביונקים גדולים ובולטים בשטח ולא בדולפינים שחיים במקום נידח אליו הגישה בלתי אפשרית".

 

למרות השמחה על התגלית, הוא מדגיש כי יש למקד כעת את המאמצים כדי לשמור על האוכלוסיות המקומיות של הדולפינים. "התגלית חשובה, אך מבחינתי היא מייצגת דוגמא לכך שאנחנו יודעים כה מעט על המגוון הביולוגי שלנו בכוכב בו אנו מתגוררים. ברגע שגילינו ותיארנו מין חדש של בעלי חיים, אנחנו כעת גם יכולים לפעול כדי לשמור עליו".

 

(צילום: Nicole Dutra)
(צילום: Nicole Dutra)

 


 ()

 

תגלית: תועדו נמרי שלג באוזבקיסטן

בפעם הראשונה הצליחו חוקרים להציב מצלמות מעקב בהרים באוזבקיסטן ותיעדו את אחד הטורפים הנדירים בעולם - נמר השלג.

 

נמרי השלג נפוצים במדבריות מרכז אסיה ובמישורי היבשת, ונוהגים לשהות באזורים הרריים גבוהים. על פי הערכות, מספרם של נמרי השלג בטבע עומד על פחות מ-7,000 פרטים בלבד בעולם, והם מצויים בתריסר מדינות בלבד. 

 

(צילום: Y. Protas/Panthera/WWF Central Asia Program/Uzbek Biocontrol Agency/Gissar Nature Reserve)
(צילום: Y. Protas/Panthera/WWF Central Asia Program/Uzbek Biocontrol Agency/Gissar Nature Reserve)

 

הנמרים מצויים כיום בסכנת הכחדה חמורה עקב סחר בעורות ובפרוות הנמרים שנמכרים באופן לא חוקי בעשרות אלפי דולרים, ירי של חקלאים בטורפים לאחר שאלה טרפו להם צאן או בקר.

 

ד"ר תום מק'רתי, מנהל תוכנית שימור נמרי השלג בארגון "פנת'רה" מספר בראיון ל-ynet על האתגר הגדול באיתור הטורפים הנדירים. "אחד הקשיים הוא גישה לאזור במיוחד בתקופת החורף. חלק גדול משמורת Gissar במדינה בה חיים נמרי השלג הוא קשה למעבר במיוחד עם כמויות גדולות של ציוד, כמו 40 מצלמות מעקב בהן השתמשנו במהלך המחקר", הוא אומר.

 

"האזורים בהם חיים הנמרים הם הרריים וגבוהים. כך שצריך יכולות טיפוס וגלישה בהרים כדי למצוא את המקומות הטובים ביותר להתקין בהם את המצלמות, בהתבסס על עקבות הנמרים, השריטות שהם מותירים על הסלעים והעצים, על סימני ההתזה של השתן שנועדו לסמן את הטריטוריה שלהם".

 

(צילום: Y. Protas/Panthera/WWF Central Asia Program/Uzbek Biocontrol Agency/Gissar Nature Reserve)
(צילום: Y. Protas/Panthera/WWF Central Asia Program/Uzbek Biocontrol Agency/Gissar Nature Reserve)

 

הצילומים יאפשרו לחוקרים להתחקות אחרי אזורי המחייה של הנמרים כדי שניתן יהיה לשמור עליהם טוב יותר בטבע. "התיעודים הללו יעניקו לראשונה מידע מדעי מבוסס שעל פיו נוכל להעריך כמה נמרים חיים באזור", הוא אומר ומספר כי עשרות המצלמות פעלו במשך שבועיים וחצי.

 

לדברי מק'רתי, זו המשלחת הראשונה לאזור ובדרך כלל הם נוהגים להפעיל את המצלמות במשך שמונה שבועות אך נאלצו להתפשר עקב אתגרי הגישה למקום. "אנחנו נשוב לשם שוב באביב הקרוב לתקופה ארוכה יותר", הוא מבטיח. 

 

מאריכים חיים

בשורה משמחת לגולשים ולדגים. חוקרים גילו לאחרונה כי העמלץ הלבן, אחד מטורפי העל בסביבה הימית מצליח לשרוד בטבע כמעט עד לגיל הפנסיה האנושי.


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

על פי מחקר התגלה כי נקבות מצליחות להגיע לגיל 40 שנה ואילו זכרים מגיעים לגיל של 73 שנה. ארגוני שימור כבר קפצו על התגלית והדגישו את חשיבות השימור של הכרישים בטבע, במיוחד נוכח התקופה הארוכה שלוקח להם להגיע לבגרות מינית ולהתרבות.

 

אבנים אוהבות: שיטת החיזור המיוחדת של קופות הקפוצ'ין 

חוקרים גילו לפני מספר חודשים דרך חדשה ומעניינת בה נוקטות נקבות קופי קפוצ'ין, כדי למשוך את תשומת ליבם של הזכרים בלהקה. הטקטיקה החדשה: השלכת אבנים לעבר בחיר ליבן ומסתבר כי בחלק מהפעמים זה עובד והזכר, אף שספג מספר פגיעות ישירות, הסכים לחיזורים.  

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים