שתף קטע נבחר

מפלים אתכן בעבודה? קחו אחריות לגורלכן

על אף שעברו אלפי שנים מימי הפרמידות - רוב הנשים עדיין מתפקדות כשפחות מודרניות, כשהן משועבדות לעבודה תובענית מצד אחד ולגידול המשפחה מצד שני. כדי לשנות את המצב - צריך לבצע שינוי עמוק גם בחברה הישראלית וגם בתפיסות שלנו, הנשים. כך תעשו זאת

עבדים היינו? לא ממש - מחקרים רבים העוסקים בשוק העבודה מתייחסים ל"עבדות המודרנית" - הלא היא הקלחת המפרכת של חיי העבודה בעולם המערבי, ריבוי השעות, עומס המשימות והצורך לייצר ולהוכיח הצלחה.  סוגיה זו הופכת למשמעותית וסבוכה יותר כשמדובר בנשים - שכן רבות מהן מוצאות את עצמן "שפחות מודרניות", על אף שחלפו אלפי שנים מימי הפירמידות.

 

שכר נמוך ותנאים ירודים: נשים בעולם העבודה

יום האישה 2014: שכר הנשים נמוך ב-34%

בדקו: בעבודה שלכם מעודדים העסקת נשים?

 

נשים עובדות נושאות בנטל כבד, הנובע מהצורך לתמרן בין שתי מערכות מורכבות ומשמעותיות - מצד אחד קריירה ומצד שני בית ומשפחה ולמצוא את הדרך לשלב בין שתיהן, מבלי לצאת קרחות מכאן ומכאן. מדובר במשימה קשה ובבעיה גלובלית.

 

בזירת העבודה, נשים נאלצות להתמודד עם קושי גדול יותר משל גברים בשל חסמים בקידום לדרגות ניהול, פערי שכר, חוסר גמישות בשעות העבודה ואף ביטויים של סקסיזם, כל זאת, במקביל להיותן עדיין הנושאות העיקריות בעול הטיפול בבית ובמשפחה. בעיות אלה פוגעות באופן ישיר בנשים, אך גובה מחיר כבד מכולנו כחברה.

 

לא די בחקיקה - צריך גם חינוך

נשים מהוות מחצית מכוח העבודה בישראל, אך הן שבויות בתוך מערכת בלתי שוויונית שלא מצליחה להביא לידי מיצוי את ההון האנושי שלהן. מדובר בעוול מתמשך שדורש את התערבות המדינה ובלעדיה, נראה שהן יישארו בשבי זה עוד שנים ארוכות.

 

אך אין ספק כי מדינת ישראל והעומדים בראשה, אינם עושים מספיק על מנת לשנות מציאות כואבת זו. מדי 4 שנים, לקראת תקופת הבחירות, נזכרות מפלגות רבות לכלול במצע הבחירות שלהן נושאים הנוגעים לשוויון הזדמנויות בעבודה ולזכויות נשים בכלל.

 

כך היה גם בבחירות האחרונות שהתקיימו לפני כשנה בלבד. אבל מה קרה בפועל מאז? חוקקו חוקים, אך הם אינם מקדמים אותנו לעבר השינוי המיוחל, בודאי לא בזמן סביר. מעבר לחקיקה צריך חינוך, הסברה והבניית דרכי עבודה נכונות לתרבות ארגונית שוויונית, שמפירותיה תהנה כל החברה.

 

השינוי המיוחל יגיע מתוך רפורמות משמעותיות עבור נשים ובאמצעות חקיקה שתעסוק בצמצום פערי שכר, עידוד ותגמול מעסיקים לקיים תנאי עבודה המאפשרים שילוב בין בית לקריירה, מניעת הטרדה מינית במקומות עבודה - זאת לצד אכיפה אמיתית, הסברה וחינוך.

 

נשים - כך תקחו אחריות

אלא שהמדינה היא רק צד אחד של המטבע. מלבד רפורמות ושינוי חקיקה שיקדמו נשים בשוק העבודה, גם על נשים לקחת אחריות על עתידן ולפעול בעצמן, למען עצמן.

 

כך למשל, סמנכ"ל פייסבוק, שריל סנדברג, הנחשבת לאחת הנשים החזקות בארה"ב, טוענת בספרה "Lean In" כי "אנחנו מעכבות את עצמנו בדרכים שונות בגלל היעדר ביטחון עצמי, בכך שאיננו מביעות עמדה במקרים רבים".

 

סנדברג טוענת כי חסמים פנימיים מעכבים את הנשים מלהתקדם במקום העבודה. כך למשל, נשים נוטות לדאוג עקב חשש מאי יכולתן למלא תפקיד חדש בשלמות. נטייה זו חייבת להתחלף בהבנת פוטנציאל הצמיחה והיכולת ללמוד תוך כדי תנועה. 

לפיכך, המפתח לצאת לחירות מקצועית נמצא גם בידיהן של נשים. כדי להצליח לעשות זאת, על נשים לשנות דפוסים התנהגותיים קיימים ולאמץ יכולות עסקיות מקדמות כגון: אסרטיביות, הצגת הצלחות, ניהול מו"מ באופן שיקדם אותן, להתעקש ולהביע עמדה. לפניכם כמה צעדים לשינוי:

 

• שקלי להפוך לעצמאית - אם ברצונך להפוך משכירה לעצמאית או מעצמאית לשכירה, השקיעי בכך מחשבה עמוקה. שאלי את עצמך מה נכון לך מבחינת אישיות, אורח חיים, מצב כלכלי ומשפחתי ועוד. מעבר משכירה לעצמאית ומעצמאית לשכירה, עשוי להביא עמו את השינוי המיוחל ולשחרר אותך לחופשי.

 

שחררי את ייסורי המצפון - אם את חיה בזוגיות, אזי טיפול הבית לא צריך ליפול רק על כתפייך. צריך לוותר על הפרפקציוניזם ולקבל החלטות לתקופות קצרות. דברי על כך עם בני הבית ועם הילדים אם הם בגילאים מתאימים, העזרי במי שאת יכולה או קני שירותים. עזרה הדדית נותנת תחושה טובה לכל המעורבים, לכן אל תהססי לבקש, ובעת הצורך תוכלי גם את לעזור.

 

למדי לעומק את זכויותייך - דעי מה זכותייך כעובדת שכירה או כבעלת עסק עצמאי. ייתכן שקיימות זכויות והטבות המגיעות לך על פי חוק, שאינך מודעת להן.

 

נהלי משא ומתן - ניהול משא ומתן עבור עצמך ידוע כאחד הדברים הקשים לנשים, ולא בכדי - נשים נענשות על כך שהן עומדות על שלהן. יחד עם זאת, מעבר להוגנות שבקבלת שכר שווה, יש השלכות נוספות על עצמך כאדם ועל המעסיק שלך כשאת מוותרת מראש. אם לא תנהלי משא ומתן על מה שמגיע לך את עלולה למצוא את עצמך מתוסכלת ומתפקדת פחות טוב.

 

מעסיק שרואה שאת לא עומדת על שלך עלול לחשוב שאת חוסר האסרטיביות אפשר לנצל כחולשה. לפיכך, בדקי מה השכר בתפקידים מקבילים ועל אילו תנאים את יכולה לנהל משא ומתן, גם אם לא באופן ישיר על כסף. בחרי את הנקודה החשובה לך ביותר, אולי אפילו יום אחד בשבוע, שחשוב לך לצאת בו מוקדם - ואל תוותרי. השגת המטרה תהיה שווה את המאמץ.

 

• התפתחות מקצועית - אל תחששי מקידום. לפני שאת מסרבת להצעה בגלל חשש מעומס או מכישלון בתפקיד, נסי ראשית להבין מה הוא כולל, מה מרכיב את דרישות התפקיד מבחינת אחריות, שעות מצופות, כפיפים, אולי בוס חדש. מתוך רשימה זו – מה מרתיע? איזו אינפורמציה תעזור לי לקבל החלטה חיובית? במי אוכל להיעזר כדי להצליח בתפקיד? זכרי שכל מי שאת רואה היום בתפקיד בכיר, כנראה עבד קשה כדי לקבל אותו, אבל גם קיבל תמיכה מאחרים. את לא צריכה לעשות הכל לבד.

 

• דוגמה אישית - כאדם, כאם, כעובדת, כרעיה וכחברה, את משמשת כפוטנציאל לדוגמה אישית חשובה. התנהגויות שתשרישי בילדייך, נורמות שתבססי במקום עבודתך, רעיונות אותם תביעי - כל אלו שפיעו ויהוו בסיס לשינוי.

 

בשורה התחתונה - אין ספק כי יציאתן של נשים מאותה "עבדות מודרנית" מצריכה שינוי עמוק הן בחברה והן בקרב הנשים עצמן. הממשלה צריכה לאכוף את החוקים שהיא מחוקקת, ארגונים צריכים לנהל תרבות ארגונית שתאפשר מיקסום הפוטנציאל המקצועי של הנשים והנשים עצמן צריכות לנהוג באופן פרואקטיבי כדי לממש את עצמן. רק פעילות בכל החזיתות, תוך הפנמת הצורך בשינוי אקטיבי, יביאו את החירות לנשים עובדות בישראל ולחברה כולה.

 

הכותבת היא מנכ"לית נטע - המרכז לפיתוח קריירה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: ג'ודי בן יוד
ד"ר יעל יצחקי
צילום: ג'ודי בן יוד
מומלצים