שתף קטע נבחר

מדחיקים? הגיע הזמן לעשות סדר בכלכלת המשפחה

הקושי הגדול ביותר הוא להתחיל בניהול נכון של משק הבית. איך מתחילים את היציאה מהמינוס, ובעיקר איך מתגברים על שלל הסיבות שמונעות מאיתנו לצאת לדרך? במסגרת פרויקט "משפחה בצמיחה" בשיתוף ynet ידיעות אחרונות ובנק הפועלים, ליקטנו את האמירות הנפוצות שמונעות מאיתנו לצאת לרווחה כלכלית - ומדוע הן שגויות

כולנו מכירים את התחושה המוזרה הזו. מידי פעם חולפת המחשבה; 'אם היה לי כוח וסבלנות – הייתי יכול לחסוך קצת כסף', או לחילופין; 'מה זה כבר יעזור? אז אחסוך פה ושם כמה שקלים'. עמוק בפנים אנחנו יודעים שיש לנו הרבה מאוד דברים לשפר בהתנהלותנו הכלכלית אבל משהו מונע מאתנו לעשות את הצעד.

 

  • לערוץ "משפחה בצמיחה"

 

תחילתו של תהליך ההבראה הכלכלי נעוץ בידיעה שאפשר גם אחרת. ההבדל בין לחיות במינוס או בפלוס תלוי אך ורק בכם. נכון שיוקר המחייה הולך וגואה, נכון שבאמת לא קל לסגור פה את החודש גם אם עובדים קשה ונכון שהממשלה צריכה לעשות פעולות נחרצות ומשמעותיות יותר כדי להקל על הנטל הכלכלי. הכול נכון. ובכל זאת השינוי האמתי במצבכם מתחיל אצלכם. גלו אחריות אישית ופשוט קבלו החלטה: אנחנו עושים את זה. אנחנו יוצאים מהמינוס ועוברים לחיות בפלוס.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

נשמע רחוק, קשה ואפילו מופרך? "לאחר ליווי של עשרות אלפי משפחות בדרכן מחיים במינוס לרווחה כלכלית נתקלנו בכל המקרים, כולל משפחות שהגיעו אלינו עם חובות של מאות אלפי שקלים בעקבות התנהלות לא נכונה" אומר אוריאל לדרברג מנכ"ל ארגון פעמונים. "זה אפשרי, זה הפיך, זה בר תיקון ומעל הכול זה יעניק לכם איכות חיים אחרת".

 

נפרדים מהחסמים

כדי להצליח לקבלת החלטה אמתית עלינו לשחרר את החסמים המחשבתיים שמונעים מאתנו לעשות זאת. מה הם החסמים ומה המענה שבעזרתו נוכל להתגבר עליהם?

 

"נראה לנו מסובך מידי כל העניין הזה. לא מבינים בזה" – זה הרבה יותר פשוט ממה שזה נראה. אתם רואים את התמונה ממקום לא מאורגן במקרה הטוב, ובמקרה הפחות טוב ממקום כאוטי. כאשר יושבים ועושים סדר, מעלים הכול על הכתב ורואים את התמונה ברורה יותר – יותר ממחצית מהדרך כבר מאחוריכם.

 

"אין לנו כוח. זה נראה מתיש וסזיפי" – בואו נדבר על זה. כדאי לפתוח את הסוגיה הזו פעם אחת. כמה כוח נפשי דרוש להמשיך ולגרור רגליים, לא לישון בלילות מדאגה, לחיות בהישרדות מחודש לחודש, לחשוש שכרטיס האשראי לא יכובד בסופר ולהילחם בהלבנת השיער כי העתיד הכלכלי לוטה בערפל? לא נעים. עכשיו נשקול על המאזניים את כמות האנרגיה שצריך להקדיש לעשיית סדר בכלכלת המשפחה.

 

נכון, לא הבטחנו לכם גן של ורדים, לפחות לא בהתחלה. זהו תהליך דורש ומחייב ולעיתים אף מתסכל, אבל לאחר תקופה קצרה ומאמץ כנה מגיעים לרווחה ואיתנות שמביאים המון שמחה, אנרגיות ואופטימיות להמשך החיים. אם לא היינו מבססים מסקנה ברורה זו כתוצאה מליווי של רבבות משפחות – גם לנו זה היה נשמע מפוקפק.

 

"עם משכורות כאלה – לעולם לא נצליח לסגור את החודש" – כשאנשים חושבים על כלכלת בית נכונה הם בדרך כלל מניחים שמדובר על צמצום ההוצאות. לדעת לעשות קנייה נכונה בסופר, לעמוד על המקח עם ספקים שונים ולצמצם עלויות, להשוות מחירים ולחסוך בבילויים. כל זה נכון כמובן, אך אינו הנדבך היחיד. להגדלת ההכנסה משקל חשוב ביותר בתהליך הפיכת המינוס לפלוס.

 

נכון, זה נשמע לכם הזוי במחשבה הראשונה; 'גם ככה אני עובד קשה – אין מצב להעמיס עלי עוד'. תתפלאו, אבל יש לא מעט דרכים שונות ומגוונות להגדיל את הכנסותיכם. ישנם מומחים שזהו תפקידם והם עושים זאת לא רע בכלל. הכול תלוי במידת הרצון שלכם להתאמץ עוד קצת היום כדי שיהיה קל יותר מחר.

 

"גם ככה אנחנו חיים בצמצום. משתדלים לא להגזים בהוצאות. לא יוצאים ומבלים יותר מידי" – אם אתם מרגישים כך זה כבר אומר שקיימת מודעות מסוימת לכך שלכל שקל שיוצא צריך שיהיה שקל שמכניס. אין מתנות חינם והכסף לא צומח בערגות גינתכם. יחד עם זאת, כאמור, ברגע שיושבים ועושים סדר מפורט ומדוקדק בכל סעיפי ההוצאה, תמיד מגלים סכומים שיוצאים לשווא ובהסתכלות שנתית זה יוצא מאות ולעיתים אלפי שקלים: כפל ביטוחים, סעיפי תקשורת שמשלמים עליהם לשווא, עמלות וריביות שאפשר להוריד בשיתוף עם הבנק ועוד רבים וטובים.

 

"תנו לחיות. אם לא נצא לבילוי, אם לא נהנה מהחיים – מתי נעשה זאת, בקבר?" – כעיקרון, אין שום עיניין בחיים ספרטניים מלאי סיגופים וחיי דלות עלובים. ממש לא. ההפך, אנחנו מעודדים אנשים להתנהל נכון עם כספם לא כדי להחביא אותו מתחת לבלטות אלא כדי להשתמש בו בהגיון ובתבונה, כל אחד על פי יכולותיו. הכלל הוא פשוט לחיות ממה שיש ולא ממה שאין.

 

הדבר נכון בהוצאות הקטנות (שמגיעות לסכומים גדולים בסוף החודש), רוצים לצאת ליותר סרטים ובתי קפה? תדאגו שיהיה לכך כסף פנוי ותיהנו. וכן, גם בהוצאות הגדולות, רוצים רכב חדש? במקום לקחת הלוואה שתשלמו עליה בסופו של דבר הרבה מאוד כסף (ריבית) – הפרישו כבר מעכשיו סכום כל חודש ורכשו את הרכב במחירו האמתי ולא במחיר עשרות אחוזים מעליו, שלא שמתם לב אליהם כי פרסו אותם כל כך יפה.

 

לסיכום, אם אתם מוטרדים ממצבכם – קבלו החלטה. עשו זאת מתוך חוזק ואמונה בתהליך ולא מתוך ריפיון וספקנות. ההכרה הראשונה שיש להגיע אליה עם קבלת ההחלטה לעבור ממינוס לפלוס, היא שחיים ממה שיש ולא ממה שאין. זה לא פשוט, במיוחד בהתחלה, אבל בסופו של תהליך תחזירו לעצמכם את תחושת השליטה בחיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים