שתף קטע נבחר

משאל עם: שוויץ הצביעה נגד המהגרים

ברוב זעום החליטו השווייצרים לעצור את ההגירה ההמונית של אזרחים מהאיחוד האירופי לארצם. חשש מההשלכות הכלכליות של המהלך

אזרחי שווייץ הצביעו היום (יום א') במשאל עם בעד ההצעה להפחית הגירת אזרחים מהאיחוד האירופי לתוך המדינה. תוצאות המשאל עשויות להצית שורת מחאות בבריסל מימין ומשמאל. 50.3% מהשוויצרים הצביעו בעד ההצעה "להפסיק את ההגירה ההמונית" לשווייץ, ובנוסף היא זכתה גם לתמיכה הנדרשת של יותר ממחצית הקנטונים המרכיבים את המדינה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

שווייץ הניטרלית אינה חלק מהאיחוד האירופי, אך היא מכותרת במדינות חברות בארגון ומנהלת קשרי סחר עם 28 מדינותיו. מאז 2007, 500 מיליון אזרחי האיחוד האירופי נהנו מתנאים שווים כמו המקומיים בשוק העבודה של שווייץ, המונה 8 מיליון תושבים. זאת כחלק מהסכמים שנחתמו עם האיחוד האירופי ב-1999 בתום חמש שנים של שיחות, ולאחר שאושרו במשאל עם ב-2000.

שלט נגד התוכנית לעצירת ההגירה ההמונית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שלט נגד התוכנית לעצירת ההגירה ההמונית(צילום: רויטרס)

חדשות בעולם:

יומיים לסוצ'י: הרוגים מירי בכנסייה במזרח רוסיה

שר בריטי העסיק עובדת לא חוקית - והתפטר

מבי"ס ליופי לכלא באינדונזיה ובחזרה לסידני 

 

אולם הקואליציה בעד משאל העם לעצירת ההגירה שמובלת על ידי המפלגה הימנית "העם השווייצרי", הגדולה ביותר בפרלמנט, טוענת כי פתיחת הדלתות באופן מוחלט לאזרחי האיחוד האירופי היא טעות גדולה. ניצחון הצעתה של המפלגה תאלץ את הממשלה לדון מחדש בהסכמים על שוק העבודה הפתוח תוך שלוש שנים.

 

הממשלה, רוב מפלגות הפרלמנט ונציגי התעשייה בשווייץ מזהירים כי שינוי שוק העבודה ימיט אסון על הסכמים כלכליים ויפגע באמינות של המדינה כשותפה של איחוד האירופי. לדבריהם, הטלת מגבלות על תעסוקת אזרחים מהאיחוד תהיה הרסנית משום שהזרם היציב של כוח עבודה זר הוא כוח מניע לכלכלה המתמודדת עם אוכלוסייה מתבגרת.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

עד 2007, חברות שווייצריות נאלצו לעבור מכשולים בירוקרטיים לפני שהורשו לגייס אדם שאינו תושב, ומספר העובדים הזרים לכל מגזר עסקי נקבע מראש. בריסל הזהירה מפני בחירה רנדומלית בקיום ההסכמים שעליהם חתומה שווייץ מאז שנות ה-90. הממשלה טוענת כי שווייץ אינה יכולה ליהנות מההטבות של הגישה לשוק האיחוד האירופי מבלי להצטרף לגוש.

 

בנוסף, מתמודדת בריסל עם מחלוקת אחרת על רקע השוק ללא-גבולות שלה: מדינות מערב אירופה מתלוננות על תחרות ממדינות מזרח אירופיות. אך טיעונים הנובעים ממחלוקות אלה לא סיפקו את הקואליציה שסבורה כי הריבונות הלאומית של שווייץ נמצאת בסכנה.

פחד + מניעה = שווייץ סטרילית. הפגנות נגד התוכנית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פחד + מניעה = שווייץ סטרילית. הפגנות נגד התוכנית(צילום: EPA)

מתחילים לספור קולות בכמה ערים שבהן הסתיימה ההצבעה (צילום: AP) (צילום: AP)
מתחילים לספור קולות בכמה ערים שבהן הסתיימה ההצבעה(צילום: AP)

לדברי נציגים מהקואליציה, הגעתם של 80 אלף תושבים חדשים מדי שנה היא אסון

כלכלי וחברתי, ולא רק משום שאזרחי האיחוד האירופי "לוקחים" לשווייצרים את העבודה. הם טוענים כי צפיפות האוכלוסין גרמה לנסיקה במחירי השכירות, מתחה את גבולות מערכות החינוך והבריאות, הביאה לעומס בתחבורה הציבורית ואף הרסה את הנוף - באמצעות בניית בתים.

 

משאלי עם הם גרעין המערכת הדמוקרטית של שווייץ, והקואליציה השיגה יותר מ-135 אלף חתימות שאילצו את הפרלמנט להסכים לקיום ההצבעה. הגירה וזהות לאומית מהוות סוגיות חשובות במדינה בעלת היסטוריה ארוכה של משיכת עובדים זרים אליה, ובה קיימים החוקים הנוקשים ביותר באירופה לקבלת אזרחות.

 

אך במשך השנים האחרונות, גדל שיעור האזרחים הזרים במדינה מחמישית מגודל האוכלוסייה במדינה לרבע. רוב המהגרים מגיעים ממדינות כמו גרמניה, איטליה, צרפת ופורטוגל.


פורסם לראשונה 09/02/2014 13:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"כן" לעצירת ההגירה. שלט בשווייץ
צילום: AP
מומלצים