שתף קטע נבחר

בירה וריקודים: מה קורה לכנסיות באנגליה?

מעמד הכנסייה לא כשהיה, ועקב עלות התחזוקה הגבוהה חלה עלייה בהסבת הבניינים ששימשו לפולחן נוצרי לפאבים, סופרמרקטים ואפילו מרכזי טיפוס

מבעד לקיר הלבנים האדומות בכנסייה שבמוסוול היל בצפון לונדון מתנגנים שירי פופ, וחביות של בירה מקבלות את פני המבקרים. הקשתות הגותיות עדיין נמצאות בכנסייה שנבנתה ב-1902, אך את ספסלי המקהלה החליפו מכונות מזל, שולחנות וכיסאות.

 

עוד חדשות בעולם :

עלה ביוקר. הניתוח הפלסטי הזול הרג צעירה

ממה נהרג השגריר הפלסטיני בפראג?

נמצא שעיר לעזאזל: ר"מ צרפת הוחלף

 

כמו במוסוול היל, כנסיות רבות ברחבי אנגליה מוסבות למקומות בילוי, בעקבות דעיכה בפופולאריות של טקסי הדת והעלות הגבוהה שכרוכה בתחזוק הבניינים ההיסטוריים הללו. "אם זו הייתה כנסייה, היו פה רק שניים או שלושה אנשים. אבל בימי שישי ושבת המקום מלא", מספר פועל הבניין ג'ול ארל ולוגם בירה.

על הבר במוסוול היל בלונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
על הבר במוסוול היל בלונדון(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

חדר שינה בכנסייה לשעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חדר שינה בכנסייה לשעבר(צילום: AFP)
 

"זה מוזר", הוא מודה. "אני מרגיש שאני צריך לקבל את זה. לא אכפת לי להשתכר פה, אבל אני לא רוצה שאנשים יהרסו את העמודים". בשולחן סמוך טוענת יאמיני בת ה-33 שהפאב "יפהפה", ומוסיפה: "יש למקום מראה שונה מיתר הברים. עדיף שיעשה במקום שימוש מאשר שיהיה נטוש".

 

שנים רבות יורד מספרם של האזרחים שפוקדים את הכנסיות באנגליה. מדיניות ההסבה משתנה בהתאם לפלגים השונים. הכנסייה האנגליקנית הדומיננטית נוהגת בנוקשות וקובעת כי בניין יימכר רק אם ועדה מיוחדת תאשר את שימושו העתידי, בתום הליך ממושך. הכנסייה האנגליקנית השביתה קרוב ל-500 כנסיות בין 1969 ל-2011, ויותר מאלף עברו הסבה ונמכרו או הושכרו.

 

"כנסיות לא יכולות להפוך לחנויות מין או למקום להימורים. כנסייה תמיד תיראה כמו כנסייה, לא משנה למה היא תשמש", מסביר חבר בוועדה של הכנסייה האנגליקנית. "כשלבניין יש ראש מחודד וחלונות בצורת קשתות, זה ישר יתקשר לכנסייה האנגליקנית, אז הם מאוד רגישים לכל שימוש עתידי, שחייב להיות ראוי", הוסיף. 

 

גרה בכנסייה: "קרובה לגן עדן"

אך גם רגולציה חריפה לא מנעה מההסבות להביך פעם אחר פעם את הכנסייה האנגליקנית. באחד המקרים הבולטים זעמה הקהילה על כנסייה שהפכה לגלריה שהציגה תערוכה עם יצירות אומנות אירוטיות.

"לפעמים מרגישה רע". רייצ'ל בביתה בלונדון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לפעמים מרגישה רע". רייצ'ל בביתה בלונדון(צילום: AFP)
 

גם הכנסייה הקתולית לא חסינה ממבוכות כאלה. החוקים שלה נוקשים פחות, והיא משאירה את ההחלטות על גורל המבנים לבישופים המקומיים ולא לוועדה ארצית. הכנסייה הקתולית Peter's Roman בליברפול הוסבה למסעדה קובנית, שידועה במסיבות הפרועות שלה. "זה מאוד לא הולם ופוגע בהרבה קתולים", סיפרה סופי אנדראה, סגנית יו"ר ועידת הבישופים הקתולים באנגליה ובווילס.

 

כנסייה אחת במנצ'סטר הפכה למרכז טיפוס, אחרת בבריסטול הוסבה לבית ספר לקרקס, ובמקומות אחרים הפכו הכנסיות לספרייה או לסופרמרקט. אפילו מקדש סיקי הוקם במקום שבו נהגו נוצרים להתפלל עד לפני כמה שנים.

 

הרוב המכריע של הכנסיות הופך לדירות מגורים. רייצ'ל צ'אדלי, מעצבת פנים בת 28, קנתה דירה בכנסייה במזרח לונדון לפני ארבע שנים. "אנחנו גרים בראש הכנסייה. המשפחה שלי צחקה ואמרה 'רייצ'ל קרובה יותר לגן עדן עכשיו". צ'אדלי הודתה שהיא לפעמים תוהה אם זה מביש לחיות בכנסייה. "לפעמים אני מרגישה רע בגלל שאני חושבת, 'אלוהים', האם אני מחללת קודש?", היא סיפרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יותר מאלף כנסיות הושכרו (אילוסטרציה)
צילום: AFP
מומלצים