שתף קטע נבחר

המבקר: משרד הביטחון ורפאל זיהמו ולא ניקו

דו"ח מבקר המדינה מותח ביקורת קשה על התנהלות משרד הביטחון בפינוי בסיס חיל האוויר והחלל בלוד: לא ניקה את הקרקע שזוהמה במשך שנים והעביר באיחור ניכר מידע על היקף הזיהום. עוד נמצא: החברה הממשלתית רפאל החדירה לקרקע במשך תקופה ארוכה שפכים מזוהמים בחומר נפץ, במכון באזור הקריות, וייתכן שזיהמה את מי התהום

מזהמים, אבל לא מנקים: משרד הביטחון לא ניקה קרקע מזוהמת מבסיס חיל האוויר בלוד שפונה והיה מיועד לשימוש אחרים. החברה הממשלתית רפאל זיהמה את הקרקע וייתכן שגם את מי התהום במכון באזור הקריות, והמשרד להגנת הסביבה ורשות המים - לא פעלו במשך תקופה ארוכה. כך חושף מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, בדו"ח המתפרסם אחר-הצהריים (יום ד').

 

 

המבקר בדק את פינוי בסיס חיל האוויר והחלל בלוד ממבנים ומתשתיות וניקוי קרקע מזוהמת בשטחו. בביקורת נמצא כי על פי הסדר הפינוי היה על משרד הביטחון להחזיר את שטח הבסיס לידי רשות מקרקעי ישראל נקי ממבנים ומזיהומים במועד שבו פונה – דצמבר 2009. אבל עד סיום הביקורת בשנת 2013 טרם החזיר משרד הביטחון את השטח. הוא הותיר בו מבנים ותשתיות מסוגים שונים ולא פעל לניקוי הקרקע שזוהמה במשך שנים של הפעלת הבסיס.

 

כתוצאה מכך, כתב המבקר, התעשייה האווירית ורשות שדות התעופה, הזקוקות לקרקע לצורך הרחבת פעילותן, לא קיבלו אותה. על-פי מסמכי אגף מבצעים לוגיסטיים ונכסים במשרד הביטחון, הדבר נעשה מתוך העדפה להחזיר את הקרקע לידי רשות מקרקעי ישראל כמות שהיא, כדי לחסוך במשאבים.

 

בנוסף, אגף מבצעים לוגיסטיים ונכסים במשרד הביטחון לא עדכן את רשות מקרקעי ישראל בנוגע לממצאי סקר שנערך בדצמבר 2008 והצביע על זיהום קרקע, לרבות האפשרות לזיהום מי תהום. משרד הביטחון לא העביר את המידע לרשות שדות התעופה כלל. המידע הועבר לתעשייה האווירית באיחור של שנתיים וחצי, לאחר שנודע לה על הסקר מגורמים אחרים. המבקר כתב כי הוא רואה בחומרה אי העברת מידע מהותי זה ובכך יש פגיעה קשה בכללי מנהל תקין.

 

המבקר כתב כי בביקורת נמצאו ליקויים משמעותיים בהתנהלות אגף מבצעים לוגיסטיים ונכסים שבמשרד הביטחון בכל הקשור לטיפולו בפינוי הקרקע ממבנים ומתשתיות ובניקויה מזיהומים. הוא הוסיף כי מדובר בפגיעה קשה בכללי מנהל תקין. כמו כן מצא המבקר ליקויים בהתנהלות מינהל מקרקעי ישראל, שלא פעלה בנחרצות כדי להאיץ את ההליכים לפינוי הקרקע ולניקויה, כדי שניתן יהיה להעביר אותה לשימושים אחרים.

 

לחצו על המפה כדי לראות היכן נמצאים מפעלים מזהמים


צילום באדיבות המשרד להגנת הסביבה

 

רפאל זיהמה, הרשויות כשלו

המבקר בדק גם את אופן הטיפול בזיהום הקרקע ובזיהום מי תהום במכון דוד של חברת רפאל - מערכות לחימה מתקדמות, שבאזור הקריות. המבקר כתב כי המשרד להגנת הסביבה ורשות המים כשלו, כל אחד בתחום אחריותו, במשך שנים רבות, באיתור ובטיפול בזיהומי הקרקע והמים במכון דוד. בין היתר, בכך שלא אכפו על רפאל לערוך סקר היסטורי.

 

המבקר כתב כי במשך שנים רבות החדירה רפאל מי שפכים מזוהמים בחומר נפץ לקרקע, כעולה גם ממסמכיה, בניגוד לאמור בחוק המים, וייתכן שזיהמה את מי התהום. זאת, בלי שרפאל ביקשה וממילא לא קיבלה רישיון להחדרת מים ממנהל רשות המים.

 

 (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
(צילום: ג'ורג' גינסבורג)

 

המבקר הוסיף כי אף שבמשך שנים ערכו יחידות הרישוי והמשרד להגנת הסביבה בדיקות במכון והיה בידיהם מידע, רק ב-2010 גילו המשרד להגנת הסביבה ורשות המים את החדרת חומר הנפץ למי התהום.

 

כתבות נוספות במסגרת דו"ח המבקר

 

לדברי המבקר, קיים חשש כבד לזיהומי קרקע ומים בחומרים רבים נוספים בעשרות אתרים נקודתיים באזור. "מכלול הזיהומים שנמצאו והפוטנציאליים, שכמויותיהם והיקפם טרם נחקרו, עלול לפגוע בסביבה ובמקורות מים טבעיים הנמצאים במחסור", כתב המבקר. "על אף האחריות על המשרד להגנת הסביבה ורשות המים, הם לא אכפו על רפאל במשך שנים רבות עד לשנת 2010 ביצוע פעולות לאיתור מכלול הזיהומים וטיפול בהם".

 

לדעת המבקר, היה מצופה מרפאל שתיזום את הפעילות הנדרשת לבדיקת פוטנציאל זיהומי הקרקע ומי התהום כתוצאה מפעילותה במכון דוד, בתיאום עם הגופים האחראים לנושא ובאישורם.

 

רפאל: אין סיכון לעובדים ולציבור

חברת רפאל מסרה בתגובה: "במרוצת השנים ובמסגרת בדיקות שנערכו, עלה חשד למספר מוקדי זיהום נקודתיים שמיד עם מציאתם התחילה החברה בסדרת פעילויות מרוכזות לטיפול והסדרת הנושא, תוך יידוע ומעורבות הרשויות הרלבנטיות. חשוב לציין כי על פי מיטב ידיעתנו, אין בממצאים המפורסמים בכדי להוות סיכון לעובדי החברה או לציבור הרחב.

 

"חברת רפאל מבקשת להדגיש כי נושא טיפוח, שמירה והגנה על הסביבה, מהווה חלק מהותי ובלתי נפרד ממדיניות החברה ומפעילותה, וכפועל יוצא מזה היא משקיעה משאבים רבים בקידומו, תוך למידה ועמידה גם בתקנים בינלאומיים. רפאל תמשיך לעשות כל שנדרש על מנת לעמוד בדרישות המתבקשות על ידי הרשויות והגופים המוסמכים לכך".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "בבסיס חיל האוויר 27 - מערכת הביטחון פעלה ופועלת להשבת הקרקע לרשות מקרקעי ישראל, תוך השקעת משאבים רבים בפינוי וניקוי המחנה לרבות טיפול אקולוגי נאות במפגעי אסטבסט. חשוב לציין כי רשות מקרקעי ישראל חתמה על הסכם העברת הקרקע לרשות שדות התעופה, ללא תיאום או עדכון מערכת הביטחון. לפיכך, כל הנוגע להמשך הטיפול בקרקע שהוקצתה לרשות שדות התעופה, איננו באחריות מערכת הביטחון. באשר לקרקע של התעשייה האווירית, בימים אלו מבצע משרד הביטחון בסיוע פיקוד העורף, חיל האוויר וקבלנים פרטיים, עבודות רבות בשטח המחנה, על מנת לנקות את חלקה של התעשייה האווירית.

 

בנוגע להגנת הסביבה במפעל רפאל נמסר ממשרד הביטחון: "מערכת הביטחון אישרה, זה מכבר, בהיבט הביטחוני מעבדה מורשית אשר תוסמך לבצע בדיקות ודגימות עבור כל הגורמים הרלוונטיים, ובהם רשות המים, והמשרד להגנת הסביבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ורג' גינסבורג
מפעל רפאל
צילום: ג'ורג' גינסבורג
מומלצים