שתף קטע נבחר

השוואה: מוצרי חלב בארץ יקרים

מוצרים ללא פיקוח יקרים בארץ ב-38%-102% לעומת ממוצע מחירים ב-13 מדינות החברות ב-OECD, בעוד שהמוצרים בפיקוח יקרים ב-20%-34%, כך לפי השוואה שערך צוות אנדורן להורדת מחירי הבשר והחלב. תנובה מחזיקה ב-58% מהשוק, כשרק פונטרה בניו זילנד עוקפת אותה עם 90% נתח שוק. הפתרון של הצוות: הגברת הייבוא

מהשוואה שערך צוות אנדורן להורדת מחירי החלב והבשר בישראל, עולה כי ישראל יקרה במוצרי חלב, לעומת ממוצע מחירים ב-13 מדינות מבין 34 מדינות ה-OECD וכי במוצרים שהמדינה מפקחת על מחיריהם,  ישראל יקרה פחות.

 

תוצאת הההשוואה:

הקלות על ייבוא עגלים, יוגורט וגבינות קשות >>

 

המחירים הם מחירי פברואר 2014 ומקור המחירים הוא "מגון חנויות מקוונות בעולם". ההשוואה נערכה ברובה מול ארצות מערביות כמו צרפת, בריטניה, קנדה, גרמניה וארה"ב.

 

מקור הנתונים: משרד האוצר

 

במוצרים ללא פיקוח הפערים מגיעים עד ל-102%. כך למשל 1 ק"ג יוגורט עולה לצרכן הישראלי 60% יותר מאשר המחיר הממוצע ב-13 מדינות OECD. מדובר ב-10.7 שקלים לק"ג לעומת 6.7 שקלים לק"ג. 100 גרם יוגורט עם פרי עולה 38% יותר בישראל, חלב עמיד 1 ליטר עולה 102% יותר (יש לזכור שבעולם יש מדינות שחלב עמיד נפוץ בהן יותר מחלב טרי) ו-1 ק"ג גאודה עולה בישראל 65% יותר מאשר במדינות ההשוואה (יש לקחת בחשבון שבישראל הגבינה הנפוצה היא עמק ולא גאודה).

 

גם המוצרים בפיקוח יקרים יותר בארץ, אך פחות. ליטר חלב טרי עולה בארץ 32% יותר מאשר במדינות ה-OECD שבהשוואה. 1 ק"ג גבינה צהובה (לא נכתב מאיזה סוג בארץ או בעולם) עולה בארץ 45.4 שקלים לק"ג ובמדינות ההשוואה 36.7 שקל בממצע. 100 מ"ל שמנת מתוקה עולה בארץ 20% יותר וחמאה עולה בארץ 34% יותר (4.13 שקלים ל-100 גרם בישראל לעומת 3.1 שקלים ל-100 גרם במדינות ההשוואה).

 

הפיתרון של הצוות להפרשים הללו (לא ברור אם נבחנו לעומקן הסיבות להבדלים בין השווקים ולא ידוע מדוע לא נבדקה ישראל מול כל מדינות ה-OECD) הוא הגברת הייבוא - מתן הטבות ליבואנים כדי שייבאו ארצה מוצרים זולים ויגבירו את התחרות על כיסו של הצרכן באמצעות הורדת מחירים.

 

רמת התחרותיות בין המחלבות נמוכה? גם בדנמרק

השוואה אחרת שמציג הצוות, מראה כי רמת התחרותיות בין המחלבות בישראל נמוכה. תנובה היא השליטה הבלתי מעורערת בשוק וכוחה התחזק לאחרונה. מבחינת נתחי שוק, המחאה ב-2011 לא ערערה אותה, כך נראה.

 

בהשוואה שנערכה בין 18 מדינות (בין היתר, גרמניה, צרפת, בריטניה, יפן, טייוואן, פולין ופורטוגל) עולה כי ישראל נמצאת במקום השני מבין מדינות ההשוואה מבחינת נתח שוק של יצרן מוביל. לפי ההשוואה, שנערכה ב-2013, פונטרה בניו זילנד היא היצרן הכי "ריכוזי" בעולם. החברה מחזיקה ב-90% מהשוק בניו זילנד. אחריה תנובה עם 58% מהשוק הישראלי. ארלה מחזיקה ב-55% מהשוק הדני ופריזלנד קמפינה מחזיקה ב-45% מהשוק ההולנדי.

 

יחד עם זאת, מההשוואה עולה בבירור כי ישנן מדינות נוספות ב-OECD שבדומה לישראל, גם בהן יש שחקנית חזקה אחת שמחזיקה נתח שוק גבוה מ-50% או גבוה מ-40%. לא ברור אם גם במדינות אלה, בהן שוק החלב לא תחרותי במידה דומה לשוק בישראל, המחירים גבוהים מממוצע ה-OECD, שכן הנתונים שמציג צוות אנדהורן לא מתעמקים בכך.



מקור הנתונים: משרד האוצר.

נתח שוק ממוצע ליצרן מוביל: 22% 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים