שתף קטע נבחר

 

מבקשי מקלט בדרך למתקן השהייה: "לא יודעים לאן אנחנו הולכים"

קבוצה קטנה מתוך עשרות אנשים שזומנו הגיעה לנקודת כינוס של רשות האוכלוסין בת"א. "אמרו לי להגיע אז באתי", סיפר אחד מהם

מבקשי מקלט אחדים, חלק קטן מ-60 "מזומנים" למתקן השהייה חולות, הגיעו הבוקר (יום א') לנקודת האיסוף בתל אביב. עם שמיכות ותיקי גב, הביעו העולים לאוטובוס של רשות האוכלוסין וההגירה חשש מהבאות וחוסר ודאות באשר לתנאים המצפים להם במתקן. "אמרו לי להתייצב. אני לא יודע לאן אני נוסע. אני מפחד. לא עשיתי שום דבר. למה שמים אותי בכלא?", תהה אגוס מאריתריאה.

 

עוד בחדשות:

אחרי 26 חודשים: ענת קם שוחררה מהכלא

"אני נוסע לאושוויץ. נשיקות". מכתבי הימלר

 

"אני לא יודע לאן אנחנו הולכים, אם זה טוב או לא, אבל אמרו לי להגיע אז באתי", סיפר סלים מסודן. "הגעתי מהארץ שלי, שבה יש בלגן. אני לא יכול לחזור אז אני עושה מה שאומרים לי". מוחמד מדרפור סיפר בדמעות על השתלשלות האירועים שהובילה אותו לאוטובוס, והוסיף כי "באתי לכאן כי אנחנו צריכים עזרה. אני פה שש שנים, הגעתי ממצרים פצוע, בישראל טיפלו בי אבל עכשיו יש בעיות. ברחתי ממלחמה במדינה שלי כי לא רציתי להיות חייל ששולחים אותו לרצוח ילדים מהמשפחה שלו".

נקודת הכינוס של מבקשי המקלט, הבוקר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נקודת הכינוס של מבקשי המקלט, הבוקר(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

מאז שנפתח לפני כחודש, שהו במתקן כ-500 מבקשי מקלט שהועברו אליו ממתקן הכליאה "סהרונים". היום צפויים להצטרף אליהם חברי הקבוצה הראשונה של מבקשי מקלט השוהים במרכזי הערים, מתוך כ-1,800 מבקשי מקלט שקיבלו זימונים דומים בחודש האחרון. על-פי הצהרות הממשלה, יזומנו בחודשים הקרובים עוד אלפים למתקן שיכול להכיל לעת עתה כ-3,300 בני אדם.

 

השוהים נדרשים להתייצב במתקן שלוש פעמים ביום ולהישאר בו בשעות הלילה. הם מקבלים קצבה חודשית בסך 500 שקל ונאסרת עליהם הכנסת מזון מבחוץ. בכל חדר שוהים עשרה מבקשי מקלט החולקים מקלחת ושירותים משותפים.

 

בימים שלישי וחמישי יצטרכו קבוצות נוספות של מבקשי מקלט להתייצב במתקן חולות. רשות האוכלוסין וההגירה, שמספקת אוטובוסים שיאספו את מבקשי המקלט מתל אביב, הודיעה שלמתקן לא זומנו גברים עם משפחות. אולם ארגוני זכויות האדם אמרו כי מבקשי מקלט ששוחחו עמם

טענו שלמרות היותם אבות לילדים - זומנו למתקן.

 

"אנחנו נוסעים לבית כלא, ואמרו לנו שאנחנו חייבים לבוא", סיפר סאדיק. "הגעתי לפני כמה שנים מסודן ולאחרונה תפסו אותי ואמרו לי שיש לי ויזה של חודש וכשהיא תיגמר אני צריך לבוא לפה. הבנתי שבחולות יש כלא פתוח, נראה מה זה אומר כשנגיע לשם". 

 

יגאל שתיים, אחד הפעילים הישראלים שהגיעו לתמוך במוזמנים, אמר כי "מדובר בפעולה מקוממת של שלילת חירויות מאנשים. חובתי כאזרח להיות עד להפרה הנוראה הזו של זכויות אדם. כלא חולות שאני מבקר בו בכל סוף שבוע הוא כלא נורא. העינוי בו הוא פסיכולוגי, השער פתוח אבל אין לאן ללכת והוא נועד לשגע את הפליטים שיוותרו ויחזרו למדינתם, דבר שהוא בלתי אפשרי".

 

במקביל הגיעה היום קבוצה של חברי כנסת לביקור במתקן חולות. יו"ר ועדת העובדים הזרים בכנסת, ח"כ מיכל רוזין (מרצ), אמרה בכניסה למתקן: "יזמתי את הביקור הזה כדי לוודא שאם כבר מדיניות הממשלה היא לכלוא כאן מבקשי מקלט - מן הראוי שיהיו להם תנאים בסיסיים של בני אדם. קיבלנו עדויות על מחסור במזון, בתרופות, בביגוד חם ובפריטים נוספים. ראשי המתקן יודעים שיש מחסור בנעליים וטוענים שהזמינו נעליים שעוד לא הגיעו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
כינוס מבקשי המקלט
צילום: ירון ברנר
מומלצים