שתף קטע נבחר

בזכות גוגל: גרוטאה התגלתה כביצת זהב

סוחר מתכות אמריקני שרכש חפץ מוזהב בשוק הופתע לגלות ברשת כתבה על ביצת פברז'ה אבודה - שנראית כמו הגרוטאה שרכש. שווייה 33 מיליון דולר

כשסוחר בגרוטאות מתכת רכש חפץ מוזהב ומוזר למראה הוא קיווה להרוויח 500 דולר במקרה הטוב. הוא לא תיאר לעצמו שהפך להיות הבעלים של ביצת פברז'ה מקורית מחצר הצאר הרוסי, ששווייה 33 מיליון דולר. את ערכו האמיתי של החפץ הוא גילה רק במקרה - בחיפוש באינטרנט.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הביצה עשוית זהב שגודלה כשמונה סנטימטרים הוברחה מסנט פטרסבורג אחרי המהפכה ב-1917, אז הבולשביקים שמו קץ לשלטון הצאר, הועברה לידיים אמריקניות ועקבותיה נעלמו במרוצת השנים. זאת, עד אשר סוחר מתכות מעיירה קטנה באזור המערב התיכון הבחין בה במכירת גרוטאות.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

הוא שילם תמורתה 14 אלף דולר, בתקווה שיוכל למכור אותה במחיר גבוה יותר למטרות התכה ולהרוויח כך כמה מאות דולרים. בינתיים הוא העמיד אותה כשעון במטבח שלו. אולם הקונים הפוטנציאליים - שגם הם לא זיהו את האוצר - טענו כי המחיר שדרש גבוה מדי ולא קפצו על המציאה.

 

בייאושו, ערך הסוחר חיפוש פשוט באינטרנט: הוא הקליד בגוגל את המילה "Egg" ואת המילים שנחרטו על הביצה "Vacheron Constantin". החיפוש העלה מיד כתבה ב"טלגרף" הבריטי מ-2011, שבה תואר חיפוש בן עשרות שנים אחר הביצה השלישית שייצרה חברת פברז'ה עבור הצאר אלכסנדר השלישי ב-1887.

 

האיור שליווה את הכתבה הזכיר באופן מפתיע את החפץ שרכש האיש, והוא מיהר להתייעץ עם סוחר עתיקות לונדוני בניסיון לברר אם אכן מדובר באותו החפץ. "הוא נאלם דום כשגילה את האמת", העיד המומחה לעתיקות קירן מקארתי, "הוא היה לבוש בג'ינס, נעלי ספורט וחולצה משובצת, והושיט לי תמונה של הביצה הקיסרית האבודה. מיד ידעתי שהיא אמיתית. הוא לא יכול היה להאמין איזה אוצר מצא".

 

מקארתי ליווה את האיש חזרה לעיירת מגוריו כדי לבחון את החפץ מקרוב, וכשאישר את מקורו, רכש אותו עברו אספן פרטי שביקש להישאר אנונימי. "הסיפור הזה נפלא מכדי שנוכל להמציא אותו", הוסיף מקארתי. "זה מעבר לכל דמיון. אין משהו דומה לכך בכל האגדות של סוחרי עתיקות".

 

פברז'ה החל להכין את ביציו המיוחדות בהזמנת הצאר הרוסי אלכסנדר השלישי, שהזמינן כמתנות לרעייתו, הקיסרית מריה פדורובנה. הקיסרית כה אהבה את הביצה שהעניק לה הצאר ב-1885, שהוא החליט להזמין בעבורה ביצה חדשה מדי שנה, אותן נהג לתת לה מדי חג פסחא. לאחר מותו של הצאר ב-1894, בנו ניקולס המשיך במסורת עד למהפכה הבולשביקית ב-1917. ניקולס ובני משפחתו הוצאו להורג ב-1918. פברז'ה יצר למעלה מ-50 ביצים עבור משפחת המלוכה הרוסית, אך לא כולן שרדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מתנה לרעיית הצאר הרוסי
צילום: EPA
מומלצים