שתף קטע נבחר

התחתנתם בשעה טובה: מה תעשו עם הכסף?

עונת החתונות הגיעה ובתום הערב המרגש הזוג הטרי נותר עם ערימת צ'קים בסכום של עשרות אלפי שקלים. מה עושים עם הכסף? ברקע אי הוודאות בשוק הדיור, הריבית הנמוכה והתנודתיות בשוק ההון, בדקנו מה מציעים בבתי ההשקעות ובבנקים לעשות עם הכסף. הנה התשובות

התחתנתם או תעשו זאת בקרוב? מזל טוב. אחרי שתספרו את הצ'קים, השאלה הבאה שתשאלו את עצמכם היא - מה עושים עם הכסף?

 

 

הנטיה הנפוצה ביותר של זוגות צעירים היא לייעד את הכסף לרכישת דירה ולהשתמש בו להגדלת ההון העצמי הנדרש. זאת במיוחד ברקע ההגבלות שהטיל בנק ישראל בשנים האחרונות על נטילת הלוואות המשכנתא ובעקבות זאת הצורך בהון עצמי גדול יותר.

 

המציאות הנוכחית של ניסיונות הממשלה להוריד את מחירי הדיור בעזרת תוכנית הפחתת המע"מ ומחיר המטרה - מהלכים שטרם ברור כיצד בדיוק יבוצעו ומתי, מובילים רוכשים פוטנציאלים רבים לשבת על הגדר ולהמתין ולראות מה יהיה.

 

בינתיים הרצון הוא שהכסף "יעבוד" ויציג תשואה נאה. במציאות של ריביות נמוכות בישראל ובעולם, ותנודתיות בשוק ההון, זו משימה לא קלה, במיוחד כאשר הרצון הוא לשמור על הכסף עם מינימום סיכונים.

 

אז בהנחה שסכום המתנות שצברתם נע סביב ה-100 אלף שקל. מה באמת מומלץ לזוג הטרי לעשות עם הכסף? המומחים משיבים.

 

הצמדה למחיר הדירה

"הבעיה שעומדת בפני אותם אלו המעוניינים בעתיד לרכוש דירה, היא הקושי בהצמדה למכשיר השקעה שעוקב אחר מדד תשומות הבנייה". מסביר איציק קבסה, סמנכ"ל בבית ההשקעות הלמן אלדובי. "זהו המדד שלמעשה אליו צמודים מחירי הדירות, אך הפרמטרים מהם הוא מורכב הם רבים ולכן קשה להיצמד אליו".

 

לדבריו, המהלך הנכון הוא לחפש הצמדה אחרת בדמות הצמדה למדד או לחלופין שער הדולר שיקל בצמצום החשיפה לתנודות מחיר עתידיות בשווי הנכס.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הסוגיה המרכזית השנייה אליה ידרשו המשקיעים הפוטנציאלים טמונה בטווח ההשקעה, וכאן המקום להזכיר את אחד מכללי ההשקעה הבסיסיים ככל שטווח ההשקעה ארוך יותר, כך ניתן להגדיל את רכיב הסיכון בהתאם".

 

לאלו המוכנים לקחת מעט יותר סיכון ההשקעה המומלצת היא 40% באג"ח צמוד מדד (בעיקר קונצרניות), 40% אג"ח מדינה - שקלי לא צמוד, 10% מניות ו-10% מט"ח, כאשר החלק שלך המניות יתחלק ל-50% בארץ ו-50% בחו"ל.

 

עבור המשקיע הסולידי יותר, מומלץ 45% אג"ח צמוד מדד (ממשלתי וקונצרני בדירוג גבוה) 45% שקלי לא צמוד (אג"ח ממשלתי), ו- 10% במזומן".

  

הכסף נשחק

"המטרה העיקרית של ההשקעה היא שמירה על ערך הכסף", אומר יניב קוניס, סמנכ"ל פיתוח עסקי, בפסגות בית השקעות. "נכון להיום, הריבית המתקבלת בתוכניות חיסכון ופיקדונות בבנקים וכן, בהשקעה בנכסים סולידיים מאוד בבורסה כדוגמת קרנות כספיות ומק"מים היא נמוכה מאוד - פחות מ-1% בלבד לשנה. מנגד, האינפלציה במשק עומדת על כ-2% בשנה, כך שכספים שמושקעים באפיקים אלו צוברים ריבית שלילית במונחים ריאליים ולמעשה נשחקים מדי שנה".

 

להערכתנו, לסכום כסף שמיועד לשימוש בטווח של כשנה, רצוי שמידת הסיכון שתילקח בהשקעה תהיה נמוכה יחסית אך בעלת פוטנציאל תשואה גבוה משיעור האינפלציה השנתי (2%).

 

בפסגות מציעים להרכיב את תיק ההשקעות בעיקר מאגרות חוב שנסחרות בישראל, אג"ח ממשלתיות וקונצרניות כאחד, לצד שילוב של רכיב מניות מוגבל, עד 10% מסך התיק. "מטרת רכיב זה היא להגדיל, כאמור, את פוטנציאל התשואה של התיק ככל שניתן בפרק הזמן הנתון", אומר קוניס.

 

על מנת לממש את תוכנית ההשקעה המוצעת, ניתן לבחור בין שתי חלופות לביצוע: השקעה בקרנות נאמנות מסוג 10/90 המשקיעות את עיקר נכסיהן באיגרות חוב, לצד שיעור של עד 10% במניות.

 

השקעה של 90,000 שקל בקרנות נאמנות המשקיעות את כל נכסיהן באג"ח ואינן כוללות רכיב מנייתי ו-10,000 שקל בתעודת סל המחקה מדד מניות מוביל בארץ או בעולם ומאפשרת פיזור סיכון על פני מגוון רחב של מניות.

 

20% מתיק ההשקעות צריך להיות נזיל

בבנק הפועלים ממליצים לפזר את התיק באפיקים השונים הן בבורסה המקומית והן בשווקים הגלובליים, בין אם באמצעות השקעות ישירות ובין אם באמצעות נכסים מנוהלים.

 

"לאור העובדה כי מדובר בסכום מוגבל בעל טווח השקעה קצר יחסית, מומלץ במקרה זה, שההשקעה תיעשה באמצעות מכשירים מנוהלים כדוגמת קרנות נאמנות, תעודות סל ועוד ולאו דווקא באמצעות רכישה של מניות ספציפיות", מציין אילן בוחבוט, מנהל דסק אג"ח ביחידת המחקר, אגף לייעוץ השקעות ומוצרים פיננסיים בבנק הפועלים.

 

"במטרה לשמור על אופיו הסולידי של התיק, הרכיב השקלי המומלץ יהווה כ-40% מתיק ההשקעות, כש-20% מהתיק יושקעו בנזילות ותחליפי נזילות (כגון: מק"מ וקרנות כספיות) ו-20% יושקעו באגרות חוב ממשלתיות המעניקות ריבית קבועה, לטווח של 4-6 שנים. השקעה זו נובעת מהערכתנו כי הריבית הנמוכה במשק תישאר ברמתה הנוכחית בתקופה הקרובה, לצד ציפיות להמשך סביבת האינפלציה הנוכחית (תחזית לעליה של 1.7% בשנה הקרובה), אשר מעידה על היעדר לחצים אינפלציוניים בשילוב עם צמיחה סבירה" .

 

הרכיב המדדי יהווה גם הוא 40% מתיק ההשקעות, כש-25% מהתיק יושקעו באיגרות חוב קונצרניות של חברות בעלות דירוג גבוה (כלומר חברות המאופיינות באיתנות פיננסית) ובמח"מ של בין 2-3 שנים, ו-15% יושקעו באיגרות חוב ממשלתיות צמודות מדד בריבית קבועה, לטווח של 5-10 שנים.

 

על מנת להשיג תשואה עודפת על פני הריביות הנמוכות יחסית שמעניק האפיק הסולידי, 10% מהתיק יוקצו למניות בשוק המקומי, ו- 10% יוקצו למניות זרות, כאשר ההמלצה היא על משקל יתר באירופה ובבריטניה. אנו ממליצים להתמקד בקרן סל (ETF), המאפשרת פיזור של הסיכון בתיק על פני מספר אזורים גיאוגרפיים".

 

תעודות סל העוקבות אחרי ביצועי חברות באירופה

בבנק לאומי ממליצים למי מי שאינו מעוניין לסכן את כספו, להפקיד את הכסף בשלל אפשרויות סולידיות בעלות מח"מ קצר, כגון פיקדון בנקאי, מק"מ, קרן נאמנות כספית ועוד.

 

"למי שמוכן לקחת סיכון, אנו ממליצים על חשיפה לשוק האירופאי ולשוק הבריטי, כשתי חלופות השקעה. זאת שכן היציאה של האיחוד האירופי מהמיתון והגידול הנאה בקצב הצמיחה הכלכלית באנגליה, מלווים בפוטנציאל לעלייה נאה ברווחי החברות", אומרת ליאורה קפלן ראש ענף מחקר במערך הייעוץ של לאומי.

 

מדד ה- FTSE 100 עוקב אחר ביצועי מניות 100 החברות הגדולות בשוק האנגלי, ומדד ה- Euro Stoxx 50 עוקב אחר ביצועי מניות 50 החברות הגדולות באירופה. החברות הכלולות בשני המדדים הן חברות גדולות, ברובן בינלאומיות, המתאפיינות בדרך כלל ביציבות יחסית. עוד משותף לשני המדדים הוא תשואת הדיבידנד הנאה ממנה יכולים ליהנות המשקיעים בהם. זו עומדת כיום על כ- 4% במדד האנגלי ועל כ- 3.4% בזה האירופי.

 

כיצד כדאי לבצע ההשקעה? בהתאמה לרמת הסיכון אותה מעוניין הזוג ליטול על עצמו. כך, בהחלט ניתן להשקיע את רוב הכסף במכשיר סולידי ואת מקצתו להפנות לשוק המניות. את המדדים עצמם ניתן לרכוש באמצעות תעודות סל מקומיות, אשר חלקן אף מאפשרות גידור החשיפה המטבעית ובכך מפחיתות הסיכון להפסדים עקב שינויים בשערי החליפין.

  

30% חשיפה למניות

בבית ההשקעות מיטב-ד"ש מציינים שתי אפשרויות העומדות בפני הזוג הצעיר, שאת ההשקעה יש להתאים אליהן: 1. כוונה להשקעת הכספים לטווח בינוני-ארוך ללא מחשבה לרכישת דירה בטווח הקצר. 2. רכישת דירה בשנה הקרובה.

 

כ"אשר הכוונה היא לטווח בינוני-ארוך, נמליץ לזוג השקעה מגוונות בני"ע, שתכלול חשיפה של כ 20%-30% משווי הסכום לשווקי המניות בפיזור גאוגרפי רחב ובסכום הנותר השקעה במשקולות שווים בין אג"ח צמוד לאג"ח שקלי ממשלתי וקונצרני", אומר גיא יבין מנהל תחום מכירות מיטב-דש ניהול תיקים.

 

"מכיוון שברצוננו ליצור פיזור וגיוון השקעה מחד ולחסוך בעלויות ההשקעה מאידך, נמליץ להשקיע בקרן נאמנות מעורבת, אשר משלבת חשיפה מנייתית של עד 30%. מדובר למעשה על השקעה בקרן נאמנות שניתן לרכוש באמצעות כל סניף בנק בעזרת יועץ ההשקעות כאשר קרנות אלה מנוהלות ע"י בתי ההשקעות השונים המתמחים בניהול השקעות ולמעשה מפזרות את כספי המשקיעים עפ"י הפרופיל הנ"ל" .

 

חשוב להבהיר שלמרות המצב החיובי בתקופה האחרונה בשווקי ההון, "לא לעולם חוסן " ובטווחי זמן מסוימים בהחלט ניתן לראות ירידת שווי ההשקעה "על הנייר" ולכן לטווח ההשקעה ולסבלנות המשקיעים חשיבות מכרעת בהסתברות הצלחת ההשקעה.

 

"במקרה בו כוונה להשקעת הכספים לטווח קצר עם מחשבה ברורה לרכישת דירה בשנה הקרובה, המלצתנו תהיה השקעה בקרן נאמנות כספית שקלית, מדובר על קרן נאמנות סולידית שמשקיעה בפיקדונות "ג'מבו" ובמלווים קצרי מועד של בנק ישראל עד 3 חודשים".

 

בהראל פיננסים ממליצים ללקוחות שאופק השקעה שלהם קצת יותר ארוך, ומגיע למספר שנים - להשקיע את סכום הכסף בקרנות נאמנות, תוך פיזור באפיקי ההשקעה: 30% חשיפה למניות, 40% אג"ח מדינה, ו- 30% אג"ח קונצרני. כל זאת, כש- 30% מכלל ההשקעה– יופנה לחו"ל עם גידור החשיפה לחלק מהמטבעות, באמצעות קרן נאמנות אחת או שילוב של מספר קרנות.

 

ההמלצות בכתבה זו הן לצורך הסבר כללי בלבד ואין להסתמך עליהן. מתן הייעוץ אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים