שתף קטע נבחר

נגד אנטישמיות בבלגיה: "מילים לא מספיקות"

מאות מפגינים בבריסל ובפריז הפגינו לאות הזדהות עם משפחות קורבנות הפיגוע במוזיאון היהודי. "אנחנו לא מפחדים מפעולות אנטישמיות", אמרו כמה מהמפגינים. אולם יש שטענו: האנטשימיות גואה באירופה, דרושים מעשים, לא מילים

"אני בהלם". קולט גרדום, בלגית בת 66, רק חזרה מביקור בישראל במוזיאון יד ושם כששמעה על הפיגוע במוזיאון היהודי שאירע שלשום בבריסל וגבה את חייהם של שני ישראלים, עמנואל ומירה ריוה, אזרחית צרפתייה ואזרח בלגי.

 

אמש התאספו מאות מפגינים בבריסל, חלק ליד בית המשפט וחלק ליד המוזיאון, סמוך למחסומי המשטרה שעליהם נתלו דגלי ישראל. מנהל המוזיאון, פיליפ בלונדין, קיבל בברכה את ביטויי ההזדהות של האזרחים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בזמן שמדגמי הבחירות המקומיות בבלגיה שנערכו אתמול (יום א') מעידים על ניצחון למפלגה האופוזיציונית הלאומנית ומרכז-ימנית N-VA, ממשיכה המשטרה לערוך מצוד אחר המחבל, שאת תמונות מסע ההרג שלו פרסמה אתמול בצהרים.

 

ההפגנה אורגנה על ידי ראש הוועדה המתאמת של הארגונים היהודיים בבלגיה (CCOJB) שהזמין אזרחים רבים, "יהודים ולא יהודים". מטרת ההפגנה, לדברי הנוכחים, הייתה להראות כי "אנחנו לא מפחדים מפעולות אנטישמיות". בין 500 ל-1,000 בני אדם עמדו מחוץ לבית המשפט בבריסל כדי להביע סולידריות עם משפחות הקורבנות.


ההפגנה החלה בדקת דומייה ולאחריה השמיע הרב של בריסל תפילת קדיש והנוכחים הדליקו נרות לזכר ההרוגים. הנרי גוטמן, סגן ראש הוועדה, אמר כי המטרה העליונה של התכנסות היא להביע הזדהות עם הקהילה היהודית ועם משפחות הקורבנות.

 

"האירוע מסמן נקודת תפנית במדינה ואתגר פוליטי בכל הקשור למאבק באנטישמיות. האם נידרדר במדרון המסוכן הזה? אי-אפשר לדעת, אך חייבים לנקוט צעדים דחופים", אמר פייר גלנד, היו"ר היוצא של ארגון הפעולה החילוני בבלגיה.

 

בבוקר הגיע זוג לרחוב המוזיאון ועצר לבהות בפרחים שהונחו בכניסה. "אני קתולית, חברי מוסלמי, באנו להראות שהקהילות שלנו צריכות לתמוך זו בזו", אמרה האישה הצעירה לסוכנות הידיעות הצרפתית. הרב מנחם מרגולין, שנכח ליד דלת המוזיאון כל הבוקר, הצהיר: "מתקפה כזו הייתה צפויה לנוכח האנטישמיות הגואה באירופה". "ממשלות אירופה צריכות לנקוט צעדים, מילים אינן מספיקות", הוסיף. אמש נפגש בבריסל ראש הממשלה הבלגי אליו די רופו עם נשיא הקונגרס היהודי באירופה. 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במקביל, נערכה הפגנת הזדהות גם בפריז. מאות בני אדם התאספו כדי לכבד את זיכרונם של הקורבנות. "היהודים ברחובות, היהודים כועסים, היהודים מודאגים, אך הם עדיין עומדים", הצהיר בכעס יושב ראש הקונסיסטוריה

המרכזית של יהודי צרפת, ז'ואל מרגי. 

 

אמש לאחר הפיגוע ובמהלך היום הגבירו הרשויות הבלגיות את האבטחה ליד מרכזים יהודיים במדינה. "צעדים אלה יימשכו עד הודעה חדשה", אמרה הבוקר שרת הפנים ג'ואל מילקה. "בתי הספר, בתי הכנסת והמרכזים התרבותיים המשיכו לפעול כסדרם אך תחת אבטחה צמודה ונוכחות משטרה", הוסיפה. המוזיאון עצמו צפוי להיפתח שוב ביום שלישי.

 

בינתיים ממשיך המצוד אחר המחבל שנמלט אמש מזירת הפיגוע. בתמונות ממצלמת האבטחה נראה המחבל חבוש בכובע מצחייה וסוחב שני תיקים. באחת מהתמונות הוא מחזיק בידו רובה מסוג קלצ'ינקוב בכניסה למוזיאון. "אנחנו קוראים לכל האוכלוסייה לסייע בזיהוי האדם הזה", אמרה סגנית התובע הכללי אין-ואן ווימרש מוקדם יותר. לדבריה, החשוד שהרג את הזוג הישראלי, מתנדבת צרפתייה ואזרח בלגי ככל הנראה "פעל לבד, היה חמוש ומוכן היטב" למשימתו הקטלנית.  


פורסם לראשונה 25/05/2014 22:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנה מול המוזיאון בבריסל
צילום: AP
מומלצים