שתף קטע נבחר

ויקיפדיה: עורכים בתשלום חייבים גילוי נאות

האינצקלופדיה השיתופית מתגוננת מפגיעה בנייטרליות שלה. ההצהרה על חשש לניגוד עניינים היא בנוסף לכללים הקיימים לשמירה על אובייקטיביות. אחד מהמשתמשים שנאלץ לאחרונה להצהיר שקיבל תשלום, עבד עבור חברת התרופות באייר שטוענת שמדובר במידע בעל ערך

הוועד המנהל של קרן וויקימדיה העולמית החליט שעורכי ויקפדיה (ויקיפדים) המקבלים תשלום על העריכה חייבים להצהיר על כך. השינוי נכנס לתוקפו בתקנון השימוש החל מהיום (ג') בכל העולם. בקהילה הישראלית כללים מחמירים יותר נכנסו לתוקפם לפני כחודש.

 

אמנם כל אחד יכול לערוך רשומות בוויקיפדיה, אך התעורר חשש מאיבוד הנייטרליות של המיזם, עקב כניסת גורמים יחצניים אינטרסנטיים באמצעות משתמשים חדשים או תשלום לעורכים קיימים. הכללים מתווספים לתקנון הכללים הקיים לשמירה על הנייטרליות ועל אמינות הערכים.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

ההודעה היום מגיעה בהמשך להצהרה מלפני שבוע, מטעם 11 מחברות יחסי הציבור הגדולות בארה"ב שנוסחה בשיתוף והסכמת עורכים מקרן ויקימדיה. כחלק מההצהרה נמסר בעמימות כי "החברות שלנו מאמינות כי האינטרס של התעשייה ומשתמשי ויקיפדיה הוא שהיא תגשים את המשימה של פיתוח אינציקלופדיה מקוונת מדוייקת ואובייקטיבית".  בפועל חברות המדיה הבטיחו לציית לכללי השימוש של ויקפדיה, תוך מודעות לניגוד עניינים שעשוי להיווצר.

 

ערך הכסף 

לפי הנהלים החדשים בוויקיפדיה העברית על עורך בתשלום לציין את הערכים שכתב בתשלום הן בדף השיחה והן בדף המשתמש וכן נאסר על עורכים בתשלום לפנות בצורה יזומה ולהציע את שירותיהם. כמו כן ייאסר על עורכים בתשלום להשתתף בהצבעות קהילה. 

 

לדוגמה - המשתמש Ohh My Gili מצהיר כי הוא כותב בתשלום לעתים. בדף המוקדש לעורכים בתשלום נכתב כי המשתמש כתב ערכים עבור קונצרן התרופות באייר. בדף הוויקיפדיה נכתב למשל, כי בערך "שבץ מוחי" הוכנסה פסקה המהללת ומשבחת תרופה של החברה, וכי למספר ערכים הוכנסה פרסומת לתרופות של חברת באייר כגון בערכים על התקן תוך רחמי, יתר לחץ דם ריאתי, פרפור עליות, פין, אין-אונות, ויאגרה, סרטן הערמונית, ניוון מקולרי. הויקיפד שדיווח על התיקונים הללו, טוען כי לפני חודש הוא ניטרל בערכים האלו את הפרסומת "ככל יכולתו" והשאיר את המידע הרלוונטי. כלומר בדיון על הערך הזה ניסו למצוא את הגבול בין מידע רפואי רלוונטי על מוצרי החברה, לבין תוכן שיפרסם אותם על פני מוצרים אחרים.

 

מחברת באייר נמסר בתגובה לדברים כי "באייר רואה בהנגשת מידע על תרופות וטכנולוגיות חדשניות, ערך חיוני וחיובי לציבור הרחב, שעולה בקנה אחד עם חוק זכויות החולה. ויקיפדיה, כערוץ נגיש, זמין ואיכותי, מהווה פלטפורמה חשובה להנגשת מידע ועדכונים מדעיים. אין מדובר בפרסומת אלא בתוכן רפואי בדוק, מאושר וחיוני לציבור".

 

האמת, אין מה לדאוג

באוקטובר 2013 חסמה ויקיפדיה 250 חשבונות שלא היו ניטרליים לשיטתה ואף איימה בתביעה על חברת היח"צ WIKI-PR. לקוחות החברה סיפרו כי שילמו בין 500 דולר ל-1,000 על יצירת דפים ו-50 דולר לניטור שינויים על ידי עורכי וויקיפדיה אחרים. החברה הצהירה בפירסומיה: "אנחנו כותבים את זה. אנחנו מנהלים את זה. לעולם לא תצטרכו לדאוג לגבי ויקיפדיה שוב".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אובדן ערכים?
צילום: Shutterstock
מומלצים