שתף קטע נבחר

חשמלאי לא ייכלא בשל התארכות הליך משפטי

האיש נחקר על העלמת הכנסות בשנת 2007, אבל רק ב-2012 הורשע ונשלח לעשרה חודשי מאסר. בית המשפט המחוזי קיבל את ערעורו. "לשיהוי בהגשת כתב האישום יש השלכה לעניין הענישה בסוף הדרך"

בית המשפט המחוזי בתל-אביב קיבל את ערעורו של חשמלאי שהעלים הכנסות, אבל רק חמש שנים לאחר מכן הוגש נגדו כתב אישום. המחוזי ביטל את החלטת בית משפט השלום שגזר עליו 10 חודשי מאסר בפועל, והסתפק בשישה חודשי עבודות שירות ובקנס.

 

 

בין השנים 2005-2001 ביצע החשמלאי בן ה-45 מחולון עבודות חשמל ושיפוצים ולא דיווח למס הכנסה על הכנסות בסך 700 אלף שקל. האיש נחקר והודה במעשים כבר בשנת 2007, אבל כתב האישום נגדו הוגש רק בשנת 2012.

 

למרות שהמדינה כבר הסכימה לסיים את התיק באמצעות תשלום כופר של 90 אלף שקל, מבלי להגיש נגדו כתב אישום, ציפתה לחשמלאי הפתעה בבית משפט השלום בתל אביב. השופטת מיכל ברק-נבו גזרה עליו עונש של 10 חודשי מאסר בפועל, שישה חודשי מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 50 אלף שקל.

 

הנאשם הגיש ערעור לבית המשפט המחוזי באמצעות עו"ד עדי ברקאי, שבו טען כי יש להסתפק בהטלת העונש של עבודות שירות, במיוחד לאור העובדה שהמדינה מלכתחילה הסכימה שלא להגיש נגדו כתב אישום.

 

עו"ד ברקאי טען כי העובדה שהאיש מכר את דירתו והחזיר לרשות המיסים 300 אלף שקל במסגרת ההליך אזרחי, בנוסף לנסיבותיו האישיות ובעיקר השנים הרבות שחלפו מאז שנחקר לראשונה ועד להגשת כתב האישום - מצדיקים הקלה משמעותית בעונש.

 

הרכב השופטים בבית המשפט המחוזי בתל אביב,

בראשות הנשיאה דבורה ברלינר, קיבל את טענותיו של עו"ד ברקאי. בין השאר כתבו השופטים בהחלטתם כי "לא ניתן להתעלם מכך שהמדינה הייתה מוכנה להסתפק בכופר של 90 אלף שקל, והמשיכה בהליך זה לאורך שש שנים ארוכות מ-2006 ועד 2012. למותר לציין את הפער המהותי בין הנכונות להימנע מהגשת כתב אישום, לבין שליחתו של אדם מאחורי סורג ובריח".

 

עוד ציינו השופטים כי הם אינם מקבלים את משיכת התיק לאורך כל אותה תקופה: "מן הראוי להגיש כתבי אישום בתקופה סבירה. שש שנים ארוכות הן תקופה בלתי סבירה לשיטתנו. לשיהוי בהגשת כתב האישום יש השלכה לעניין הענישה בסוף הדרך".

 

בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור, המתיק את העונש לשישה חודשי עבודות שירות והותיר את שאר רכיבי העונש (מאסר על תנאי וקנס) על כנם.

 

השופטים כתבו בטיעוניהם: "לאורך כל הדרך המדינה הייתה מוכנה להסתפק בתשלום כופר כדי להימנע לחלוטין מהגשת כתב אישום, ויהיה בכך משום 'דיבור בשני קולות' אם תעמוד המדינה על שליחתו של המערער אל מאחורי סורג ובריח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המחשה
צילום: shutterstock
עו"ד עדי ברקאי
מומלצים