שתף קטע נבחר

פחות מופעים, צניחת מחירים: יום העצמאות השחור של האמנים

חגיגת הבזבוז המסורתית של מופעי יום העצמאות עוברת השנה קיצוץ דרסטי - גם בכמות ההופעות, וגם בתשלום לאמנים. "השנה זמרים יגידו תודה אם הם לא ישבו בבית ויצפו בטקס הדלקת המשואות", אומר גורם בתעשייה, וראשי ערים מודים: גבו מאיתנו סכומים מופרזים, הגיע הזמן לעצור את זה

כבר שבוע שמספרים לנו שיום העצמאות הקרוב יהיה יום שחור עבור אייל גולן. "המון דברים בוטלו", הודה הזמר בעצמו בראיון ל"ידיעות אחרונות", "תוכניות טלוויזיה, הופעות. אתה יודע מה זה שאני לא אופיע ביום העצמאות?". לא, גולן לא יהיה מחוסר עבודה לחלוטין בערב החג - אבל יסתפק בהופעות בשדרות ובבית שמש. את ההופעה שנקבעה לו בחיפה, כפי שפורסם כאן לראשונה, החליטו בעירייה לבטל בעקבות הדי הפרשה.

 

אבל אם נדמה לכם שמדובר רק במחיר שגולן משלם על מעורבותו בפרשת "משחקי חברה", אתם טועים ובגדול. מבדיקת ynet עולה כי רבים מאמני ישראל שהתרגלו לחגיגה של מזומנים לצד החגיגה של המדינה - בחסות העיריות והמועצות המקומיות - יסתפקו הפעם בפחות. הרבה פחות. או כפי שמסכם זאת יח"צן מוביל בתעשייה: "תם העידן שבו שכרו הליקופטר כדי להתנייד בין הבמות. השנה זמרים יגידו תודה אם הם לא ישבו בבית ויצפו בטקס הדלקת המשואות בטלוויזיה".

 

אייל גולן. זה לא מחיר הפרשה, זו מגמה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אייל גולן. זה לא מחיר הפרשה, זו מגמה(צילום: מוטי קמחי)

"זה ממש לא רק צרה של אייל גולן, סתם נתפסו למקרה שלו כי חשבו שזה נובע מההסתבכות התקשורתית", קובע באופן נחרץ בעל חברת הפקות גדולה בשוק המקומי, "זו השנה הכי קשה שאני זוכר מבחינת הופעות ביום העצמאות, ואני בתעשייה עשרות שנים. אני לא זכור מקרה שבו תקציבי המופעים נחתכו באופן דרסטי כל כך. ישנם עוד אמנים מהשורה הראשונה שנסגרו להם רק שתי הופעות, כמו גולן, אבל עליהם אף אחד לא מדבר. ואני לא מזכיר בכלל אמנים שאין להם אפילו הופעה אחת. וזה עצוב. במונחים שלנו, מדובר בקטסטרופה. אין לי ספק שיש בתעשייה אנשים שהולכים להפסיד את התחתונים כי התחייבו על דברים לפי צפי הכנסות גדול הרבה יותר. ולדעתי בשנה הבאה זה רק יהיה גרוע יותר".

 

סיבות למצב הנוכחי לא חסר - אבל נראה שבראש רשימת הגורמים לצניחה הזו ניצבות הבחירות לראשויות המקומיות, שנערכו בסוף 2013. "הרבה ראשי ערים חדשים נכנסו לתפקידם אחרי הבחירות, וגילו קופה ריקה", מסבירה ליאת רבנר, מנהלת חברת "מופעים" שקונה מופעי בידור עבור רשויות מקומיות רבות. "ומה יעשו עכשיו? הם הרי לא יכולים לקצץ בתשתיות, אז הם מקצצים בהוצאות על חגיגות יום העצמאות, ויביאו למשל את עידן יניב במקום ליאור נרקיס". בשנה שעברה, היא מוסיפה, כולם ניסו להביא כמה שיותר תותחים לקראת הבחירות - מה שהופך את הנפילה לכואבת עוד יותר. היא מציינת גם דוח של מבקר המדינה שעסק בנושא זה בדיוק וביקר בחריפות את העיריות הסוררות.

 

"לאמנים חשוב להופיע והם מורידים מחירים - העיקר לא לשבת בבית", מוסיפה רבנר. "המסכנים האמיתיים השנה הם כל הזמרים מדרג הביניים. כי אם בשנים קודמות כל במה גדולה היתה מורכבת משלוש שכבות של אמן מוביל, אמן ביניים ואמן ילדים, הרי שהשנה אין כסף והאמנים שבאמצע נופלים בין הכיסאות, מקצצים אותם". מיקי דה פז מחברת הליקון מאשר את תיאור המצב הנוכחי שמספקת רבנר. "המידע הזה מדויק, בהחלט יש מגמת ירידה מאוד קשה השנה", הוא מודה.

 

מנהל בכיר נוסף בתעשייה מצהיר כי "בעשר שנים בתעשייה לא ידעתי שנה קשה כמו הנוכחית, זה לא יום העצמאות - זה תשעה באב". הוא סבור שדו"ח המבקר שהתפרסם מוקדם יותר השבוע ובו נטען כי המדינה הפקירה את העניים והותירה אותם ללא ביטחון תזונתי, משפיע גם הוא על ההצדקה הציבורית לחגיגת הבזבוז המסורתית של החג. "איך עיריות יכולות להשתולל כשלאזרחים אין כסף לארוחת חג? זה גרם להן להקטין את התקציבים באופן דרמטי, ולכן גם הסכם שמשולם לזמרים נחתך ב-30 אחוז (הערכה דומה התקבלה מכל המרואיינים לכתבה - א.ש.). מה גם שאנחנו רגע אחרי הבחירות, ולאף אחד אין אינטרס ללקק לתושבים. את זה יעשו לקראת הבחירות הבאות".

 

ירידה של 30 אחוז במחירים. מופעי יום העצמאות (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
ירידה של 30 אחוז במחירים. מופעי יום העצמאות(צילום: דורון גולן)

אותו מנהל תולה את האשמה בגורם נוסף - הרווייה שנוצרה בשוק. "התחרות בין האמנים הפכה קשה מאוד. השוק הים תיכוני עבר את השיא ולכן זה פחות אטרקטיבי מפעם להביא את הכוכבים הגדולים שלו. אמני הרוק של הניינטיז נמכרים ברובם במחירי בדיחה, כולל הרכבים משותפים, כי אין להם איפה להופיע והעיקר מבחינתם זה לא לשבת בבית. ועוד לא התחלנו לדבר על המסה של פליטי הריאליטי שבאים חמישה בלירה וחצי, ושוברים את השוק עם מופעי קאברים. אגב, זה לא עוצר רק בעצמאות אלא גולש גם למימונה, שהיום רק עיריות בודדות בכלל מרימות מופעים ביום כזה. במילה אחת - חרבנה".

 

יש חשש לאיתנות של חברות ההפקה שסוגרות את המופעים בעקבות המצב הזה?

 

"לדעתי יש חברות שהולכות להפסיד מיליונים השנה, ואני מקווה בשבילן שהכיסים שלהן מספיק עמוקים כדי לכסות את ההפסדים. בגלל הפחד מהתחרות, ישנן חברות כאלו שקנו מראש ארבע-חמש הופעות של הזמרים הגדולים בארץ, מתוך אמונה שימכרו אותן לעיריות הגדולות. בסוף הן נדפקו פעמיים: פעם ראשונה - במחיר שהעיריות מוכנות לשלם, שזה 70-80 אלף שקל עבור אמן מהשורה הראשונה, מה שגורר פער שהן יצטרכו להשלים מכיסן. ופעם שנייה - כי הן מכרו אולי שתי הופעות, ונשארו עם עוד שתיים-שלוש הופעות ביד, ובלי ביקוש. למזלן של החברות, הן ביטחו את עצמן כשהכניסו סעיף בחוזה שאם ההופעות לא יימכרו בעצמאות אז הן יוכלו למכור אותן בקיץ. אז לפחות עוד יש להן תקווה".

 

"זהו רבותיי, החגיגה נגמרה"

"ההנחיה שלי היתה להגביל את הסכומים ולשלם לזמרים לפי תעריף של הופעה רגילה עם תוספת של 20 אחוז בלבד, כי בכל זאת מדובר בחג", מסביר דב צור, ראש עיריית ראשון לציון. "חסכתי יותר מ-25 אחוז בהוצאות השנה - במקום 750 אלף שקלים הוצאנו רק 550 אלף - ולמרות זאת נשארנו עם כמות די דומה של אמנים. אין אף זמר שיקבל את אותו הסכום שקיבל בשנים קודמות. בראשון לציון תהיה חגיגה כמו פעם - אבל במחירים שפויים יותר".

 

ראש עיריית ראשון לציון דב צור. "כמו פעם - רק במחירים שפויים" ()
ראש עיריית ראשון לציון דב צור. "כמו פעם - רק במחירים שפויים"

גם יונה יהב, ראש עיריית חיפה, החליט לקצץ השנה, ובגדול: מארבעה מיליון שקלים לשני מיליון. "השנה יש עדכוני שכר. אני לא יכול לחרוג מהתקציב ולכן המשמעות היא קיצוץ בדברים אחרים - כמו בתרבות. ובכלל, כשאני מסתובב בעיר ורואה ילד שמוכר דברים ברחוב - איך אני יכול לשפוך כסף על זמרים? אז השנה יהיו פחות במות, ונסתמך יותר על אמנים מקומיים שיעשו שמח".

 

ואולי זו גם הדרך שלכם להעניש את הזמרים על כך שגבו מחירים מופקעים לאורך השנים?

 

"אתה צודק בתיאור הדברים. להביא ב-120 אלף שקל זמר כמו אייל גולן שנותן מופע קצר, זה לא מוצדק. האמנים גבו סכומים מופרזים, וזו הדרך שלנו לעשות לזה סטופ ולומר: 'זהו רבותיי, החגיגה נגמרה'".  

  

ואם האמנים מקווים שמדובר בהפוגה זמנית, ובשנה הבאה יוכלו לחזור לשגרה - מתברר

שיש מי שמנסה לקבע את המצב: חברת "מופעים". "המטרה שלנו היא להפוך מחברת הפקה לארגון ללא מטרות רווח ולרכוש את המופעים עבור כל העיריות", אומרת רבנר. "זה יצור מצב שבו לא האמנים ישלטו במחירים אלא העיריות, וכך נוכל לספק להן את ההופעות במחירים הטובים ביותר. היום העירייה משלמת לחברת הפקות, לפעמים יש עוד חברת הפקות בדרך, וזו משלמת לאמרגן, שמשלם לאמן. כולם גוזרים קופון, ומדובר בהפרשים של עשרות אלפי שקלים. יש הופעות שסגרו ב-160 אלף כשהאמן ביקש 90. אנחנו נסגור מראש כמות של הופעות ונחסוך המון כסף לעיריות".

 

בעיריית ראשון לציון תומכים במהלך. "ביקשתי להעביר החלטה במרכז לשלטון המקומי לגבי טכניקת ההזמנה של אמנים באירועים, שתביא לשינוי בהזמנה של מופעים לעיריות", מאשר דב צור. "לצערי לא הספקנו לעשות את זה השנה, אבל המטרה היא להעביר את חברת 'מופעים' לאחריות השלטון המקומי כדי שהזמרים לא ימשיכו לקרוע אותנו בשביל 20 דקות ולקבל על זה 200 אלף שקל".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אייל גולן. לא לבד
צילום: מוטי קמחי
לאתר ההטבות
מומלצים