שתף קטע נבחר

עשרות חיות בר הורעלו בגולן

21 תנים, שועל מצוי, זאב ושני עופות דורסים ביניהם נשר בסכנת הכחדה נמצאו מתים במהלך השבוע בשני מקרי הרעלות קשים בדרום הגולן. ברשות הטבע והגנים איתרו חקלאי שהודה במעשים לאחר שעדר הצאן המשפחתי סבל מטריפות של חיות בר

עשרות בעלי חיים הורעלו למוות בשטח מרעה חקלאי בדרום הגולן בשני מקרי הרעלה במהלך השבוע, כך עולה מחקירת רשות הטבע והגנים. לדברי הרשות, מדובר בטלאים שהכילו חומרי הדברה כדי לשמש כפתיונות לחיות הבר והונחו על ידי חקלאי, תושב האזור, לאחר שעדר הצאן המשפחתי שלו סבל מטריפות של זאבים ותנים.

 

כל הסיפורים החמים - בפייסבוק שלנו

 

ביום שני השבוע הוזעקו פקחי רשות הטבע והגנים לאזור מרעה של צאן סמוך למאגר מים בדרום הגולן. הם נתקלו במחזה קשה. 11 תנים זהובים וזאב מפוזרים בשטח ללא רוח חיים. ברשות מתחילים לחקור את המקרה. החשד המרכזי: הרעלה מכוונת של חקלאי באזור נגד חיות בר.

 

 (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
(צילום: רשות הטבע והגנים)
 

שרון לוי, מנהל מרחב גולן ברשות הטבע והגנים מספר כי לאחר יומיים בלבד כבר הוזעקו פקחי הרשות לאותו תא שטח ושוב מצאו חיות בר רבות מתות. "הפקחים הגיעו והחלו לסרוק את השטח ברדיוס של מאתיים מטר הם מצאו עשרה תנים, שועל ועוף דורס מסוג עקב עיטי. בשטח מצאנו את הפתיון - טלה מורעל". 

 

לדבריו, לוקח לעיתים עד יומיים עד שמגיעים לחשודים העיקריים בהרעלה ולאחר ההרעלה הנוספת, הדבר סייע לקדם את החקירה במהירות. בנוסף נמצא פגר של נשר מקראי בוגר בסמוך ועל פי הערכות הרשות גם הוא הורעל, למרות שלא נמצאו סימנים בנתיחה לאחר המוות.


 (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

"כמעט כל החקלאים הם אנשים נורמטיבים, שומרי חוק, אוהבי טבע ומנסים ככל שביכולתם שלא לפגוע בחיות, אך יש קומץ שלוקח את החוק לידיים וחושב שההרעלות יפתרו את הבעיה. יש דרכים לצמצם את נזקי חיות הבר לגידולים חקלאיים, אך אין אפס נזקים ויש דרכים לצמצם את הפגיעות למצב נסבל שאפשר לחיות איתו. מדובר בבעיה עולמית ובכל גידול חקלאי, יש חיית בר שרואה בו מקור לתזונה". 

 

הפגרים נשלחו לנתיחה במכון הווטרינרי בבית דגן ובקרוב ניתן יהיה לדעת את תוצאות הרעל שממנו מתו החיות לבין הרעל בו נעשה שימוש בשתי ההרעלות. לדברי לוי, ניתן יהיה לדעת האם הנשר מת מההרעלה הנוכחית. 

 

לדברי אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים מדובר בנשר שבקע מביצה בשנת 2009 והוצאה כחלק מתוכנית חירום לשיקום הנשרים בטבע, במסגרתה הוצאו ביצי נשרים מקינים במצוקי גמלא והאזור. הביצה הועברה להגדרה מלאכותית בגן החיות התנ"כי בירושלים והנשר גדל בחי-בר כרמל. הוא עבר לאילקום בשמורת גמלא ושב לטבע לפני כשלוש שנים. הנשר נשא על גבו משדר וכך יכלו לאתרו.


נשר ממושדר שנמצא מורעל (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
נשר ממושדר שנמצא מורעל(צילום: רשות הטבע והגנים)

נשר שהורעל (שלישי מימין) תועד בגולן בנובמבר 2013 (צילום: רשות הטבע והגנים)
נשר שהורעל (שלישי מימין) תועד בגולן בנובמבר 2013(צילום: רשות הטבע והגנים)
ברשות מצביעים על כך כי ההרעלות מאז סוף ה-90, גרמו לקריסת אוכלוסיית הנשרים בגולן עקב תמותה מאסיבית. "הרעלת חיות גורמת לתמותה של בעלי חיים שניזונים מפגרים. במקרה של הנשרים שהם אוכלי פגרים מובהקים, בכל הרעלה הפסדנו עשרות נשרים ואוכלוסיה לא יכולה לשרוד לאורך שנים עם גלי הרעלות כה גדולים. כיום אנחנו במצב שנותרו כ-40 נשרים בצפון ובגולן כולו לעומת תקופות של 150 נשרים בשנים קודמות". 

 

ברשות ציינו כי נפתח נגד החקלאי תיק חקירה והם מקווים כי ניתן יהיה למצות את ההליך המשפטי כנגד החקלאי שהודה לדבריהם במעשים עקב הפגיעות של חיות הבר בעדר הצאן של משפחתו.

 

מנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין אמר לאחר האירוע כי הורה לבצע חקירה ומיצוי הדין עם האשמים "הגורמים נזק עצום לחיות הבר ולטבע, אך גם למצוא פתרונות שיסייעו לחקלאים. אנו פועלים יחד עם יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, ח"כ זבולון כלפה, משרד החקלאות, המועצה האזורית והחקלאים על מנת להגיע לפתרון".

 

"כואב על חיות הבר, אבל החקלאים מיואשים"

חבר הכנסת זבולון כלפה, יו"ר הלובי החקלאי מסר בתגובה לפניית ynet כי "כואב לי לשמוע על חיות בר שמצאו את מותן בהרעלה, מעשה קיצוני שאני מגנה מכל וכל. עם זאת, אני חש חובה לידע את הציבור גם בצד השני של הסיפור, בסיטואציה הקשה אליה נקלעים החקלאים שאינם מורשים להגן על רכושם.

 

בשנים האחרונות אוכלוסיית חיות הבר הולכת וגדלה וביחס ישר מתעצמים הנזקים לשטחים החקלאיים ולמשק שהופכים מקורות הזנה לחיות. החקלאים, שעובדים מאוד קשה, בעיקר בשנת הבצורת הנוכחית, מתקשים לשמור על התוצרת בשל ההגבלות החמורות המונעות את הרחקת המזיקים.

 

פקחי רשות הטבע מגוננים על החיות אבל מי שומר על החקלאים? מי מונע מחיות הבר לגזול מהחקלאי את פרנסתו? את האוכל של ילדיו? (או בעצם את האוכל של כולנו...).החקלאים מיואשים וזה מביא אותם למעשים קיצוניים. אני מאמין שניתן יהיה לפתור את הבעיה באמצעות שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, משרדי הממשלה הרלבנטיים והחקלאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רשות הטבע והגנים
תן זהוב שהורעל למוות
צילום: רשות הטבע והגנים
מומלצים