שתף קטע נבחר

מסעותיו של החוֹם בקיץ

מדוע האוויר נעשה חם יותר בקיץ? איך חום עובר באוויר ואיך הוא עובר בין חומרים מוּצָקים? על חום, קור ומה שביניהם

הנה כמה שאלות חשובות שכדאי לענות עליהן לקראת הקיץ: למה חם לנו כל כך? נכון, כי כמות גדולה יותר של קרינה מהשמש מַגיעה לאזור שלנו, והאוויר, האדמה והים מתחממים. ואיך החום עובר אלינו? איך בכלל חום עובר ממקום למקום? ומהו בכלל חום?

  

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

נתחיל מההתחלה. מה שאנחנו מרגישים כגוף חם הוא גוף שתנועת חלקיקיו הזְעירים (אָטוֹמים או מוֹלֵקוּלוֹת) מהירה. ככל שהחומר חם יותר, כן החלקיקים שלו מִתרוצצים במהירות גבוהה יותר, ולְהֶפך. כשחלקיקים מתרוצצים במהירות גבוהה, הם אֵנֶרגֵטיים מאוד ויכולים להעביר את האנרגייה שלהם לחלקיקים שלידם. כמו כדור ביליארד, שמתגלגל ופוגע בכדור העומד על השולחן ומעביר לו את אנרגיית התנועה שלו, והכדור הזה מתחיל לנוע - כך החום יכול לעבור ממקום למקום ומחֵפץ אחד לאחר בתוֹפעה הנקראת "הוֹלָכת חוֹם". יש חומרים שמוֹליכים חום מצוין, כמו מתָכות. יש גם חומרים שמבוֹדדים חום, כלומר מוליכים חום גרוּעים, כמו פְּלַסטיק, קַלקַר ועץ.

 

מגזין גליליאו צעיר בפייסבוק

 

מה קורה במָרָק?

חום יכול לעבור ממקום למקום גם בדרך הנקראת "הַסָעה". במקרה הזה החלקיקים נעים בעצמם למקום אחר ומְביאים אִתם את אנרגיית החום שלהם. התופעה הזאת אינה מתרחשת בחומרים מוצקים כי בהם החלקיקים מחוּבָּרים למקומם, אלא בנוֹזלים ובגָזים שבהם החלקיקים חופשיים לנוּע.

 

לדוגמה, כאשר מבשלים מרק, המים בתחתית הסיר מתחממים כי הם קרובים ללַהֶבת הגז. כאשר חומר מתחמם הוא מִתפַּשֵׁט, הנֶפח שלו גָּדֵל והצְפיפוּת שלו קטנה. כשהמים החמים צפופים פחות הם גם קלים יותר, ולכן הם עולים מעל המים הקרים. כלומר החום עובר באמצעות הסעה מתחתית הסיר כּלפֵּי מעלה.

 

מתחמם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתחמם(צילום: shutterstock)

 

הסעה של חום גם יוצרת רוחות, ומשפיעה על האַקלים. האוויר הקרוב לאדמה ולאוֹקיָינוֹסים מתחמם מן האדמה המתחממת, נהיה קל יותר ועולה לגובה רב. הזרם של האוויר הקר הנָע כדי לתפּוֹס את מקום האוויר החם שעלה, יכול ליצור רוחות עַזות.

 

רק לבחור

אז איך נִפטרים מהחום של הקיץ? אם נבחר בשיטת ההולכה, נוכל לגעת במשהו קר, לדוגמה בקובּיות קרח. החום יעבור מגופנו לקרח, כלומר אנחנו נתקרר והקרח יתחמם; נוכל גם לבחור בשיטת ההסעה, ולעמוד מול מאַוורֵר.

 

המאוורר יעיף את מולקולות האוויר החמות המַקיפות אותנו, ויזרים במקומן מולקולות אוויר קרירוֹת יותר מהסביבה; מאוורר יכול לקרר אותנו גם אם הטמפרטורה של האוויר גבוהה מטמפרטורת העור שלנו, משום שגופנו מתקרר גם על ידי נידוּף מֵי הזֵיעה לאוויר יבש. מאוורר (או מְניפה) יכול להביא אוויר חם אך יבש, וגופנו יתקרר מנידוף הזיעה.

 

כתבו: בת שבע וגון גלמידי, לביא רוזנבלט. רוצים לקרוא עוד? לקבלת מגזין גליליאו צעיר במתנה לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
כמה חם היה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים