שתף קטע נבחר

אסד שליט גבול לבנון. כך נראה הפילוג הסורי

העיר יברוד, המעוז האחרון של המורדים בגבול לבנון-סוריה, נכבשה על ידי כוחות אסד ולוחמי חיזבאללה. בצפון מזרח שולטים הכורדים, בערים הגדולות משתוללים עדיין קרבות. 3 שנים למלחמה בסוריה, הסוף לא נראה באופק

אסד שוב שולט בכל גבול לבנון: הטלוויזיה הסורית ורשת אל-מנאר של חיזבאללה דיווחו הבוקר (יום א') כי צבא סוריה השתלט על העיר האסטרטגית יברוד, השוכנת בהרי קלמון הגובלים עם לבנון - והייתה למעשה המעוז האחרון של המורדים בגבול סוריה-לבנון. הצבא הסורי, שהסתייע בכוחות חיזבאללה, סרק את העיר אחרי שכוחות המורדים קרסו. ברשת אל-מיאדין, המזוהה אף היא עם חיזבאללה, דווח כי יותר מאלף חמושים ביברוד - בהם אנשי הארגון האיסלאמיסטי "ג'בהת א-נוסרה" - ברחו לשטחים הלבנוניים ואחרים נסו ליישובים סמוכים בסוריה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

גורם צבאי סורי אמר לערוץ הרוסי בשפה הערבית "רוסיה אל-יום" כי 173 מכוחות המורדים, בהם 13 מפקדים, נהרגו ביממה האחרונה בקרבות ביברוד. הקרבות על הקרקע לוו גם בהפצצות מהאוויר והפגזות ארטילריות של הצבא הסורי. גורם צבאי רשמי אמר לרשת אל-מיאדין שהצבא הסורי שולט באופן מלא על השכונות בעיר יברוד. בנוסף נטען כי הצבא הסורי פועל לפינוי מוקשים בעיר.

 

על פי ההערכות, מאות מאנשי חיזבאללה נוטלים חלק בקרבות ביברוד. בשבועות האחרונים התנהלו באזור יברוד קרבות עקובים מדם בין המורדים לבין כוחותו של בשאר אסד ולוחמי חיזבאללה. ארגונו של נסראללה ספג אבדות כבדות באותם קרבות, ובכלי תקשורת המזוהים עם חיזבאללה אף פרסמו את חלק משמותיהם של ההרוגים שהובאו לקבורה בלבנון.

 

 (צילום: טלגרף, רויטרס) (צילום: טלגרף, רויטרס)
(צילום: טלגרף, רויטרס)

לזמן קצר, לאחר שהמורדים כבשו את חלב ב-2012, נראה היה שנפילתו של אסד קרובה. מאז הרבה השתנה. שלוש שנים בדיוק מתחילת מלחמת האזרחים, ממשיך אסד - בעזרת בני בריתו איראן, חיזבאללה ורוסיה - לשלוט במדינה. 140 אלף נהרגו מתחילת המלחמה, מיליונים הפכו לחסרי בית. בזמן הזה הפכה סוריה למפולגת יותר מאי פעם. כוחות של הממשל, המורדים, הכורדים והקבוצות הג'יהאדיסטיות - שבעצמן מחולקות לכמה ארגונים יריבים - שולטים באזורים שונים במדינה.

 

העיתון הבריטי "טלגרף" פירט את אזורי השליטה של כל אחת מאותן קבוצות. לאחר כיבוש יברוד, שולט למעשה אסד על כל גבול לבנון. בשליטתו גם עיר הולדתו, עיר הנמל לטקייה, שמיושבת בעיקר על ידי עלאווים. הממשל כופה בה את מרותו בעזרת כוחות ה"שביחה" המקומיים, המיליציה שבשליטת לאסד. לא מעט מהמאחזים של הממשל בגבול הלבנוני מוגנים על ידי לוחמי חיזבאללה, שכאמור היה שותף גם לכיבוש יברוד.

העיר יברוד אחרי השתלטות הצבא (צילום: AFP PHOTO / HO / SANA) (צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)
העיר יברוד אחרי השתלטות הצבא(צילום: AFP PHOTO / HO / SANA)

הכורדים, שמהווים 15% מהאוכלוסייה הסורית ודוכאו במשך שנים רבות על ידי הממשל בדמשק, הכריזו לאחרונה על אוטונומיה והרחיבו את שליטתם בצפון מזרח המדינה. ב"טלגרף" נכתב כי הן אסד והן האופוזיציה אפשרו לכורדים הלכה למעשה לשלוט באותו אזור, שבו כמעט ולא מתנהלים קרבות בין הממשל למורדים.

 

המורדים עצמם, שבעבר הלא כל כך רחוק היו מאוגדים כולם תחת "צבא סוריה החופשי", הפכו למפולגים יותר ויותר. בשנתיים האחרונות ארגונים כ"ג'בהת א-נוסרה וכמדינה האיסלאמית בעיראק ובלבנט - ארגון שמורכב בעיקר מלוחמים זרים ונחשב לקיצוני אפילו במונחים של אל-קאעידה - הפכו למרכזיים בלחימה. מלבד הפלת אסד, מטרתם היא גם להשליט מדינה איסלאמית בסוריה.

 

צבא סוריה החופשי, שנחשב למתון יותר, איבד לפיכך את מרכזיותו - ולצד זאת איבד גם יותר ויותר אזורים לאיסלאמיסטים מחד ולאסד מאידך. בינתיים, בערים הגדולות - חלב, דמשק וחומס - נמשכת הלחימה ושליש מהקורבנות הם מהערים הללו בלבד, ומוצא לא נראה באופק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP PHOTO / HO / SANA
יברוד. שוב בשליטת אסד
צילום: AFP PHOTO / HO / SANA
צילום: רויטרס
החורבן בדמשק. שם עדיין נלחמים
צילום: רויטרס
מומלצים