שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock, AP, AFP. רויטרס

מצור פנים אל פנים: אוקראינים נצורים בבסיס

מאות חיילים רוסים צרים על בסיס צבאי בחצי האי קרים ומונעים גישה אליו. תמונות משם מתעדות את "הכיבוש השקט" של האזור: החיילים האוקראינים נמנעים מעימות, אבל סגרו את השער ומתבצרים מאחוריו. קייב הכריזה על גיוס מילואים כללי. מזכ"ל נאט"ו: "רוסיה מאיימת על שלום אירופה"

תמונה אחת שמגיעה בצהריים (יום א') מבסיס צבאי אוקראיני בחצי האי קרים מעידה אולי יותר מכול על המתחולל בשעות אלה בשטח המריבה, שם רוסיה מנסה להמשיך את "הכיבוש השקט" שבו החלה ביום שישי ללא שום התנגדות פעילה מצד צבא אוקראינה. בתמונה מבסיס הצבא האוקראיני בפרבלנה נראים חיילים אוקראינים שניצבים מאחורי שער הבסיס, שאותו סגרו. הם מסרבים לצאת או לאפשר למאות חמושים שהגיעו בכלי רכב עם לוחיות רישוי רוסיות - כנראה חיילים של צבא רוסיה - להיכנס פנימה.

חיילים אוקראינים נצורים בבסיס בקרים ()
חיילים אוקראינים נצורים בבסיס בקרים

עוד חדשות מהעולם :

 

בצהריים דיווחו כתבי סוכנות הידיעות AP כי ראו מאות חמושים בלתי מזוהים מגיעים לבסיס של חיל הרגלים האוקראיני בפריבולנויה בחצי האי קרים. לדבריהם השיירה כללה לפחות 13 כלי רכב שבכל אחד מהם היו כ-30 חיילים, וכן ארבעה משוריינים עם מכונות ירייה. כלי הרכב, שנשאו לוחיות רישוי רוסיות, הקיפו את הבסיס ולפי הדיווח מונעים מחיילים להיכנס אליו או לעזוב אותו. חיילים אוקראינים, עם מחסניות בכלי הנשק שלהם, הציבו טנק בשער הכניסה לבסיס.

 (צילום: יוסי זמיר) (צילום: יוסי זמיר)
(צילום: יוסי זמיר)

מזכ"ל נאט"ו, אנדרס פוג רסמוסן, תקף בצהריים בחריפות את רוסיה על רקע "הכיבוש השקט" שהיא מבצעת למעשה בחצי האי קרים שבאוקראינה מאז יום שישי, ואמר כי בפעולותיה הצבאיות שם היא מאיימת על השלום באירופה. הוא הפציר ברוסים להרגיע את המתיחות. "מה שרוסיה עושה כעת באוקראינה מהווה הפרה של עקרונות אמנת האו"ם. הוא מאיים על השלום והביטחון באירופה", אמר רסמוסן לכתבים בבריסל לקראת פגישתם של שגרירי המדינות החברות בנאט"ו. המזכ"ל קרא לכל הצדדים "להמשיך במאמצים לשים קץ למצב המסוכן הזה".

חיילים רוסים הבוקר בסימפרופול שבחצי האי קרים (צילום: גטי אמג'בנק) (צילום: גטי אמג'בנק)
חיילים רוסים הבוקר בסימפרופול שבחצי האי קרים(צילום: גטי אמג'בנק)

דבריו של רסמוסן באים בעקבות הכרזתה לפני הצהריים של אוקראינה על גיוס מילואים כללי בעקבות ההתפתחויות בחצי האי קרים, ועל סגירת

המרחב האווירי שלה כך שרק מטוסים אזרחיים יוכלו לנוע בו. מזכיר המועצה לביטחון לאומי של אוקראינה, האיש שעומד בראש מערכת הביטחון של המדינה, אמר כי על הכוחות המזוינים להבטיח את מוכנותם לקרב בהקדם האפשרי. פוטנציאלית, הגיוס תקף לכל גבר בגיר עד גיל 40, ומתוך אלה אמור הצבא לבחור מי דרוש לשירות מילואים בפועל ומי לא. ראש הממשלה הזמני של אוקראינה אמר: "אנחנו נמצאים על סף אסון".

  

האתגר שמציבה בשעות אלה רוסיה בפני המערב הוא החמור ביותר מאז סיום המלחמה הקרה, ויש חשש ממשי מהתלקחות עימות צבאי בין רוסיה לאוקראינה. הבוקר המשיכה רוסיה את "הכיבוש השקט" של חצי האי שהחל ביום שישי ומאז הולך וצובר תאוצה, אף שהיא עדיין אינה מודה כי כוחותיה שלה הם אלה שהתפרסו ברחבי הערים בחצי האי שבמחלוקת. היא לא נתקלת עד כה בשום התנגדות בכוח מצד הכוחות האוקראיניים, ששומרים על איפוק.

 (צילום: shutterstock, רויטרס, גטי אימג'בנק) (צילום: shutterstock, רויטרס, גטי אימג'בנק)
(צילום: shutterstock, רויטרס, גטי אימג'בנק)
 

הבוקר דווח כי אנשי הצבא הרוסי החרימו כלי נשק מבסיס מכ"מים וממתקן של חיל הים האוקראיני בקרים, והפצירו באנשי הצוות האוקראינים

להפגין נאמנות להנהגה ה"לגיטימית" של חצי האי קרים. מדובר בהנהגה פרו-רוסית שמתנגדת לשלטון המהפכנים בקייב, ושמונתה בשבוע שעבר בעקבות הדחת נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'.

 

מקור במשרד ההגנה האוקראיני אמר לסוכנות הידיעות "אינטרפקס" כי אנשי צבא רוסיה החרימו אקדחים, רובים וקליעים מבסיס המכ"ם ליד העיירה סודק ופינו אותם מהמקום במכונית. חוליה אחרת של צבא רוסיה החרימה נשק ממרכז אימונים של חיל הים האוקראיני בעיר סבסטופול, שם שוכן בסיס של צי הים השחור של צבא רוסיה.

נשיא ארה"ב אובמה במהלך שיחתו הקשה הלילה עם פוטין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב אובמה במהלך שיחתו הקשה הלילה עם פוטין(צילום: רויטרס)
 

מעט לפני השעה 11:00 (שעון ישראל) דיווחו כתבי סוכנות הידיעות AP כי ראו שיירה של מאות חיילים רוסים עושה את דרכה לעיר סימפרופול,

בירת חצי האי קרים. הם ראו 12 משאיות צבאיות נושאות חיילים, רכב מצויד במכונת ירייה ושני אמבולנסים. בתוך כך, המתיחות הורגשה הבוקר גם בקרב אזרחים בצד הרוסי של הגבול. מושל אזור בלגורוד שברוסיה אמר כי קבוצות של חמושים ניסו לחסום את הדרך המובילה לאוקראינה, ופועלות באזור. לא ברור מהי מטרתן.

 

גם המערכה על דעת הקהל נמשכת: משמר הגבול הרוסי הודיע שכ-675 אלף אוקראינים עזבו את אוקראינה לרוסיה בחודשים ינואר-פברואר, וכי רוסיה רואה סימנים ל"אסון הומניטרי". "אם הכאוס המהפכני באוקראינה יימשך, מאות אלפי פליטים יברחו לצד הרוסי של הגבול", אמרו הרוסים. ייתכן שמדובר בעוד ניסיון להצדיק את הפלישה למזרח אוקראינה.


פורסם לראשונה 02/03/2014 14:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מזכ"ל נאט"ו, אנדרס פוג רסמוסן
צילום: רויטרס
מומלצים