שתף קטע נבחר

הייבוא הזול מאיים על שוק התעסוקה הישראלי

הפחתה של מכסים על תוצרת מיובאת כפי שמתכננת הממשלה, חייבת להתבצע בצורה זהירה והדרגתית, כדי למנוע מצב של גל פיטורים נרחב במשק הישראלי. דעה

ממשלות בכל העולם נוקטות מאמצים גדולים להגן על התוצרת המקומית. רובן נוהגות לעשות זאת בענפים שהתעסוקה היא חיונית לפרנסתם של אוכלוסיות וכאשר יכולתן להשתלב ולאתר עבודות תחליפיות היא מועטה עד בלתי אפשרית. הגדיל לעשות נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הנוטל חלק פעיל בתשדירי עידוד הצריכה של תוצרת מקומית.

 

כותרות אחרונות בערוץ הקריירה :

 

ממשלת ישראל לדורותיה נהגה להטיל מכסי מגן כמעט בכל ענף שבו התוצרת המקומית הייתה מאוימת ביבוא תחרותי. יחד עם זאת, נראה שסדר העדיפויות של הממשלה השתנה במרוצת השנים. לאחרונה, עם התעצמות המחאה החברתית של קיץ 2011 והלחץ הציבורי להפחית את יוקר המחייה, המופנה בעיקר לענף המזון, מגיעה גם שעתם של המכסים שנועדו להגנת התוצרת המקומית.

 

הפחתה של מכסים צפויה אמנם לעודד תחרות ולגרור להוזלה של מחירי מוצרים, אך לביצוע צעד שכזה יש תג מחיר ונדרש להיערך לו מבעוד מועד. כדי להבין מה קורה כשההגנות הממשלתיות לא מצליחות לשמר ולחזק את העסקים המקומיים - מספיק להיזכר בתמונות העובדים ממפעלי הפריפריה ששורפים צמיגים במחאה על כוונת ההנהלה לסגור את המפעל.

 

ההחלטה להעניק הגנה ממשלתית לסקטור כזה או אחר מגיעה בין היתר בעקבות משברים מקרו-כלכליים הגוררים להרס ולחיסולן של תעשיות. כך לדוגמה, הממשל האמריקאי לא מנע את התמוטטות תעשיות הטקסטיל בשנות ה-80 של המאה הקודמת, אך מנגד - בתקופת משבר הסאב פריים ב-2009-2008, בחר להציל את תעשיית הרכב בארה"ב.

 

כשהמשבר הכלל מערכתי פקד את המשק האמריקאי, חברות החלו קורסות בזו אחר זו כאבני דומינו. כדי למנוע קריסה וודאית של תעשיית הרכב האמריקאית - הממשל החליט לנקוט בצעדי חרום כאשר רכש את קונצרן ג'נרל מוטורס וסייע לענקית הרכב קרייזלר.

 

ענף המזון חשוף לתחרות של ייבוא זול

הקריאה להוזלת עלויות הייתה בעבר נחלת ענף הטקסטיל, שקרא ליעל תהליכים ולאפשר יבוא חופשי לישראל. כיום זה ענף עתיר מכונות וציוד רובוטי, הנדרש כל העת למשאבים כספיים והשקעות נכבדות. ענף זה כבר אינו קטר מרכזי עבור המשק הישראלי והממשלה כבר אינה מנסה להגן עליו מפני תחרות מבחוץ. מנגד, אחד מהענפים החשופים כעת ליתרונות שבמימון זול הוא ענף המזון, המעסיק רבבות של עובדים וחשוף מצד שני לתחרות של ייבוא זול.

 

דו"ח בנק ישראל מהשבוע שעבר, מחזק את הקריאה לחיזוק התעשייה המקומית, תוך הדגשת חשיבות הבטחת העתיד התעסוקתי של פועלי השוק המקומי. הדו"ח גילה כי רמת התעסוקה בענפי הייצוא אומנם תנודתית יותר מאשר בענפים שעיקר פעילותם בשוק המקומי - אבל בזכות הדינאמיות הגבוהה שלהם - המצב התעסוקתי האישי בהם יציב יותר מהמצב ביתר המגזר העסקי.

 

על פי הממצאים, ההסתברות של המועסק בענפי הייצוא להישאר מועסק ברבעון העוקב, גבוהה בכ-70% ובכ-50% לעומת מועסק דומה, בשירותים ובתעשייה שעיקר פעילותם בשוק המקומי. מנגד, ההסתברות להיפלט לאבטלה בתעשייה ובשירותים שעיקר פעילותם בשוק המקומי, גבוהה בכ-50% מהנתון המקביל בענפי היצוא.

 

על רקע נתונים אלו, מובנת החשיבות הגבוהה הניתנת להבטחת העתיד התעסוקתי של העובדים בתעשייה המקומית והצורך בעמידה בתנאי הסחר בכפוף לאמנות להן חברה ישראל. ניתן לצפות כי מכסים והגנות ממשלתיות התואמים את דרישות החוק צפויים לגדול בעקבות האצה של הגלובליזציה ברחבי העולם, שהביא לייעול והוזלת עלויות ההובלה, השינוע, התיווך והתיאום בין גופים שונים. התייעלות זו כה גדולה עד שמוצרים רבים שנחשבו בעבר ככלל לא סחירים, הפכו בין רגע לסחירים, כמו למשל שירות הלקוחות של חברה היכול להינתן מכל מקום בעולם.

 

המשמעות היא, שהחסם היחידי שיכול להגן על התעשייה המקומית הם מכסות המגן, בשעה שיתר חסמי הייבוא נעלמים באפן טבעי עם התפתחות דרכי התקשורת והתעבורה ברחבי העולם.

 

שוק העבודה חשוף לזעזועים חיצוניים

תהליך הגלובליזציה הביא לגידול ניכר בהיקף הסחר הבין-לאומי ולהתמחות של משקים בענפים שונים על יסוד יתרונם היחסי. כתוצאה מכך מתרחשות תמורות בהרכב הענפי של התעסוקה במשק: הענפים החשופים ליבוא מצטמקים, גורעים משרות ומפטרים עובדים, בשעה שענפי היצוא מתרחבים, יוצרים מקומות עבודה וקולטים עובדים חדשים.

 

כאשר הענפים המייצאים מרחיבים את חלקם בתעסוקה, הדבר חושף את שוק העבודה לזעזועים חיצוניים ועלול להגדיל את התנודתיות בתעסוקה במשק תוך סיכון יציבות התעסוקתית של עובדים רבים.

 

היצואנים גם למדו במשברים חריפים כמו זה של 2008, להסתגל מהר מאוד למציאות הכלכלית. כך למשל, רבים מהם הודיעו על מעבר לשבוע עבודה של 4 ימים במקום 5 ימים כדי להימנע מפיטורי עובדים. המהלך לא נבע מתוך האמונה שהמשבר הוא זמני, נהפוך הוא - מתוך הבנה שהוא יימשך עוד זמן רב הם ביצעו קיצוץ רוחבי של כ-20% בכוח העבודה והפחיתו את עלות העסקת העבודים.

 

הפחתה של מכסים על תוצרת מיובאת, כפי שמתכננת הממשלה בימים אלה, חייבת להתבצע בצורה זהירה, ברגישות בנחישות מוגברת ובהדרגתיות, כדי למנוע מצב שבו יתמודד המשק עם גל פיטורים נרחב. הדרך לאפשר הפחתה של מכסים והורדה של יוקר המחייה עוברת בהעלאת הפריון לעובד - מהלך שייצר למשק הישראלי יתרון יחסי בענפים רבים, ומעבר לכל – תאפשר בטווח הארוך למפעלים להוזיל את עלויות העבודה

 

הכותב הוא מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים