שתף קטע נבחר

שמים כסף על הזהב: הימורי האוסקר

פרס השחקן הראשי מובטח למת'יו מקונוהיי, ואלפונסו קוארון יקבל בוודאי את פסלון הבימוי - אלו הימורים בטוחים לקראת טקס האוסקר. אולם המירוץ לפרס החשוב מכולם, לסרט הטוב ביותר, עדיין פתוח: אז מי יהיה המנצח הגדול - "12 שנים של עבדות", "כוח משיכה" או "חלום אמריקאי"?

עונת הפרסים של הקולנוע האמריקני מגיעה לסופה בלוס אנג'לס בלילה שבין ראשון לשני. אל טקס האוסקר ה-86 - קו הסיום של המירוץ לזהב של הוליווד - מגיעים שלושה מועמדים עיקריים שרואים עצמם ראויים על הפרס היוקרתי ביותר לסרט הטוב של השנה. "כוח משיכה" של אלפונסו קוארון (עשר מועמדויות בסך הכל), "חלום אמריקאי" של דיוויד או. ראסל (עשר מועמדויות), ו"12 שנים של עבדות" (תשע מועמדויות). מי מהם ינצח? קשה להכריע, אבל שמוליק דובדבני מוכן להמר. וגם להוסיף משאלת לב אישית.

 

מבט שני על המועמדים לזהב: מדור מריצים אחורה לאוסקר

 

"כוח משיכה", "12 שנים של עבדות", ו"חלום אמריקאי" - משלושה יצא אחד ()
"כוח משיכה", "12 שנים של עבדות", ו"חלום אמריקאי" - משלושה יצא אחד

 

הסרט הטוב ביותר

המועמדים: "12 שנים של עבדות", "חלום אמריקאי", "כוח משיכה", "הזאב מוול סטריט", "נברסקה", "קפטן פיליפס", "היא", "מועדון הלקוחות של דאלאס", "פילומנה"

 

השנה, יותר מבעבר, דבר לא בטוח עד שהמעטפה תיפתח. האם האוסקר לסרט המצטיין של השנה יינתן לדרמה התקינה פוליטית והצודקת עד זרא, "12 שנים של עבדות"? האם הפרס יינתן לסרט שסיפק את חוויית הצפייה המסעירה של השנה, "כוח משיכה"? ואולי הזוכה יהיה דווקא "חלום אמריקאי" המבדר, שכ"ארגו" אשתקד מגולל סיפור עוקץ מורכב ואמיתי לגמרי (או כך לפחות אומרים)?

 

לכאורה, הכף נוטה לצד סרטו של סטיב מקווין. מאידך, אשתקד כבר למדנו שהעיסוק בעבדות אינו מהווה בהכרח ערובה לזכייה (ע"ע "לינקולן" של סטיבן שפילברג). "חלום אמריקאי", לעומתו, הוא הסרט היחיד השנה שמועמד בכל ארבע קטגוריות המשחק - עדות להערכה הרבה שחברי גילדת השחקנים, הגדולה מבין מצביעי האקדמיה, רוחשים לו.

 

 

וכמובן, "כוח משיכה" - סרט כמעט ניסיוני כשמדובר במונחי הקולנוע ההוליוודי המסחרי. וכך, אף שלא מדובר בסרט מדע בדיוני "שגרתי", בהענקת הפרס לו תהיה משום הכרה בז'אנר שהאקדמיה נוטה שוב ושוב לפסוח עליו. סרטו של אלפונסו קוארון הוא היצירה היחידה מבין השלוש שנשענת על מה שניתן לכנותו "חזון קולנועי" (על אף תסריט אינפנטילי, שאמנם לא התברג אל מצבת המועמדים). וכאשר התוצאה היא גם הצלחה מסחרית מסחררת - קשה למצוא סיבה טובה להתעלם ממנה בקטגוריה זו. בקיצור, צריך להחליט.

 

החלטה סופית: "כוח משיכה"

משאלת לב: "כוח משיכה"

 

במאי

המועמדים: אלפונסו קוארון ("כוח משיכה"), סטיב מקווין ("12 שנים של עבדות"), מרטין סקורסזה ("הזאב מוול סטריט"), דיוויד או. ראסל ("חלום אמריקאי") ואלכסנדר פיין ("נברסקה")

 

הגיהינום יקפא לפני שאלפונסו קוארון ("כוח משיכה") יראה את האוסקר נשמט ממנו בקטגוריה זו. אם מה שבטוח אכן יקרה, קוארון המכסיקני יהיה הבמאי הלטינו-אמריקאי הראשון שזוכה בפרס.

 

החלטה סופית: אלפונסו קוארון

משאלת לב: אלפונסו קוארון

 

שחקן

המועמדים: מת'יו מקונוהיי ("מועדון הלקוחות של דאלאס"), ליאונרדו דיקפריו ("הזאב מוול סטריט"), כריסטיאן בייל ("חלום אמריקאי"), ברוס דרן ("נברסקה") וצ'ואיטל אג'יופור ("12 שנים של עבדות").

 

האם יש טעם להטריח אל הטקס את המועמדים בקטגוריה זו ששמם אינו מת'יו מקונוהיי? "מועדון הלקוחות של דאלאס" הוא "פילדלפיה" בגרסת 2014, ומקונוהיי, שהשיל לצורך התפקיד ממשקלו והקפיד להיראות רע באופן כללי, משחק תפקיד דומה לזה שזיכה את טום הנקס באוסקר הראשון שלו. הוליווד - למי שעוד צריך תזכורת - אוהבת לעטר שחקנים שהדמויות שהם מגלמים מייצגים ערכים נעלים ומאבקים צודקים.  

 

כל זה, כמובן, מבלי לגמד את הישגו בסרט של מקונוהיי, אחד השחקנים היותר ראויים שפועלים בשני העשורים האחרונים בקולנוע האמריקאי. ואם מישהו שכח, הרי שהופעתו הקצרה ב"הזאב מוול סטריט" סיפקה לסרט כמה מרגעיו הטובים היחידים. ומנגד, זהו ברוס דרן, מהשחקנים הוותיקים והנפלאים של הקולנוע האמריקאי בשנות ה-70, שמגלם אמנם דמות מוכרת מדי ב"נברסקה" (הקשיש הדמנטי והנרגן), אבל גורם לך להרגיש כאילו איש לא עשה זאת לפניו.

 

החלטה סופית: מת'יו מקונוהיי

משאלת לב: ברוס דרן

 

שחקנית

המועמדות: קייט בלנשט ("יסמין הכחולה"), סנדרה בולוק ("כוח משיכה"), איימי אדמס ("חלום אמריקאי"), ג'ודי דנץ' ("פילומנה"), מריל סטריפ ("אוגוסט: מחוז אוסייג'")

 

אף שהיה בשערורייה האחרונה שנכרכה בשמו של וודי אלן כדי לפגום בסיכוייה הבטוחים של קייט בלנשט לזכות בקטגוריה זו (על "יסמין הכחולה") - הרי שהתחמקותה האלגנטית מעיסוק בפרשה היתה, מבחינתה, נבונה. מאידך, זו הופעתה של סנדרה בולוק ב"כוח משיכה" שמהווה את הציר הרגשי והדרמטי של הסרט, שאיננו אחרי הכל רק מלאכה טכנית יוצאת מגדר הרגיל. האם זו תהיה ההפתעה של הערב? ספק רב, ובכל זאת.

 

החלטה סופית: קייט בלנשט

משאלת לב: קייט בלנשט

  

 

שחקן משנה

המועמדים: ג'ארד לטו ("מועדון הלקוחות של דאלאס"), ברדלי קופר ("חלום אמריקאי"), ברחאד עבדי ("קפטן פיליפס"), מייקל פאסבנדר ("12 שנים של עבדות"), ג'ונה היל ("הזאב מוול סטריט")

 

דומה שהזכייה בקטגוריה זו מונחת בכיסו של ג'ארד לטו, המגלם טרנסקסואל ב"מועדון הלקוחות של דאלאס". מאידך, זו היתה ונשארה אחת הקטגוריות היותר פתוחות להפתעות (ע"ע זכייתו של כריסטוף וולץ אשתקד על "ג'אנגו חסר מעצורים" שעה שבורסת ההימורים נטתה דווקא לצידו של רוברט דה נירו בעבור "אופטימיות היא שם המשחק"). ואם כן - האם הזוכה המופתע יהיה ברחאד עבדי, חתן פרס הבאפט"א בקטגוריה זו, המגלם פיראט סומלי ב"קפטן פיליפס"? ואולי העובדה ש"חלום אמריקאי" רשם מועמדות בכל ארבע קטגוריות המשחק, תעמוד כאן לזכותו של ברדלי קופר?

 

החלטה סופית: ג'ארד ליטו

משאלת לב: ברדלי קופר

 

 

שחקנית משנה

המועמדות: לופיטה ניונגו ("12 שנים של עבדות"), ג'ניפר לורנס ("חלום אמריקאי"), ג'ון סקוויב ("נברסקה"), ג'וליה רוברטס ("אוגוסט: מחוז אוסייג'"), סאלי הוקינס ("יסמין הכחולה")

 

אותו משפט פתיחה מהקטגוריה למעלה - רק עם לופיטה ניונגו בתפקיד הזוכה המאושרת. בהוליווד אוהבים לאחרונה לצל"ש שחקניות שחורות בקטגוריה זו (ע"ע ג'ניפר הדסון, מו'ניק ואוקטביה ספנסר), והופעתה רוויית הסבל של ניונגו כשיפחה ב"12 שנים של עבדות" תצרף אותה למועדון. ג'ניפר לורנס עשויה לבצע עקיפה, אבל הסיכוי שהפסלון יוענק לה שנה שנייה ברציפות הופך את האפשרות הזו לקלושה. מאידך, ג'ון סקוויב בת ה-84 המגלמת את רעייתו של ברוס דרן ב"נברסקה", היא מבחינתנו המועמדת הראויה ביותר לזכייה.

 

החלטה סופית: לופיטה ניונגו

משאלת לב: ג'ון סקוויב 

 

 

סרט זר

המועמדים: "יפה לנצח" (פאולו סורנטינו, איטליה), "עומאר" (האני אבו-אסעד, פלסטין), "המעגל השבור" (פליקס ואן חרונינגן, בלגיה), "ניצוד" (תומאס וינטרברג, דנמרק), "התמונה החסרה" (ריתי פאן, קמבודיה)

 

זו הקטגוריה השמורה לטוקבקיסטים שאוהבים להאשים סרטים ישראליים בשנאת ישראל כאשר הם קוטפים מועמדות, ואת חברי האקדמיה באנטישמיות כאשר סרט אחר זוכה. השנה נחסך מאיתנו הפופוליזם האווילי הזה, אף כי היו מי שנדרשו לאקסיומת "העולם-כולו-נגדנו", כאשר התברר כי "עומאר" הפלסטיני בפנים, ואילו "בית לחם" שלנו - לא.

 

עם יד על הלב, ועם או בלי סרט ישראלי - מרבית הסרטים שזכו בקטגוריה זו המשיכו אל תהום הנשייה ("אהבה" מאשתקד הוא אחד היוצאים מהכלל המעידים על הכלל). "יפה לנצח", סרטו המרשים-מאוד של פאולו סורנטינו האיטלקי, הוא המוביל פה במרוץ אל הזהב, אבל הפתעה יכולה לצוץ מכיוונו של "המעגל השבור" הבלגי - מלודרמה קורעת לב שהושוותה ל"בלו ולנטיין" המוערך.

 

החלטה סופית: "יפה לנצח"

משאלת לב: "יפה לנצח"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים