שתף קטע נבחר

"גאווה" ישראלית

ישראל נמצאת בצמרת רשימת המדינות שתושביה נתפסו בקנדה עובדים באופן לא חוקי

העובדה שישראל היא אחת המדינות הקטנות בעולם לא מנעה ממנה לאורך השנים להיות מובילה בתחומים רבים. הבעיה היא שלפעמים לא מדובר בעניינים מחמיאים במיוחד. נתוני משטרת הגבולות הקנדית מראים שישראל נמצאת במקום השלישי והלא מכובד של אזרחים זרים שנתפסו בקנדה תוך שהם עובדים באופן לא חוקי במהלך שנת 2013. במקום הראשון נמצאת ארצות הברית, שכנתה הגדולה של קנדה מדרום. במקום שני דורגה הפיליפינים וישראל נמצאת כאמור במקום השלישי והלא מחמיא, אגב זו שנה שנייה ברציפות שישראל מאיישת את המקום השלישי ברשימה הלא מכובדת הזו. המדינות הבאות ברשימה מהן הגיעו לקנדה עובדים זרים שנתפסו ללא אישור עבודה הן: הודו, אירלנד, מקסיקו וסין.

 

על פי הערכות כמות אנשים שעובדים בקנדה ללא אישור עבודה נע בין מאה אלף לחצי מיליון וברשויות מתקשים לשים את האצבע על מספר מדויק. בממשלה הקשיחו בשנים האחרונות את התנאים לקבלת אישורי עבודה כחלק מהניסיון להתמודד עם התופעה. משום כך אנשים הוגנים שמנסים להשיג אישורי עבודה בדרכים המקובלות נאלצים להתמודד עם מכשולים רבים וממתינים זמן רב בטרם הם מקבלים את אישור העבודה המיוחל. הרשויות הקנדיות סבורות כי אחת הסיבות המרכזיות לתופעה היא העבודה כי מעסיקים מקומיים יודעים שזרים ללא אישור עבודה מוכנים לעבוד במשך שעות ארוכות תמורת שכר נמוך בהרבה משכר המינימום המקובל בקנדה, כאשר גם השכר הזה משולם במזומן ואין עליו פיקוח. להערכת בכירים במשרד החוץ הקנדי, מחזיקי דרכון ישראליים לא צריכים ויזה כדי לבקר בקנדה ומשום כך חלקם מנצלים זאת כדי להשיג בקנדה עבודה לא חוקית. על פי אותם גורמים, למרות היחסים החמים בין ממשלת ישראל וקנדה, אם התופעה הזו תימשך עלול משרד החוץ הקנדי לשנות את הנהלים ולדרוש מתיירים ישראלים שמעוניינים לבקר בקנדה, לעשות זאת באמצעות ויזת תייר, כפי שקורה עם תיירים ישראלים המעוניינים לבקר בארצות הברית.

 

צילום: ThinkStock ()
צילום: ThinkStock

 

 

לא שווה להסתכן

במקביל לניסיון למגר את תופעת העובדה הלא חוקיים, משרד האזרחות וההגירה הקנדי החליט לפתוח בקמפיין להגברת המודעות למקרי הונאה בכל הנוגע לניסיונות של מאות אלפי אנשים מכל רחבי העולם להגר לקנדה מדי שנה. חלק מאותם אנשים שרואים בקנדה הזדמנות לפתוח פרק חדש ומוצלח בחיים שלהם, נופלים קורבנות לגורמים מפוקפקים שמציגים עצמם כסוכני הגירה, לוקחים מהם כספים רבים ובסופו של דבר רק מסבכים אותם. במסגרת הקמפיין שנערך בשיתוף פעולה עם מועצת סוכני ההגירה המורשים של קנדה (ICCRC), הממשלה הקנדית מנסה להסביר לאותם אנשים שמתחילים את הליכי הגירה לקנדה שהם צריכים לעשות זאת אך ורק באמצעות סוכני הגירה מורשים על מנת שלא יפולו קורבנות לגורמים מפוקפקים שמבטיחים להם הרים וגבהות ובסופו של דבר מסתבר שאין שום בסיס לאותן הבטחות. משרד האזרחות וההגירה גם הפיק סרטון וידאו בו ממולץ לאנשים להמנע מהתנהלות מול סוכני הגירה לא מורשים. כדי להימנע מהתעסקות עם סוכן לא מורשה, מומלץ לדרוש מהסוכן תעודות המוכיחות שהוא אכן סוכן הגירה מוסמך. במקביל, לפני שחותמים עם הסוכן הסכם לפיו הוא מייצג אותכם בפני רשויות ההגירה בקנדה, רצוי לעשות בדיקה ולברר באינטרנט על אותו סוכן הגירה. לרוב, ברגע שאדם גרם לנזק לאנשים בכך שייצג אותם בצורה לא מורשת, אותם אנשים שנפגעו מהתנהלותו של האיש, ידאגו גם לכתוב על כך באינטרנט. מנגד, לקוחות מרוצים שהצליחו להגר לקנדה בעזרת סוכנים מורשים, לא יהססו להמליץ על כך לאחרים. אחד מהאורות האודומים שצריכים להידלק לאדם שמתנהל מול סוכן לא מורשה הוא כאשר אותו סוכן מבקש מהלקוח את התשלום במזומן. למזומן כידוע אין טביעות אצבעות והיו לא מעט תלונות שהגיעו למשרד ההגירה הקנדי לפיו אנשים תמימים שלמו לסוכני הגירה תשלום במזומן ואותם סוכני הגירה ניתקו איתם מגע ונעלמו עם הכסף.

 

במקביל, ישנם סוכנים אשר מציעים ללקוחות שלהם להעביר דרכם כסף מזומן למעסיק פוטנציאלי על מנת שזה יסדיר עבורם אישור עבודה. גם כאן רצוי להמנע מהעניין למרות הפיתוי וההבטחות כי התשלום שנע בדרך כלל סביב ה-25 אלף דולרים, יצליח להוביל בסופו של דבר לאישור עבודה. במשרד ההגירה מנסים כאמור להילחם בתופעה ומשום כך העונשים כנגד סוכנים לא מורשים וכנגד מעסיקים שמייצרים משרות פקטיביות עבור מהגרים פוטנציליים, הוחמרו בשנים האחרונות. בשנה שעברה נתפסו כ-6500 אנשים שניסו לזכות במעמד של תושב קבע בקנדה בדרכים לא חוקיות. על פי החוקים החדשים שאושרו לאחרונה בפרלמנט הקנדי, אם רשויות האכיפה תופסות אדם אשר מתחזה לסוכן הגירה מורשה, או שנתפס מעסיק אשר הנפיק אישור עבודה בצורה לא חוקית, אותו סוכן לא מורשה או מעסיק שעבר על החוק עלולים לספוג קנס של עשרים עד מאה אלף דולרים ומאסר של בפועל של שנתיים עד חמש שנים, תלוי בחומר המעשה. המהגר הפוטנציאלי שנעזר בסוכן לא מורשה מסתכן בכך שלא רק שהבקשה שלו להגר לקנדה תדחה, אלא שבפעם הבאה שהוא ינסה להגר לקנדה באמצעות סוכן מורשה, המערכת תזהה אותו ותפסול אותו באופן אוטומטי. אגב, קיים סינכרון בין רשויות ההגירה הקנדיות לרשויות ההגירה האמריקאיות, כך שאם אדם יתפס על ידי רשויות ההגירה הקנדיות כשהוא מנסה להונות את המערכת, באופן אוטומטי גם בארצות הברית ידעו על כך, מה שיקשה עליו לא רק להגר בעתיד לארצות הברית, אלא אפילו להיכנס לשם גם כתייר. במקביל לניסיונות הונאה של אנשים שניסו להגר לקנדה במסלולים השונים, הצליחו הרשויות הקנדיות לשים את ידם גם על כ-1500 מקרים בהם מתחזים קיבלו כספים וניגשו למבחני אזרחות ומבחני שליטה בשפה האנגלית או הצרפתית, במקום תושבי קבע שקיבלו זימון ואמורים היו להיבחן בעצמם. המבחנים הללו הם אחד מהקריטריוניים המרכזיים לפיהם נקבע האם תושב הקבע זכאי להפוך לאזרח קנדי. במקרים הללו, לא רק שנשללה מהאנשים הזכות להפוך בעתיד לאזרחים קנדיים, נשלל מהם מעמד תושב הקבע והם נדרשו לחזור לארץ מוצאם, כשבמקביל אותם מתחזים שנתפסו ספגו קנס כספי גבוה ועונש מאסר בפועל. שר האזרחות וההגירה כריס אלכסנדר התייחס לעניין ואמר: "הונאה הוא נושא חמור מאוד שפוגע במערכת ההגירה של קנדה. הממשלה שלנו לא תהסס לנקות באמצעי ענישה כבדים ביותר כנגד כל גורם אשר ינסה להונות את המערכת. אנו מנסים להגביר את המודעות למקרי הונאה בתחום ההגירה ולהסביר למהגרים הפוטנציאלים את הסכנות הכלכליות והפליליות שהם עלולים לגרום לעצמם במידה וינסו להגר לקנדה באופן לא חוקי. הם צריכים להבין כי הסיכון לא משתלם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים