שתף קטע נבחר

לא על הבורקס לבדו

"חגיגה בסנוקר" ו"צ'רלי וחצי" נחקקו בזיכרון שלנו, הישראלים. רובנו אפילו יודעים לצטט טקסטים שלמים מתוכם. אבל התוצרת הקולנועית המקומית הניבה לנו לאורך השנים גם קומדיות פולחן אחרות - מ"גבעת חלפון אינה עונה", דרך "אסקימו לימון" ועד "מבצע סבתא". מועדון הסרט המופרע עוטה כחול-לבן

בואו נעשה בדיקה. מה זה בשא"ש? מה זה קמר"ש הלורל? (התשובה במהופך)

 

 

אם ידעתם את התשובה כנראה שגם אתם חלק מהאנשים שהפכו את "גבעת חלפון אינה עונה" לסרט הישראלי הפופולרי בכל הזמנים. לרגל יום העצמאות יערך בסינמטקים ברחבי הארץ אירוע חגיגי בו יחשפו מאחורי הקלעים של קומדיות הפולחן המצוטטות בכל הזמנים.

 

לסיום יוקרן על מסך הקולנוע "עליזה מזרחי" - קומדיה עתירת שחקנים (עדנה פלידל, יוסי בנאי, אורי זוהר, אבנר חזקיה, שמוליק קראוס, שושיק שני), שמבוססת על הצגה מצליחה של מנחם גולן, וכוללת פעלולים נועזים כמו קפיצה ממגדל שלום וכיבוס מפקד המשטרה במכונת כביסה.

 

"גבעת חלפון אינה עונה": איך זורקים רימון?

בימי ספריות הווידאו, הקלטת של "גבעת חלפון" היתה הכי מבוקשת. גם היום רבים יודעים קטעים שלמים ממנו בעל פה, למרות שנולדו שנים אחרי שנוצר. את התסריט כתבו אסי דיין ונפתלי אלתר עבור שלישיית הגשש החיוור, ושייקה אופיר יעץ לדיין להשתמש במשחקי מילים בעברית, וכך נוצרו ביטויים כמו "בתך של ידך" ו"בור ועם הספר".

 

למרות שעלילת הסרט מתרחשת בסיני, הצילומים נערכו בחולות ניצנים ("ימין ושמאל רק חול וחולירע"). הקרבה למרכז הארץ לא עזרה לצוות השחקנים שהתנהג במציאות כמו בבסיס סגור ויצא רק שבתות.

 

בגלל שהסרט צולם מהר יחסית ובעיקר בגלל אלתורים שגרמו לצוות לצחוק בלי הפסקה, ישנם פיספוסים שנשארו בסרט. כשישראל פוליאקוב (פולי) אילתר את המשפט "לסרג'יו פנית, לא טעית", גברי בנאי התחיל לצחוק. בסרט רואים את גברי מנסה להפסיק לצחוק ומביט לכיוון השני כדי להרגע. זה לא עזר לו, כי מה שלא רואים בסרט זה את אסי דיין עומד ממול ונושך את הסוודר כדי לא לצחוק בקול רם.

 

הטריילר המקורי של הסרט "גבעת חלפון אינה עונה"

 

חידון למיטיבי לכת: מה הם הקטעים שמופיעים בטריילר ולא נכללו בסרט עצמו?

  

"צ'רלי וחצי": אז מה רוצה התולעת?

היה היה אדם בשם שמחה זבולוני. הוא נולד באיראן אבל גדל בישראל. אחרי הצבא חיפש עבודה וקיבל הצעה מאחיו לחזור לטהרן ולהצטרף לחברת הפקות הסרטים המשפחתית. שם נחשף לז'אנר של סרטים שנקרא "סרטי לוטי", בהם עבריין שכונתי קשוח מתאהב בבחורה יפה ועשירה מהמעמד הגבוה, וכשהשניים רוצים להתחתן נוצרת דרמה בין המשפחות והעולמות השונים.

 

זבולוני חזר לישראל ואמר, "בואו נעשה סרטים כאלה גם כאן". הוא לקח את הבמאי הצעיר בועז דוידזון שאמר ב"אמריקה יש מערבוני ספגטי, בוא נקרא לזה בישראל סרטי... בורקס". זבולוני סיפר את הרעיון הכללי לתסריטאי אלי תבור וכך נולד הסרט "צ'רלי וחצי" בכיכובם של זאב רווח ויהודה ברקן. 

 

מתוך "צ'רלי וחצי"

 

ועכשיו חשיפה: ב"צ'רלי וחצי" ישנה סצנה בה הילד מיקו רץ ונשכב מתחת לגלגלי מכונית, וצ'רלי (ברקן) מגיע לסחוט כסף מנהג הרכב. ככה צ'רלי ומיקו היו עושים כסף. יש? יש. עכשיו תחזיקו חזק - הנה קטע מסרט איראני מפתיע:

 

"שרלטן איראן" (תרגום ד"ר תמר עילם גינדין )

 

בעקבות ההצלחה, זבולוני סיפר על רעיון נוסף שמקורו בסרט איראני, על זוג אחים שמתחלפים ביניהם בתפקידים כדי להשיג בחורה. כך נולד הסרט "חגיגה בסנוקר".

 

זה הזמן לענות על שאלה שמטרידה אתכם כבר הרבה זמן: איך קוראים לסרט - "סנוקר" או "חגיגה בסנוקר"? . בכתוביות הסרט עצמו כתוב "סנוקר", אבל המפיצים רצו שהסרט לא ישמע רציני מידי, אז הוסיפו את ה"חגיגה". כמו שכשרוצים שחומוס יהיה פופולרי ביום העצמאות, אז קוראים לו "החומוס של המדינה".

 

את חכם חנוכה אתם מכירים? "חגיגה בסנוקר"

 

בגלל מהירות הצילומים והתסריט הלא גמור השחקנים אילתרו המון על הסט. משפטי מחץ כמו "יה וואראדי איזה קציצה" היה אילתור של זאב רווח בזמן הצילומים. את המוסיקה לסרט כתב מתי כספי. אחת הנעימות הנפלאות מהסרט הוסיף כספי אחר כך פזמון, וכך נולד השיר "ברית עולם".

 

ביום העצמאות הקרוב, אם כך, עלינו להודות לאיראן על תרומתה הרבה לתרבות הישראלית.

 

אקסימו לימון: אומרים שהיה פה מצחיק

אלי תבור והבמאי בועז דוידזון שיתפו פעולה בקומדיה חדשה. הם לקחו שלושה צעירים חסרי נסיון קולנועי לתפקידים הראשיים: צחי נוי, יפתח קצור ויונתן סגל. כדי לבדוק אם הליהוק עובד, דוידזון הלביש אותם בבגדי נשים ושחרר אותם לחופשי ברחוב אלנבי כדי לראות איך אנשים ברחוב יגיבו אליהם.

 

למזלנו, הרחוב פירגן וצחק. וכך נוצרה קלאסיקה עם שבעה המשכונים שמתבססת על הילדות של דוידזון בתל אביב -  מההצצה במקלחות ועד סטלה המגמרת. גם משפטים של האמא הפולניה, כמו "שלא תשתה לי חשיש", ייצגו את דור ההורים של שנות החמישים. 

 

הטריילר הבינלאומי של "אסקימו לימון". הצלחה עולמית

 

זו היתה הפעם הראשונה בקולנוע שלנו שפס הקול הורכב כולו משירים לועזיים, שכללו בין השאר להיטים של אלביס פרסלי ופול אנקה. הסרט הפך ללהיט בגרמניה, צרפת ואפילו יפן. בגלל העלילה ה"חילונית" של הסרט על אהבות נכזבות ופס הקול המתעתע, הקהל לפעמים לא הבין שמדובר בסרט שמקורו מישראל.

 

הסרט מתחבר לעולם הגדול בדרכים נוספות. צלם הסרט, אדם גרינברג לימים עבר להוליווד וצילם סרטים כמו "שליחות קטלנית 2". גם עירום קל עזר למותג להצליח. השחקנית ענת עצמון, שהיתה חיילת בת 19 כשהסרט צולם, סיפרה שבדיעבד גילתה, שלמרות שהתפשטה בסצנת ההפלה - במציאות אפשר לבצע את ההליך עם חולצה.

 

יוסף שילוח: המלך פארוק

תראו, יוסף שילוח היה שחקן רציני, הוא למד תאטרון במחזור הראשון של בית צבי. שיחק ביותר משמונים סרטים בארץ ובעולם, וידע לדבר עברית, אנגלית, ערבית, גרמנית, צרפתית ויפנית. שפה אחת הוא לא יודע - פרסית!

 

אחרי "אסקימו לימון" ו"אלכס חולה אהבה", כל המדינה עשתה חיקוי של פרסי. ועכשיו, כשי לקוראינו, קבלו פרט טריוויה מצוין לספר במסיבות יום העצמאות ובמנגל הנלווה. בנוסף להכל, יוסף שילוח תרם לתרבותנו את הקול של אריק מהצמד הסומסומי "אריק ובנץ".

 

יוסף שילוח ושלמה בראבא – אריק ובנץ

 

סבתא חיה מתה!

היה היתה אשה בשם אסתר שנולדה באוקראינה, היא עבדה בספרייה של קיבוץ כיסופים בדרום. יום אחד צלצלו לאחד מנכדיה והודיעו שהיא נפטרה, ומישהו צריך לטפל בלוויה. בקיבוץ לא הסכימו לממן את הפרויקט, כי היא לא חיה בשנתיים האחרונות בקיבוץ. שלושת הנכדים נחלצו לטובת מבצע הקבורה. אחד מהם בכיר בצה"ל, אירגן טרקטור כדי לחפור בור. כל זה סיפור אמיתי שהתרחש ב-1993.

 

הסרט "מבצע סבתא", בבימויו של דרור שאול, הוא קומדיה שמשחזרת פרטים רבים מאותו ארוע. גם ביטויים מצוטטים כמו "מוטי בננה מציריך" מבוססים על סיפור אמיתי. היה אחד בקיבוץ שהתאהב במתנדבת אמריקנית, התחתן אתה וכשנולדה לו בת הזוג נפרד והוא הבריח אותה לארץ. הכינוי שלו היה בננה ומשמעות הפתגם המלומד הוא: אל תתחתן עם מתנדבת כי אתה לא יודע מה יקרה בסוף.

 

מתוך "מבצע סבתא"

 

ומה עם "המציצים", "הלהקה" ופישנזון מ"אלכס חולה אהבה"? על כל אלו ועוד יסופר בארוע קומדיות הפולחן הישראליות הטובות בכל הזמנים בסינמטקים. בחירת הסרט היתה אתגר.

חיפשנו משהו ממש מצחיק, אבל לא כזה שמוקרן בטלוויזיה. התנגשות רעיונות, אבל הקומדיה "עליזה מזרחי" (1967) נמצאה כבחירה מושלמת.

 

בסרט - שנחשב לאחד מאבות הז'אנר, שנים לפני שהמציאו לו את השם בורקס - מפקד המשטרה חסר אונים מול שרשרת רציחות מסתוריות במגדל שלום. המנקה של הבניין, עליזה מזרחי (עדנה פלידל), תופסת פיקוד והסרט הופך במהרה לפרודיה מקומית על סרטי אגאתה כריסטי. סוללה של כוכבים משתתפת בסרט כולל אורי זוהר שאחראי על הסלפסטיק ויוסי בנאי הצעיר על הנונסנס.

 

סיימתי לחפור. יאללה, תחרות ציטוטים... חג שמח!

 

אלון גור אריה הוא במאי, תסריטאי ומרצה לקולנוע ב"מועדון הסרט המופרע " ברחבי הארץ. ספיישל קומדיות פולחן ישראליות יערך בסינמטק ירושלים ביום ה' (1.5), בסינמטק תל אביב  בשבת (3.5), ובסינמטק חיפה במוצ"ש (10.5), עם הקומדיה "עליזה מזרחי".

 

מפגש "ביטלס בקולנוע" יערך בבית ציוני אמריקה ביום ה' (1.5) עם הקרנת הסרט "אימאג'ן – ג'ון לנון". מפגש "עולמם המצחיק של לורל והארדי" לילדים יערך בסינמטק ירושלים ביום ה' (1.5). מפגש דני קיי יערך בבית פרנקפורט ביום ד' (30.4) עם הקרנת "המפקח הכללי". מפגש קומדיות צרפתיות עם הקרנת "השוטר מסן טרופז והחוצנים" יערך ביום א' (25.5) בסינמטק שדרות .

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים