שתף קטע נבחר

הרובוטים שיכתבו את החדשות

לוס אנג'לס ידועה כאחת הערים המועדות לרעשי אדמה תכופים. לפני כשנתיים, עיתונאי אחד החליט לכתוב תוכנה שתאפשר לו לייצר מבזק בן רגע, המכיל את כל המידע החשוב על הרעידה. ביום שני האחרון ב-6:25 רעדה האדמה, ב-6:29 כבר עלתה כתבה מוכנה. האם זו סופה של העיתונות האנושית? לא בדיוק

עיתונאי ה-L.A Times קן שוונקה (Ken Schwencke) הבקיא בתכנות, החליט להקל על חייו ופיתח אלגוריתם המסוגל לייצר כתבות אוטומטיות על רעידות אדמה. לתוכנה העונה לשם קוויקבוט, יש מטרה אחת פשוטה - לפרסם את המידע הטכני סביב רעידת האדמה כמה שיותר מהר. ביום שני האחרון הוא השתמש בתוכנה שלו בשביל לדווח בתוך 4 דקות על רעידת אדמה שהתרחשה בלוס אנג'לס והעלה את השאלה האם יהיה צריך אותו ברעידת האדמה הבאה.

 

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

 

עוד סיפורים שכתבו בני אנוש -  בפייסבוק שלנו

 

תבנית מוכנה מראש

כאשר נרשמת רעידת אדמה מעל עוצמה מסויימת, האלגוריתם מתוכנת למשוך את המידע על היקף הרעידה מההמכון הגיאולוגי האמריקני. את המידע העדכני התוכנה משלבת בתוך תבנית מוכנה מראש שיצר הכתב. הכתבה המוכנה מוכנסת למערכת התוכן של האתר שם היא ממתינה לאותו כתב אנושי שיעבור עליה ויפרסם אותה. מטרת האלגוריתם, אומר שוונקה לאתר Slate, היא לא לספר סיפור מלא תובנה ומרתק, את זה אנחנו משאירית לצוות האנושי של האתר. המטרה היא לפרסם את המידע הבסיסי בצורה מדויקת ומהירה.

 

קוויקבוט הוא לא הרובוט החדשותי הראשון, שוונקה ועמיתיו בצוות הטכני של האתר כבר בנו רובוט שמייצר דיווחים אוומטיים על רצח. עניין מטריד בפני עצמו, שיש כל כך הרבה מקרי רצח, שהם הרגישו שדרוש מכשיר אוטומטי שיטפל בכל הדיווחים הללו.

 

עתיד העיתונות?

כעיתונאים החוששים למשרתם, מייד תהינו, האם רובוטים מסוג זה באמת מסוגלים להחליף אדם אמיתי? "כיום לחלוטין לא", מרגיע אותנו ד"ר רועי צזנה, מחבר הספר "המדריך לעתיד", שבו יש פרק שעוסק בנושא זה ממש. "אלגוריתם ממוחשב יכול לקחת פרטי מידע, ולהשתמש בכללים דיבוריים מסוימים כדי ליצור סיפור שלא תמיד יראה הגיוני או אינטואיטבי לבני אדם. הרובוטים עוד לא הגיעו לרמה גבוהה של כתיבה".

 

על פי צזנה אפשר להביט על סוגיה זו בשלושה זמנים שונים. "בהווה - הטכנולוגיה עוד לא משוכללת מספיק, אבל כבר עכשיו אלגוריתם אחד כזה יכול לקחת את כל המידע מהססמוגרפים בעולם ובמקום אלפי עיתונאים שכותבים את אותו מידע, להפיץ את הסיפור לכולם אחרי שהוא עובר דרך עורך אחד אחראי. רובוט כזה יכול למשוך מידע מכל תחנות החישה בעולם, כפי שהוא יכול למשוך מכל אירועי הספורט בעולם, ולייצר מזה כתבה ברגע. עם זאת עדיין צריך בני אדם אחראים כדי לעלות על הפאשלות של הרובוט. כרגע המחשב באמת מצליח להחליף את העיתונאים ברמת הכמות, אך לא האיכות".

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"בעתיד הקרוב", ממשיך צזנה, "ככל שהרובוטים ישתכללו כך הסיפורים יהיו יותר ויותר טובים אך עדיין נזדקק לאדם כדי לעבור עליהם, אך העבודה שלו תהיה קלה יותר. עבודתו תהיה לראות אם הנושא בכלל מעניין ובשביל זה צריך מישהו שמבין בני אדם. בעתיד רחוק - הרובוטים יוכלו גם לבצע את הסינון הראשוני של המידע דרך אתרים כמו טוויטר, ולמשוך מידע מרחבי האינטרנט על פי הנושאים החמים באתר, בכך ימצא נושאים שיעניינו בני אדם".

 

כחכמולוגים אנושיים כמובן שתהינו, האם הרובוט מסוגל לייצר כתבה על האם רובוטים כמוהו מסוגלים לייצר כתבה? ד"ר צזנה בטוח שכן, אך "מה שאולי יהיה חסר לו, זה היכולת להמחיש דברים בצורה שלא הייתה קיימת קודם לכן דרך מטאפורות".

 

"הדבר המעניין ביותר כאן זה שזה מדגיש שהתעסוקה שפתוחה לבני אדם בעלי כישורים שאינם בטופ של הטופ הולכת להצטמצם. רובוט כזה יכול להפחית את המשרות שפתוחות לעיתונאים אנושיים. לעומת זאת בני אדם שלהם יכולות גבוהות להבנה של בני אדם, ממשק מחשב והדרך שבה אלגוריתם פועל על ויכולותיו ומגבלותיו, יהיה הרבה יותר צורך מכיוון שהם יוכלו להפעיל את המכונות של הדור הבא שעדיין יצטרכו מספר מפעילים אנושיים מומחים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
העיתונאי שברובוט
צילום: אבי חי
מומלצים