שתף קטע נבחר

על סף מלחמה: אש בקייב, גינויים בעולם

יום ההפגנות הסוער ביותר מאז תחילת גל המחאה נגד שלטונו של הנשיא האוקראיני ינוקוביץ' נרשם אתמול והמשיך אל תוך הלילה. 25 בני אדם נהרגו. המערב: מזועזעים מהאלימות. רוסיה שלחה סיוע על סך שני מיליארד ד'

"יום ההפגנות הקטלני והחמור ביותר באוקראינה בגל המחאה האחרון" - כך כינו בעולם אתמול (יום ג') את העימותים האלימים בקייב שהביאו למותם של 25 בני אדם ופציעתם של יותר מ-200. הקרמלין, הבית הלבן, האיחוד האירופי והאו"ם גינו את האלימות משני הצדדים וביקשו להביא לרגיעה במצב. אך מהתמונות המגיעות מאוקראינה, שבהן נראית הכיכר המרכזית של קייב בוערת, עולה כי פתרון למשבר הפוליטי במדינה רחוק יותר מתמיד.
 
 
עוד חדשות בעולם:

העימותים בעיר הבירה נמשכו לתוך הלילה, ואף החמירו לאחר שהמשטרה פשטה על המתחם המבוצר של המפגינים בכיכר העצמאות. המפגינים השליכו בקבוקי תבערה, זיקוקים ואבנים לעבר כוחות המשטרה שהגיעו לפנותם.

בהמשך הוצת בניין איגוד המסחר המשמש כמטה האופוזיציה, וגם בשלוש ערים נוספות במערב המדינה הוצתו בנייני ממשל אחרים. לפנות בוקר הודיעו הרשויות כי מניין ההרוגים עלה ל-21, בהם שבעה שוטרים.

 

במקביל, נועד מנהיג האופוזיציה ויטלי קליצ'קו עם נשיא המדינה ויקטור ינוקוביץ', אך השניים לא הגיעו להסכמות. בתום הפגישה סיפר קליצ'קו כי הנשיא דרש שהמפגינים יפנו את את כיכר העצמאות בקייב לאלתר, אך הוא סירב והתעקש שהשוטרים יחדלו מניסיונות הפינוי. בינתיים לא נקבעה פגישה נוספת בין שני המנהיגים. "איך נוכל לדבר בזמן שמתנהל מרחץ דמים?" תהה קליצ'קו.

 

מעצמות המערב הזהירו אתמול את ינוקוביץ' מהניסיונות לרסק את המחאה הפרו-אירופית ואנטי-סובייטית בת ה-12 שבועות. משרד הפנים ושירות הביטחון הלאומי באוקראינה פרסמו אתמול אולטימטום שבמסגרתו דרשו מהמפגינים להפסיק עד 18:00 בערב את האלימות ברחובות או שיינקטו נגדם "צעדים חמורים".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מנהיג האופוזיציה קליצ'קו, שחשש מהמשך ההסלמה, קרא לנשים ולילדים לעזוב את הכיכר המרכזית, המכונה גם "מיידן", כדי להימנע מקורבנות נוספים. כוחות הנאמנים לנשיא ינוקוביץ' הציבו מחסומים ליד אצטדיון הכדורגל דינמו שבקייב והתקרבו לכיכר. גם לעברם הושלכו עם לילה בקבוקי תבערה, שנענו בתותחי מים. הפגנות סוערות נרשמו אמש גם בערים נוספות באוקראינה. בלביב שבמערב אוקראינה חדרו מפגינים לתוך משרדי המנהל האזורי וכן למטה המשטרה. 500 מתפרעים יידו אבנים במקום. 

 

באיחוד האירופי אמרו אתמול כי ראש הממשלה הזמני של אוקראינה הבטיח שהשוטרים לא יעשו שימוש באש חיה. "למען שלום האזרחים האוקראינים ולמען עתיד המדינה, אני מקווה שהוא צודק", אמר גורם רשמי באיחוד. אולם הסערה הפוליטית באוקראינה גרמה למחלוקת בין המערב לרוסיה, המזכירה את הימים של המלחמה הקרה. ארצות הברית ובעלות בריתה הפצירו בינוקוביץ' לפנות לשיתוף פעולה כלכלי עם אירופה, בעוד רוסיה האשימה אותן בהתערבות בענייניה הפנימיים של קייב.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

משרד החוץ של רוסיה מסר כי "האלימות נגרמה ישירות מהמדיניות של המערב, המעודדת את הפרובוקציות נגד המשטר", והזהיר כי אוקראינה נמצאת על סף מלחמת אזרחים. הבית הלבן והאיחוד האירופי הפצירו בנשיא ינוקוביץ' להביא לרגיעה במדינה. "אנחנו המומים מהאלימות שמתרחשת במרכז קייב", אמרה דוברת המועצה האמריקנית לביטחון לאומי, וקראה לסיום העימותים ופתיחת דיאלוג עם האופוזיציה. שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון אמרה: "אני מודאגת מאוד מההסלמה בקייב". האיחוד גינה את האלימות ואשטון הפצירה ברשויות האוקראיניות לרדת לשורש הבעיה.

 

מפקד כוחות נאט"ו אנדרס רסמוסן קרא לכל הצדדים להימנע מאלימות. שר החוץ הגרמני שוחח טלפונית עם מקבילו האוקראיני והזהיר אותו מפני מדרון חלקלק שבסיומו אלימות קשה והפציר בו לחתור לפתרון פוליטי. גם מזכ"ל האו"ם באן קי מון קרא לצדדים להידבר ולחתור לסיום האלימות.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

חברת פרלמנט מהאופוזיציה, לסיה אורבטס, פרסמה בעמוד הפייסבוק שלה שגופות הפעילים הונחו בתוך בניין הסמוך לפרלמנט. מוחים רבים התקרבו גם למטה מפלגת השלטון. דוברת המשטרה מסרה כי שני שוטרים ושלושה מפגינים מתו מפצעי ירי. שני מפגינים נוספים לקו בלבם ואדם נוסף מת בתאונת דרכים שנגרמה בשל ההפגנות.

 

מוסקבה הצהירה כי תעניק לקייב כספי סיוע על סך שני מיליארד דולרים - חלק מחבילת סיוע על סך 15 מיליארד דולר, שנתפסה כסימן לכך שרוסיה מאמינה כי לינוקוביץ' יש תוכנית להביא לסיום ההפגנות אך לא באמצעות שילוב מנהיגי האופוזיציה בממשלה.

העימותים אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
העימותים אתמול(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

אף שנראה כי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין ניצח בקרב על ההשפעה על אוקראינה לעת עתה, המפגינים שכבשו את מרכז הבירה האוקראינית לא מתכננים להיכנע מהר כל כך. "אני חושב שרוסיה קיבלה כמה ביטחונות מהנהגת קייב שסיפקו אותה, משום שרק לפני יומיים הדברים לא היו נראים כך", אמר גלב פבלובסקי, יועץ לקרמלין לשעבר ופרשן פוליטי במוסקבה.

 

מוקדם יותר השבוע היה נראה כי המדינה הפוסט-סובייטית לקראת פיוס לאומי. ביום ראשון

שמו המפגינים שמתנגדים לממשלה סוף ל"כיבוש" בניין העירייה בקייב ופינו אותו. המפגינים צעדו אתמול לעבר הפרלמנט, שבו התכנסו מחוקקים כדי לדון בשינויים בחוקה. לפי ה-BBC, מטרת השינויים היא לצמצם את סמכויותיו של הנשיא ינוקוביץ'. האופוזיציה הזהירה כי כישלון בהעברת השינויים יגרור מהומות אלימות נגד הממשלה.

 

רשת BBC דיווחה עוד כי חברי פרלמנט מהאופוזיציה חסמו את במת הנאומים בפרלמנט במחאה על כך שאנשי סגל הפרלמנט סירבו לרשום את הצעתם לשינויים בחוקה. השינויים בחוקה שמבקשת האופוזיציה לבצע - אם יאושרו - יביאו לכך שהנשיא יאבד כמה מסמכויותיו שהוענקו לו מאז היבחרו ב-2010. אחד השינויים הוא שהפרלמנט האוקראיני ולא הנשיא ימנה ראש ממשלה ואת חברי הקבינט. אם יאושר, המהלך עשוי להוביל גם לבחירות לנשיאות. חברי פרלמנט התומכים בנשיא טענו כי טרם הבשיל הזמן לאישור השינויים בחוקה ויש לדון וליישב את המחלוקות שבין האופוזיציה לקואליציה.


פורסם לראשונה 18/02/2014 22:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בקבוקי תבערה ברחובות
צילום: AP
מומלצים