שתף קטע נבחר

סיפור הוליוודי: מחולון אל שרון סטון

כיצד מרצה מ-HIT מכון טכנולוגי חולון התברגה בתעשיית הסרטים בהוליווד

ד"ר אינה קוזלוב לא חלמה שאהבתה למתמטיקה תוביל אותה לפגוש אישית את שרון סטון ולעבודה בהוליווד. ד"ר קוזלוב, מרצה לשעבר ב-HIT מכון טכנולוגי חולון, פיתחה מודל מתמטי שמאפשר ניקוי סרטים ישנים ואף העבירה קורס בנושא זה במחלקה למתמטיקה שימושית ב-HIT. במהלך ביקורה של שרון סטון בישראל, קיבלה ד"ר קוזלוב הזדמנות חד פעמית להציג בפניה את הפיתוח הייחודי שלה. סטון התלהבה וחטפה את אינה לתעשייה ההוליוודית. אינה פתחה בהוליווד מעבדה לניקוי סרטים ישנים ואף מעסיקה סטודנטים מ-HIT שלמדו אצלה , והשאר - היסטוריה... (דוגמה לסרטים לפני  ואחרי ניקוי ניתן לראות בלינק הבא באתר: http://www.algosoft-tech.com)

 

המקרה של ד"ר קוזלוב מוכיח שמיתוס "המתמטיקה" אינו נכון. לא מדובר דווקא במקצוע משעמם שמתאים רק ל"גיקים", כפי שלמדנו לחשוב מגיל צעיר, אלא במקצוע מרתק הנוגע לתחומים רבים ולאפשרות לתרום לשינוי מהותי גם לרפואה, להייטק ולאנושות.

 

הביקוש למתמטיקאים גובר, ולא רק בחברות טכנולוגיה. חשיבה אנליטית שנרכשת מעיסוק במספרים תאפשר למי שיבחר ללמוד מתמטיקה חופש רב בבחירת עיסוקו העתידי. התחזית לצמיחה במקצועות מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה בשנים הקרובות היא גבוהה מאוד, מעריך אתר הקריירה Career cast, שחוזה צמיחה של 23% במספר המשרות בתחום המתמטיקה לבדו עד שנת 2022. תנאי השכר בתחום צפויים לעלות בהתאם.

 

שרון סטון, בהמלך ביקורה בישראל (צילום: חן גלילי, ShiloPro) (צילום: חן גלילי, ShiloPro)
שרון סטון, בהמלך ביקורה בישראל(צילום: חן גלילי, ShiloPro)

 

האימה והסלידה ממתמטיקה נובעת לצערנו כבר מגיל היסודי. רבים מבני הנוער מתעבים את המקצוע ורק מחכים כבר להיפטר ממנו. אולם לא רבים יודעים שמדובר באחד המקצועות המרתקים והיצירתיים שקיימים היום בשוק העבודה. מי שבוחר ללמוד אלגוריתמיקה במוסדות להשכלה גבוהה חייב להיות מבריק, יצירתי ובעיקר - בעל רצון לשנות את העולם! מלבד התחומים הברורים מאליהם (הנדסה, מדעי המחשב וכדומה), האלגוריתמאי נדרש היום בתחומים מגוונים ומעניינים כגון תעשיות עתירות ידע, צבא וביטחון, רפואה ועוד... והבונוס הוא שהמשכורות בתחום זה גבוהות מהממוצע במשק.

 

נכון, לא כל מי שיעסוק בתחום יגיע לככב בתעשיית הסרטים בהוליווד כמו ד"ר קוזלוב, אבל רבים יצליחו לתרום לשינויים מהותיים בתחומים חשובים לאנושות. לדוגמה, סטודנטים מ-HIT פיתחו מודל מתמטי חכם שמאפשר לקבל מידע חדש מבדיקות דם ישנות, בכדי לזהות את מחלת התלסמיה (מחלה הגורמת לאנמיה קשה, המלווה בנכות ומצריכה טיפול רפואי אינטנסיבי). אלפי נשאי המחלה עשויים ללדת תינוקות חולים, שכן הבדיקה לא כלולה בבדיקות הגנטיות. המודל שפיתחו הסטודנטים, בשיתוף עם קופת חולים כללית, מאפשר אבחון באמצעות בדיקות דם שנעשו בעבר וחוסך עלות בדיקה יקרה. הפיתוח המתקדם מעורר תקוה גם לגילוי מחלות נוספות הקשורות לספירת דם, כגון סרטן, לימפומות ולוקמיות.

 

יוליה עינב, מרצה ב-HIT, שהשתתפה בפרויקט, מספרת על התחושה העילאית: "הצלחנו באמצעות נוסחה מתמטית לאפשר פתרון לאיתור נשאי מחלה ולעורר תקווה לזיהוי מחלות קשות נוספות. הפיתוח היה מאתגר בייחוד בשל המטרה שעמדה מאחוריו והתחושה הטובה שתרמנו לתועלת המין האנושי אינה ניתנת להסברה...".

 

"מתמטיקאי הוא כמו רופא"

בתחומים אחרים הידע במתמטיקה יכול לסייע להקלה על לחימה בשטח, פיתוח נוסחאות לחיזוי מדויק של מזג האוויר, פיתוח חיזוי להתנהגות מניות בבורסה ועוד... "מתמטיקאי הוא כמו רופא של הבעיות התעשייתיות", מסביר פרופ' אדוארד יעקובוב, נשיא HIT, שכתב את הספר "מתמטיקה כמקצוע". "לצערנו, תלמידים צעירים מפתחים עמדה שלילית כלפי המתמטיקה בשל דרך למידה יבשה ומשעממת. גם בבית הם חווים רתיעה מהמקצוע כאשר הם מבקשים עזרה בשיעורים וההורים לא תמיד מצליחים להתמודד עם זה. אם מערכת החינוך תשכיל לעשות מהפכה אמיתית בתחום, ולהפוך את לימודי המתמטיקה ללימודים מהנים באמצעות לימודים בדרך של משחק מרתק ומעודד יצירתיות, אזי התלמידים יתייחסו למקצוע בהתאם ויראו בו מרתק ומאתגר וככלי לרכישת מקצוע מעניין ואף מתגמל לעתיד".

 

ספיר עזרא, סטודנטית במחלקה למתמטיקה שימושית ב-HIT מעידה על כך: "אני לא מבינה את האנשים שנרתעים מלימודי מתמטיקה. זה התחום הכי מגניב שיש. יש הסבר מתמטי לכל תופעה: מחזוריות, טבע, התנהגות חברתית, פסיכולוגיה ועוד....באמצעות נוסחאות של מתמטיקה אפשר להגיע להבנה של הכול. אני מודה שבחרתי במקצוע גם מסיבות כלכליות, אני יודעת שהביקוש בחוץ בהרבה תחומים למתמטיקאים הוא עצום והמשכורות גבוהות מאוד. דרך אגב במפתיע ובניגוד לסטיגמות, לומדות את התחום הרבה בנות שמסיימות את הלימודים בהצטיינות".

 

אין ספק שמקצוע המתמטיקה "זכה", שלא בצדק לתדמית שגויה. מדובר באחד מהמקצועות העתיקים ביותר בעולם, שבאופן אירוני הפך להיות אחד המקצועות המתקדמים ביותר בעולם הטכנולוגי של היום. הסקרים מצביעים על כך שביקוש לאלגוריתמאים בארץ ובעולם הולך וגובר, כשמנגד יש כיום מחסור אקוטי באנשי מקצוע טובים. מחסור זה נובע מהמגמה ההולכת וגוברת בפיתוח מואץ של טכנולוגיות מורכבות, המורגש בעיקר בתעשיית ההיי-טק, כך שנכונות התעשייה לשלם למומחה במתמטיקה משכורת גבוהה הולכת וגוברת.

 

בלוח הדרושים ניתן למצוא היום מספר רב של הצעות עבודה בתעשיות העילית למומחים באלגוריתמים. המשכורות המוצעות בתחום זה גבוהות משמעותית ממשכורת ממוצעת של מהנדסים בתעשייה. המדינה זקוקה נואשות לבוגרי מתמטיקה ומנגד קיים מחסור חמור בתחום. זה הזמן לעשות חשיבה מחדש לקראת שנה"ל האקדמית הקרובה...

 

מפגש מידע למתמטיקה שימושית , במסגרת יום פתוח לתחומי ההייטק והניהול, יתקיים ביום ראשון 1/6/2014 בשעה 17:00 בבניין 6, מכון טכנולוגי חולון, גולומב 52 חולון.

 

בדומה למסלולי הלימודים בתחומי המדעים והטכנולוגיה, במוסדות אקדמיים מובילים בעולם, משולבים כיום לימודי אלגוריתמיקה, לתואר ראשון, במחלקה למתמטיקה שימושית ב-HIT מכון טכנולוגי חולון. זאת, במטרה להכשיר אנשי פיתוח מנוסים לתעשייה, המתמחים בפיתוח אלגוריתמים משוכללים, מודלים מתמטיים ובעבודה עם שפות תוכנה המבוקשות על ידי חברות הטכנולוגיה. התוכנית הינה מהחדשניות והמתקדמות ביותר, הן באיכות ומצוינות והן בחיבור לתעשייה. קורסי ההוראה תוכננו בקפידה רבה, בשיתוף אנשי אקדמיה ואנשי תעשייה מהמובילים בארץ, מתוך ראיה לשילוב מהיר של בוגריה בחברות הטכנולוגיה ו/או בהמשך הלימודים לתואר שני ומעלה.

 

המכון הטכנולוגי חולון הינו אחד מהמוסדות האקדמיים להשכלה גבוהה הוותיקים בישראל העוסקים במחקר והוראה. המכון מעניק בין היתר לימודי תואר ראשון ושני, לימודי מתמטיקה שימושית, לימודי הנדסה, לימודי עיצוב, לימודי ניהול משאבי אנוש, לימודי ניהול טכנולוגיה, ואף עוסק במחקר עיוני ויישומי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טינקסטוק
שרון סטון
צילום: טינקסטוק
צילום: עופר אמיר
פרופ' אדוארד יעקובוב
צילום: עופר אמיר
צילום: יעל לוי
ספיר עזרא
צילום: יעל לוי
מומלצים