שתף קטע נבחר

פרשת שבוע כלכלית: הנהגה בזמן משבר

בפרשת "בהעלותך", סיפור החלפת ההנהגה במדבר מלמדת אותנו כי לא כל מנהל - מצליח ככל שיהיה - ישכיל לנהל את הארגון גם במציאות של משבר

"וַיֹּאמֶר יְהֹוָה אֶל משֶׁה אֶסְפָה לִּי שִׁבְעִים אִישׁ מִזִּקְנֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר יָדַעְתָּ כִּי הֵם זִקְנֵי הָעָם וְשֹׁטְרָיו וְלָקַחְתָּ אֹתָם אֶל אֹהֶל מוֹעֵד וְהִתְיַצְּבוּ שָׁם עִמָּךְ" (במדבר יא, 16)

 

בפרשת "בהעלותך", בני ישראל מתלוננים על חייהם הדלים במדבר. משה אינו עומד בלחצים ופונה לה' לבקשת עזרה. תשובתו של ה', כפי שמופיעה כאן בפסוק, חד-משמעית: עליך להחליף את ההנהגה של העם – לאסוף מחדש שבעים זקנים. כל עוד התנהלו חיי המדבר כסדרם, הצליחו הזקנים בהנהגתם; אולם מרגע שצצים משברים ותלונות, אין ההנהגה יודעת כיצד להתמודד עמם, ולכן צריך להחליפהּ.

 

 

מיהם הזקנים אשר ה' מורה למשה לבחור כעת? לפי המדרש (תנחומא בהעלותך יג), "אשר ידעת כי הם זקני העם ושוטריו". מדובר אפוא באנשים אשר משה כבר מכיר. בתקופת העבדות של בני ישראל במצרים היו אלה המצרים, שבחרו מתוך העם ממונים מטעמם שיהיו אחראים על עבודת בני ישראל.  

 

אותם שוטרים, שמונו על ידי המצרים, לא שיתפו עמם פעולה ולא הסגירו את אחיהם – אף שכתוצאה מכך הוכו בעצמם על ידי המצרים. אלו השוטרים, שכבר עמדו בהצלחה ובמסירות נפש בזמן משבר, והם הזקנים שיתאימו להנהיג כעת את העם המצוי במשבר. אנשים שכבר חוו משברים והוכיחו את עמידתם בלחצים, יהיו מסוגלים גם כעת לעמוד בפני לחצי העם ולהצעידו קדימה.

 

סיפור החלפת ההנהגה במדבר מלמדת אותנו כי לא כל מנהל – מצליח ככל שיהיה – ישכיל לנהל את הארגון גם במציאות של משבר. בעתות משבר יש מקום לשקול להביא מנהל, שותף או יועץ לענייני משברים, אשר יידע להתמודד עם המציאות החדשה, הדורשת ככל הנראה מיומנויות אחרות, ובכללן גיוון בדפוסי הניהול, שנעשה בהם שימוש עד כה ואשר אינם מתאימים עוד כעת.

 

לפני כמה ימים חגגנו את חג השבועות, הוא חג מתן תורה. משה ירד מהר סיני עם לוחות הברית ומסרם לעם ישראל. אך אלו היו הלוחות השניים. כאשר משה ירד עם הלוחות הראשונים התרחש משבר גדול בקרב המחנה ומשה היה צריך להתנהל ולקבל החלטות תוך כדי המשבר: "וַיְהִי כַּאֲשֶׁר קָרַב אֶל הַמַּחֲנֶה וַיַּרְא אֶת הָעֵגֶל וּמְחֹלֹת וַיִּחַר אַַף משֶׁה וַיַּשְׁלֵךְ מִיָּדָו אֶת הַלֻּחֹת וַיְשַׁבֵּר אֹתָם תַּחַת הָהָר" (שמות לב, 19).

 

אמר קהלת: "לַכֹּל זְמָן וְעֵת לְכָל חֵפֶץ תַּחַת הַשָּׁמָיִם" (קהלת ג, 1). מנהל טוב צריך לדעת מתי להקשיב ולשתף, ומתי להיות סוליסט - מתי לנהל שיחות אישיות עם העובדים, ומתי להוציא הודעות אלקטרוניות, מתי למדוד כמות ביצועים, ומתי להתמקד באיכותם, מתי להיות בעל אורך רוח ומתי "לשבור את הכלים".

 

משה רבנו מבין כי במעשה העגל חצה העם את כל הגבולות, ורק תגובה קיצונית תוכל לעוררו. הוא מבין כי זו לא עת לשוחח, להבין או לנהל משא ומתן עם העם, ותגובתו בהתאם: הוא בוחר לשבור את הלוחות. לעתים צריך מנהל לדעת מתי "לשבור את הכלים" גם בידיעה כי מעשה זה יאט את כל התהליכים הקורים בארגון. זו עת לטיהור מן היסוד של האווירה הארגונית על מנת לאפשר צמיחה והתקדמות בצורה יעילה וטובה יותר. שבירת הכלים הייתה ירידה לצורך עלייה מחודשת ומתוקנת.

 

נאחל לכולנו שלא נדע משברים. אך אם יתרחשו - שנדע להתמודד, לצמוח ולהניע קדימה.

 

מרים שפיר היא יועצת קריירה ומחברת הספר "רעיון עבודה שבועי" - היבטים תעסוקתיים בפרשות השבוע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מנהל צריך לדעת מתי "לשבור את הכלים"
צילום: shutterstock
צילום: דור שפיר
מרים שפיר
צילום: דור שפיר
מומלצים