שתף קטע נבחר

חשד: צעירות פותו למכור איברים בחו"ל

תלונת הורים וחקירה משטרתית גילו כי צעירות בנות 20-18 פותו למכור בטורקיה כליה לנשים מבוגרות תמורת כסף. "המתווך", על פי החשד, הפעיל רופא ישראלי, שני סייענים וכן צוות רפואי זר. אף אחד מהמעורבים לא נעצר

היום (ג') הותר לפרסום כי תושב באר שבע חשוד שתיווך בין נשים בשנות ה-40 לחייהן שהיו זקוקות להשתלת כליה לבין צעירות בנות 20-18 שקיבלו כסף עבור ההליך. ההליך הרפואי עצמו, על פי החשד, התקיים בטורקיה. המשטרה עדיין תרה אחר החשוד המרכזי ואחר שני "סייענים" ובודקת במקביל כמה צעירות פותו למכור איברים על ידו. הפרשה פורסמה בחדשות 10, ובעקבות זאת הוצא צו איסור פרסום.

 

סיפורים חמים נוספים - בפייסבוק שלנו

 

לפני כחודש גילו הורים כי בתם בת ה-18 נסעה לטורקיה ועתידה לעבור שם ניתוח שבסופו תמכור כליה. הם הבחינו בפרטים בדף הפייסבוק של בתם, פנו בעקבות המידע לתחנת המשטרה ובסופו של דבר הובילו לעצירת ההליך ולהחזרת בתם לארץ, לאחר שלושה ימי שהייה בטורקיה. פעילות משותפת של יחידת התשאול ביחידה המרכזית נגב והמשטרה הטורקית גילתה כי האשה שאמורה הייתה לקבל את הכליה מחזיקה באזרחות אמריקנית וישראלית, ושבה לארצות הברית. הצעירה עצמה סיפרה בחקירתה כי פעלה תחת לחץ רב. 

 

בנוסף, גילו החוקרים כי צעירה נוספת תרמה כליה באותו בית חולים שבו הייתה אמורה בתם של המתלוננים לעבור ניתוח, ופעילותם הציפה שמות מעורבים אחרים בפרשה: שתי "מוכרות", "קונה" וכן רופא שביצע בדיקות התאמה לצעירות לפני שטסו לטורקיה. האחרון, תושב מרכז הארץ, הודה בחקירתו שקיים את הבדיקות אך טען שלא קיבל תמורה עבורן, ושוחרר. על פי החשד, בית החולים הטורקי קיבל תשלום בסך 300 אלף שקל על כל הליך.

 

שני הצדדים - מוכרות הכליות והקונות - הכחישו חשדות לקשר ביניהן, לסחר באיברים ולהעברת כספים, אך החקירה הצליחה לקשור ביניהן לבין "החשוד המתווך" וגילתה כי לאחת הצעירות הועבר סכום של כ-20 אלף שקל, ועדות נוספת קשרה סכום של 20 אלף דולר לצעירה אחרת.  

 

"התורמות דיברו על יצירת קשר באמצעות האינטרנט והיכרות אישית עם הנתרמות. הן סיפרו כי מדובר בהתפתחות של קשר רגשי שהוביל להחלטה לתרום כליה, ותיארו את המצב כעזרה וכסיוע לאדם שנמצא במצוקה", הסביר גורם במשטרה. כך, למשל, סיפרה אחת הצעירות שתרמה כליה לאשה בשנות ה-50 לחייה כי ריחמה עליה. היא הביעה צער בחקירתה על מעשיה, הבינה ששגתה ואמרה כי היא יודעת שהאשה שילמה על ההליך. "הרגש הוא אכן רכיב מאוד משמעותי בסיפור, והוא אינו מנותק לחלוטין מהמציאות, שכן יש כאן אנשים עם בעיה רפואית מאוד קשה", הדגיש הגורם.

 

להערכת המשטרה, החשוד המרכזי נעזר בשני בני אדם אחרים ואלו "חיברו" בין הנשים לצעירות. צוות חקירה מיוחד בראשות רב-פקד מזל אסטרחן, ראש מחלקת תשאול ביחידה המרכזית, בוחן כעת אם מדובר ברשת סחר באיברים או בארגון מקומי, והחשוד המרכזי עצמו, שמוכר למשטרה, ברח.

 

עד שנת 2000 אסר החוק הישראלי תרומת כליה מאדם חי אם זה לא היה קרוב משפחתו של מקבל התרומה. מאז החוק שונה ומאפשר קבלת תרומה גם מאדם זר - באישור הרשויות ובתנאי שהפעולה אינה מלווה בתשלום כלשהו, למתווך או לתורם עצמו. 

 

במשטרה מעריכים כי מדובר בפעילות בינלאומית של סחר באיברים. בימ"ר נזהרים מלומר את המילה "רשת", אך מחקירה ראשונית עולה לדבריהם שאכן "יש פה ניצול של נשים צעירות שנמצאות במצוקה כספית קשה מאוד. מצליחים להניע אותן להגיע למדינה זרה ולתרום כליה או איבר אחר עבור אנשים שזקוקים לאיבר. איתרנו מספר אנשים שכבר תרמו, וחלקם התחרטו בדקה ה-90. אנו נמצאים בעיצומה של חקירה שכנראה תמשיך ותתפתח ונגיע לאנשים אחרים".

 

מדובר היה בפעילות חוצת מדינות מאורגנת, שבראשיתה איתרו נשים צעירות, לרוב לא נשואות, שנמצאות במצוקה כלכלית קשה מאוד. המעורבים מפתים אותן לקבל עשרות אלפי דולרים, והחולה שזקוק לאיבר שילם עליו הרבה יותר. "אין לנו את כל שרשרת התהליך. אנו מניחים שמסייעים מספר אנשים מכאן המכוונים לנשים צעירות הזקוקות לסכומי כסף. אחרי שהתהליך נגמר הן בסופו מתחרטות אך האיבר הוצא מגופן ואין דרך חזרה", אמרו במשטרה.

 

החקירה חוצת היבשות נוהלה בסיוע האינטרפול, שלדברי המשטרה מכירה את חלק מהמעורבים, שכן מדובר ביעדים שלה. "אני מאוד מקווה שנוכל בימים הקרובים לבצע פעולות אקטיביות ונפסיק את האירועים האלה", אמר מפקד מרחב נגב תת-ניצב פרץ עמר. "זה לא רק בדרום. כנראה בכל הארץ. עם החקירה ובדיקת הדברים זה מתגלגל למעגלים נוספים מעבר לאזור הדרום. אפילו ברמה בינלאומית. מדובר באנשים בעלי ניסיון. מי שעושה את העסק הזה, הרווח צריך להיות גדול. מדובר על עשרות אלפי דולרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
אילוסטרציה
צילום: אורן אהרוני
מומלצים