שתף קטע נבחר

לבני ועריקאת נפגשו, ארה"ב: הפערים יצומצמו

מנהלי המשא ומתן המדיני התכנסו שוב ובוושינגטון מעודדים. "נותרו פערים, אך הצדדים התחייבו לצמצם אותם", נמסר ממחלקת המדינה האמריקנית. מזכיר המדינה קרי, הנשיא אובמה וסגן הנשיא ביידן ייפגשו הערב בבית הלבן

הממשל האמריקני השמיע במהלך סוף השבוע איומים מרומזים על נטישת המשא ומתן אולם בפועל לא ממהר לממשם. ביום שישי העביר מזכיר המדינה ג'ון קרי מסר חריף שלפיו על ארה"ב לבחון מחדש את תפקידה במשא ומתן וגם בבית הלבן ציינו כי בכוונת הממשל לקיים הערכת מצב שבה ייבחן כיוון טקטי חדש והיא אכן תקרה היום בערב. אך בוושינגטון יצאו מעודדים מפגישת ציפי לבני וסאיב עריקאת אתמול (יום ב').

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן סאקי התייחסה הלילה לפגישות ואמרה כי "נותרו עדיין פערים אך הצדדים מחויבים לצמצם אותם". לדבריה, "ארה"ב השתתפה וסייעה בפגישה בין מנהלי המו"מ הישראלי והפלסטיני, לבקשתם, כדי להמשיך במאמץ האינטנסיבי לפתרון חילוקי הדעות". גורם פלסטיני דיווח לאחר הפגישה שנערכה בירושלים, בתיווך השליח האמריקני המיוחד מרטין אינדיק, כי "הישראלים איימו עלינו לכל אורך הפגישה ולא נמצא פתרון למשבר". עוד ציין כי היעדר ההתקדמות נובע מהסירוב הישראלי לשחרר אסירים.

 (צילום: EPA, AP, רויטרס) (צילום: EPA, AP, רויטרס)
(צילום: EPA, AP, רויטרס)

דובר הבית הלבן ג'יי קרני נשמע יותר מעורפל מוקדם יותר. "הפגישה הייתה רצינית ויעילה, ושני הצדדים החליטו להמשיך במגעים גם היום", אמר בתדרוך לעיתונאים. לדבריו, "השאלה היא אם הצדדים יקבלו בעצמם את ההחלטות הקשות שיקדמו את השיחות. הם מבינים שאלו לא החלטות שארה"ב צריכה לקבל. אנחנו ממלאים תפקיד חשוב, אבל ההחלטות צריכות להתקבל על ידי הצדדים עצמם. העובדה שזה קשה לא אומר שלא צריך להמשיך לנסות, גם אם הסיכויים נמוכים", הדגיש קרני. "הצדדים ממשיכים לדבר ואנחנו ממשיכים לסייע".

  

בסוף השבוע דווח כי קרי עתיד להיפגש עם הנשיא ברק אובמה כדי לדון בצעדים האמריקניים הבאים בסכסוך הישראלי-פלסטיני. בממשל הצהירו כי הם יקיימו הערכת מצב, יחד עם בכירים נוספים, כדי לבחון אם יש מסלול התקדמות שיהיה מקובל על שני הצדדים וכדי לבחון אפשרות לשינויים טקטיים כדי למנוע קריסה מוחלטת של השיחות. היום ייפגשו השניים, יחד עם סגן הנשיא ג'ו ביידן, וידונו על הנושאים הבוערים, בהם המשבר באוקראינה וכן המצב במזרח התיכון. זאת על אף שאמש אמר קרני כי טרם נקבעה פגישה.

קרי ונתניהו. ממתינים לראות איך תנהג ארה"ב (. צילום: עמוס בן גרשום לע"מ) (. צילום: עמוס בן גרשום לע
קרי ונתניהו. ממתינים לראות איך תנהג ארה"ב(. צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)
 

הדובר ציין שבוושינגטון מרוצים מפגישת לבני ועריקאת הלילה ומההצהרות שנרשמו בשני הצדדים שקראו לארצות הברית לחזור ולהשתתף במאמץ לקדם את המשא ומתן. האמריקנים, כהרגלם, לא חשפו



פרטים לגבי תוכן פגישת המשא ומתן, אבל במחלקת המדינה העריכו אתמול בבוקר בעקבותיה כי יש בסיס להמשך השיחות, אם יוסרו המכשולים האחרונים שהציבו הצדדים.

 

בשיאו של המשבר האשימו האמריקנים את שני הצדדים בביצוע מהלכים מזיקים שפגעו באמון ההדדי ובהמשך השיחות. ישראל סירבה לבצע את הפעימה הרביעית של שחרור אסירים, הפלסטינים החריפו דרישותיהם והגישו בקשה להתקבל ל-15 ארגונים ואמנות של האו"ם, ובישראל מיהרו לפרסם שנית הודעה על בניית 700 יחידות דיור במזרח ירושלים.

 

ההידרדרות בשיחות והחשש ממבוי סתום הביאו את קרי להצהיר בשבוע שעבר כי אפשר להביא את הסוסים לשוקת, אבל אי אפשר לאלץ אותם לשתות. "הגיע הזמן לבחינת המציאות", אמר והדגיש כי האמריקנים "לא מתכוונים להיות שם לעד". עוד קודם לכן ציטט עיתון ה"וושינגטון פוסט" גורמים בממשל האמריקני שאמרו כי "אם קרי ילך יותר מדי רחוק קיים סיכון שהוא ייראה נואש".


פורסם לראשונה 07/04/2014 21:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עריקאת ולבני בפגישה קודמת
צילום: רויטרס
מומלצים