שתף קטע נבחר

דוד הנחלאווי לא לבד: "לייק למ"פ בפייסבוק"

אין גדוד או פלוגה בצבא שמרשים לעצמם להתנהל ללא קבוצת פייסבוק. "בבית זה זמן טוב להעביר מסרים לחבר'ה", סיפר לוחם בצנחנים. גם קצינים פועלים ביוטיוב ובוואטסאפ תוך כדי תרגילים. כך הפכה הרשת לזירה מיליטריסטית גלויה. בצה"ל "מתמודדים" עם הנושא עם איגרת של קצין חינוך ראשי

על רקע המחאה למענו של לוחם הנח"ל דוד אדמוב שגרפה כבר יותר מ-100 אלף לייקים בדף הפייסבוק שתומך בו, נראה כי הכתובת הייתה מזמן על הקיר. בכירי צה"ל לא ממש שמו לב שמתחת לפני השטח אין גדוד או פלוגה ולעתים אף מחלקה בצבא - בעיקר במערך הקרבי - שמרשים לעצמם להתקיים ללא קבוצת פייסבוק.

 

עדכונים נוספים - בפייסבוק שלנו   

תמיכה גורפת בקרב החיילים עבור דוד הנחלאווי ()
תמיכה גורפת בקרב החיילים עבור דוד הנחלאווי
 

בזמן שהצבא עצמו מציע לחלק מזרועותיו דפי פייסבוק רשמיים ומפוקחים, הקבוצות הגדודיות הפכו מזמן לכלי פומבי לשיח, העלאת תמונות וסרטונים. הפעולה הרשתית נעשית לעיני כול, ולא בלוח המודעות של המוצב. החיילים מרבים לעשות שימוש נרחב גם ביוטיוב, ומעלים ללא כל פיקוח סרטונים מאימונים וממפגשים חברתיים בבסיסים.

 

עם זאת, למרות שימוש מוגבר וגלוי ברשתות החברתיות, יותר ויותר חיילים מקפידים באופן יחסי למה שקרה בעבר להימנע מהעלאת תמונות או מידעים עם חומרים מסווגים כמו למשל מידע על מבצעים, סדרי כוחות ומפות. צה"ל מצדו מקפיד על הסברה אגרסיבית מול החיילים כבר מהיום הראשון בבקו"ם ובמקביל שוקד על ענישה הרתעתית שכוללת מאסרים. בתחום האפור, כך נראה, הצבא לא יצליח למנוע מקרים דומים של מחאה דוגמת זו שפרסמה את המקרה של "דוד הנחלאווי".

 

"נכון שבחלק מהמקרים אסור לעלות עם טלפון נייד לעמדה, אבל כאשר מותר, זה מעביר את הזמן מצוין, וכשאתה בבית הפייסבוק זה דרך להעביר מסרים לחבר'ה", סיפר לוחם בחטיבת הצנחנים, שבה העלתה קבוצה פלוגתית בחודשים האחרונים סרטוני הווי. הסרטונים לא הוסרו גם לאחר שקציני החטיבה ידעו על כך.

 

בסרטונים של הקבוצה נראים לוחמים ממוצב בגבול לבנון רוקדים ושרים, חלקם עם מסכות, ועם חלק מהמפקדים. "זר או אדם שלא היה לוחם לא יבין זאת, מהיכן מגיע האושר והסיפוק לשיר כך, ולכן הקצינים לא הענישו אף אחד, כי הם יודעים שלא נגזים", סיפר הלוחם, "יש מצב שסרטון כזה יביך את הצבא בפני הציבור הרחב, אבל אין איך להימנע מזה".

 

בקבוצה אחרת של אחד הגדודים בחטיבת כפיר, נראה לוחם נשען על נשק ומעליו כיתוב עם מסר לעגני של חיילים ותיקים נגד צעירים. בקבוצה של פלוגת שריון תועד איש קבע בסרטון מברך ומקלל את חברו שהשתחרר. בקבוצה של לוחמים מגדוד 51 של גולני התבקשו חבריה להביע את דעתם על התמיכה בדוד הנחלאווי, אך גם על פרשת הרפז-אשכנזי, בזווית מקורית: האם המתח בין שני האישים נבע מהעובדה שאהוד ברק היה צנחן וגבי אשכנזי גולנצ'יק.

 

בקבוצה של אחד הגדודים מחטיבת כפיר נראו קצינים רוכנים בחדר במהלך פעילות או אימון, ולרגליהם מפה. מדובר במקרה נקודתי שיכול להוות עבירת ביטחון מידע.

 

דף פייסבוק של מסייעת 51 בגולני ()
דף פייסבוק של מסייעת 51 בגולני

אך לא רק בפייסבוק וביוטיוב החיילים שולטים כיום. אפליקציית הוואטסאפ הפכה לשם דבר בקרב חיילים ומפקדים, והאיסור על ניבול פה ברשתות החברתיות הורחב בחודשים האחרונים גם לתוכנה הסלולרית. הסיבה: יותר חיילים וקצינים מדברים בקבוצות, שנחשבות ל"מרחב ציבורי".

 

סעיף האישום בדין משמעתי במצב שבו חייל נתפס מקלל בוואטסאפ מוגדר "התנהגות בלתי הולמת". לקצינים מיחידה מובחרת בצבא שעברו עבירה זו בוואטסאפ, זה עלה לפני כחודשיים בענישה ונזיפה. במקרים אחרים ניתן לראות בצבא קציני שטח מדברים תוך כדי תרגילים בינם לבין עצמם בוואטסאפ, ואף שולחים מיקומים זה לזה.

 


נציב קבילות החיילים, אלוף במיל' יצחק בריק, מתח כבר ביקורת על התופעה לפני שנתיים, מאחר שהיא גורמת למפקדים לאבד את הקשר האישי. "מ"פ יכול להעביר הוראות למפקדים בפלוגה בסמרטפון במקום פנים מול פנים כשהם בחדר הסמוך", טען הנקח"ל. מנגד, קצין חינוך בצבא מסביר כי "אי אפשר לעצום את העיניים ולהיתקע בימי הגלויות לחייל. הרשתות החברתיות הן חלק מהצבא וחלק משגרת חייהם היומית של הלוחמים, לטוב ולרע".

 

הקצין אמר עוד כי "בעבר כבר אירעו מקרים שבהם טירונים ביקשו חברות בפייסבוק מהמ"פ, או ראו בפייסבוק תמונה של המ"מ הקשוח שלהם רוקד במועדון על אזרחי עם כוס וודקה ביד. החשש הוא שמה שמציק לחייל מהתותחנים שעכשיו בגולן, ומקבל ביטוי על ידו בפייסבוק, יכול להציק גם לחייל ההנדסה שבבקעה, ואז הכעס שלהם יהפוך למדבק".

 

בצה"ל, בשלב זה, מתמודדים עם התופעה בעיקר עם הסברה, בשיחות של מפקדים עם חיילים ובאיגרת שהפיץ הבוקר קצין חינוך ראשי, תת-אלוף אבנר פז צוק, שבו הפציר בחיילים להשתמש ברשת החברתית בצורה נאותה, תוך איסור הבעת דעה פוליטית או מדינית.

 

תא"ל פז-צוק ציין חמישה סעיפים שעליהם הורה לשים דגש בעת שימוש ברשתות החברתיות:

* התנהגות מכובדת ומכבדת את הזולת, וייצוג ראוי של צה"ל בסביבה הציבורית.

* שמירה על כבוד האדם.

* הימנעות מהשתתפות בדיון ציבורי או במחאה ציבורית הקשורה

לנושאים מדיניים או צבאיים אם לא הוסמכו לכך.

* שמירה על היררכיה ויחסי מפקדים-פקודים והימנעות מטשטוש הגבולות.

* שמירה על כללי ביטחון מידע.

 

לדברי תא"ל פז-צוק, "על המפקדים חלה החובה לקיים הסברה בקרב חייליכם, ולהבהיר להם שהרשת החברתית הינה מרחב ציבורי שעליו חלים הפקודות ונוהלי הצבא המתייחסים לפעילות והתנהגות חיילים במרחב הציבורי".

 

הרמטכ"ל, רב אלוף בני גנץ, אמר הבוקר בהתייחסותו לנושא כי "חשוב שנזכור ונאמר לפקודינו באופן חד וברור שהפייסבוק אינו כלי פיקודי. הוא כאן וזה עובדה, אבל הוא אינו מחליף או אפילו מקביל לשיח מפקדים עם חייליהם".

 

בצבא מצטערים על כך שלא הבהירו כבר שלשום את הסיבה האמיתית להדחת החייל מתפקיד לחימה - השלכת אבן על מפקד המחלקה שלו ולא דריכת נשק לכיוונו של פלסטיני. עם זאת,

בצה"ל מודים שנדהמו מהיקף המחאה הווירטואלית.

 

"ההנחה היא שרוב הלייקים הם אזרחים בכלל וחלקם מטעמים פוליטיים ימניים שלוקחים את המחאה לעידוד חיילים לשימוש מופרז בנשק נגד פלסטינים, אבל זה דבר שלא ניתן לשלוט עליו", אמר קצין בצה"ל. "נסביר לחיילים מה מקובל ומה לא, בשיח ברשתות כולל בווטסאפ, כי מדובר במרחב ציבורי לכל דבר".

 

לדברי הקצין, "אין הבדל בין שימוש לא הולם או ניבול פה בפייסבוק מצד חייל להתנהגות שכזו מצדו באוטובוס או בקניון. כבר מזמן נחשפנו גם לתופעות שברשתות החברתיות ישנם חיילים המפרסמים גם חומרים מסווגים. זה בור ללא תחתית שקשה להתמודד עמו על אף ההסברה והאכיפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת רשתית עבור דוד הנחלוואי
מומלצים