שתף קטע נבחר

הסנקציות רק הוסרו, וכלכלת איראן מתאוששת

חלק מההגבלות עדיין בתוקף, אבל בטהרן כבר מדווחים על שיפור פיננסי. כלכלנים בעולם מסכימים ואנשי עסקים מגלים התעניינות. בארה"ב מודאגים

בעוד בארה"ב מאיימים בהמשך הסנקציות, נראה שלאיראנים יש כבר סיבות לחייך. הסכם הקבע טרם גובשו, רוב העיצומים עדיין בתוקף והמטבע ריאל עדיין בשפל, אולם כל התחזיות מעידות כי הכלכלה האיראנית מתחילה להתייצב. "זה נותן לממשלה מרחב נשימה משמעותי", קובעים כלכלנים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

כתבה שפרסם העיתון "וול סטריט ג'ורנל" היום (ה') מצביעה על התגברות האופטימיות מתוך צפי לסיום הסנקציות בשנים הקרובות - תחושה שמסייעת לייצב את המטבע האיראני המדורדר ולבלום את עליית המחירים. רוקי אנסארי, כלכלן ויועץ פיננסי באיראן, אמר לעיתון כי התאוששות הכלכלה תלויה אמנם בהסרת הסנקציות, אולם אין ספק כי חלה הקלה שמטיבה במיוחד עם ממשלתו של חסן רוחאני.

 

בכירים אמריקניים: "הסנקציות נותרו בעינן". פקחי סבא"א בנתנז (צילום: AP) (צילום: AP)
בכירים אמריקניים: "הסנקציות נותרו בעינן". פקחי סבא"א בנתנז(צילום: AP)

להערכות הכלכלנים באיראן ומחוץ לה התווספה אתמול הערכה של קרן המטבע הבינלאומית, לפיה הכלכלה האיראנית תצמח בשנת 2014-2015 בשני אחוזים. זאת, לעומת התכווצות של שני אחוזים בשנה הנוכחית שתסתיים בחודש מרס. קרן המטבע גם צופה ירידה של 15 עד 20 אחוזים באינפלציה בשנה הקרובה לעומת שיא של 45 אחוזי אינפלציה בקיץ האחרון.

 

גם סוחרים מקומיים בעיר שיראז, שמהווה מוקד מסחר ותיירות ואשר נפגעה קשות מהסנקציות הבינלאומיות, הביעו אופטימיות ואמון ביכולתה של ממשלת רוחאני לשפר בהדרגה את המצב. לתקוות שלהם תורם היישום של הסכם הביניים שנחתם בין טהרן למעצמות בנובמבר, במסגרתו הועבר לפני כשבועיים תשלום ראשון בסך 550 מיליון דולר מנכסיה המוקפאים של איראן.

 

ארה"ב: "איראן לא פתוחה לעסקים"

בכירים אמריקנים מסתובבים בתקופה האחרונה ברחבי העולם ומזהירים אנשי עסקים כי הסנקציות על הנפט, הפיננסים והבנקאות באיראן נותרו בעינן וכי מי שיפר אותן ויעשה עסקים עם טהרן צפוי לבעיות מול ארה"ב. תת שר האוצר דיוויד כהן, האחראי על יישום הסנקציות, טען בשימוע שהיה בשבוע שעבר בסנאט שההקלות הפיננסיות על איראן במסגרת השלב הראשון של ההסכם הן מזעריות, וניתנות לעצירה מיידית.

 

"איראן אינה פתוחה לעסקים ואנחנו נשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו נגד כל מי שיפגע בסנקציות", אמר אז כהן, וטען כי "הסנקציות ימשיכו להכות באיראן בששת החודשים של המו"מ". גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר כי "זו תהיה טעות היסטורית לעשות הנחות לאיראן ולהקל עליה מבלי שתפרק את היכולת הגרעינית שלה". לפי נתניהו, "היא נמצאת כרגע על הקרשים. צריך להפעיל את הסנקציות במלוא העוצמה".

 

אולם בעולם לא בהכרח נשמעים לאזהרות, לרבות בנות בריתה של ארה"ב. בין היתר, שר האוצר הצרפתי פייר

מוסקוביצ'י אמר כי ארצו צופה הזדמנויות מסחריות משמעותיות עם איראן אם הסנקציות שהוטלו עליה הוסרו. עם זאת, ציין כי טהרן צריכה להוכיח קודם את מחויבותה להסכם הגרעין. מוסקוביצ'י אמר את הדברים בזמן שיותר מ-100 אנשי עסקים צרפתים נחתו בטהרן ונפגשו עם בכירים ברשויות הסחר כדי לבחון אפשרויות עסקיות בין שתי המדינות.

 

המקרה העלה גבות בארצות הברית ומזכיר המדינה ג'ון קרי אף התקשר למקבילו הצרפתי לורן פביוס והביע את דאגתו מביקורם של אנשי העסקים הצרפתים. הנושא גם עלה השבוע במסיבת עיתונאים משותפת שקיימו נשיאי ארה"ב וצרפת בבית הלבן. פרנסואה הולנד הבהיר בתגובה לשאלות עיתונאים כי אנשי העסקים אינם מועסקים על ידי הממשלה ולכן היא לא יכולה להגביל את תנועותיהם, "אבל הם יודעים שאסור להפר את הסנקציות", הוסיף.

 

עם זאת, יש לציין כי לפי הערכות הכלכלנים, גם לאחר שיוסרו הסנקציות לחלוטין, יעברו שנים לפני שהכלכלה האיראנית תחזור למצבה הקודם. עד אז תמשיך האינפלציה לנוע סביב ה-20 אחוז. גם מנהיגה העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, ניסה באחרונה לצנן את ההתלהבות. במפגש עם קצינים בחיל האוויר באיראן בסוף השבוע, הצהיר חמינאי כי אף שהסכם הביניים עם המעצמות הביא להקלה זמנית בסנקציות, אין זה אומר שהמדינה בשרך להתאוששות כלכלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רוחאני. זוכה בכל הקרדיט
צילום: AP
מומלצים