שתף קטע נבחר

הסערה הבאה: לשכת עורכי הדין מתכוונת לחדש את משוב השופטים

המשוב שבוטל ב-2005 לאחר התנגדות של השופטים צפוי לחזור בשנת המשפט הקרובה. בעבר טענו שופטים כי מדובר בכלי פופוליסטי, אולם בוועד לשכת עורכי הדין טוענים: אמון הציבור בשופטים בירידה, צריך מערכת בקרה נוספת. ראש הלשכה דורון ברזילי: "להגביר אמון הציבור במערכת המשפטית"

אחד הנושאים שהסעירו את מערכת המשפט - עומד לחזור לקדמת הבמה. הוועד המרכזי של לשכת עורכי הדין מתכוון לייסד מחדש את מנגנון חלוקת הציונים לשופטים. אתמול (ד') החליט הוועד לקיים משוב שופטים כבר בשנת המשפט הקרובה. המשוב בוטל בשנת 2005 בעקבות התנגדות נחרצת, עד כדי חרם, מצד השופטים. חידוש המשוב צפוי להביא לעימות חריף בין עורכי הדין לשופטים. בימים אלה מוקמת ועדה שמוסמכת לפעול ולקדם את העניין. בראשה יעמוד ראש לשכת עורכי הדין דורון ברזילי.

 

  

ראש לשכת עורכי הדין, דורון ברזילי. לא כלי ניגוח (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
ראש לשכת עורכי הדין, דורון ברזילי. לא כלי ניגוח(צילום: דנה קופל)
 

בוועד המרכזי מדגישים כי משוב השופטים, שבמסגרתו נותנים עורכי הדין הערכות לשופטים בערכאות השונות, אינו כלי ניגוח, "אלא כלי חשוב להערכת התנהלותם של שופטים והמערכת המשפטית".

 

בוועד מציינים כי אמון הציבור במערכת המשפט מצוי במגמת ירידה, "שכן שופטים ממוקדים במתן תוצאה והכרעה שיפוטית, הוגנת, בעוד ציבור המתדיינים מתמקד בהתנהלות שהובילה לתוצאה. הלשכה רואה חשיבות רבה במערכת משפטית חזקה וזוכה לאמון הציבור ועל כן עושה כמיטב יכולתה לשמירה על אכיפת החוק והסדר, תוך שיתוף פעולה הדוק עם השופטים, הנהלת בתי המשפט, פרקליטות המדינה, היועץ המשפטי לממשלה וזרועות השלטון".

 

עו"ד דורון ברזילי, יו"ר לשכת עורכי הדין, הסביר את הצעד: "אנו רואים חשיבות רבה בהגברת אמון הציבור במערכת המשפטית, ובצורך הממשי למערכת בקרה נוספת שתסייע באבחון תהליכי שחיקה של שופטים, ניהול זמן שיפוטי ביעילות, ובחינת התנהלות הצוות הפועל לצד השופט".

דליה דורנר. בימי המשוב ב-2004 קיבלה את הציון הנמוך ביותר בעליון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דליה דורנר. בימי המשוב ב-2004 קיבלה את הציון הנמוך ביותר בעליון(צילום: גיל יוחנן)

בלשכה אמרו שחידוש המשוב נעשה בעקבות פנייתם של עורכי דין רבים, "אשר רואים לנכון לחזק את המערכת המשפטית ואמון הציבור באמצעות משוב שופטים, שייעשה תוך שמירה על כבוד המערכת ואמון ציבור זה מכל פגיעה".

 

לצורך מימוש המשוב וקביעת דפוסי פעולתו, מוקמת ועדת משוב שמוסמכת לפעול ולקדם את העניין, שבראשה יעמוד עו"ד דורון ברזילי, ראש לשכת עורכי הדין. מ"מ יו"ר הוועדה הוא עו"ד זכי כמאל. חברי הוועדה הם: עו"ד פיני מרניסקי, עו"ד יהודה רוה, עו"ד ציון אמיר, פרופ' רון שפירא (עו"ד), עו"ד אבי חימי, עו"ד דפנה רוזן-זינגר, עו"ד ברוריה לנקנר ועו"ד דב גלבוע.

 

בוטל לאחר חרם שופטים

המשוב פעל במשך מספר שנים עד להפסקת פעילותו באמצע העשור הקודם. שאלוני הסקר נשלחו לכל עורך דין הרשום בלשכה, וזה התבקש לתת הערכה על שופטים שבפניהם הופיע מספר רב של פעמים במהלך השנה. במסגרת המשוב ניתנה הערכה לכלל השופטים בבתי המשפט והמחוזות השונים.

 

במסגרת המשוב

שפעל בעבר נשאלו עורכי הדין על הערכה כללית לשופט, ולצד זה נשאלו על בקיאות השופט בדין והיכרותו את פרטי התיק, מידת היכרותו את העובדות בתיק, ואלמנטים דומים נוספים. כמו כן נבדקו יחס השופט לעדים ולעורכי הדין ויעילות הדיון.

 

משוב השופטים בוטל לאחר התנגדות עזה בקרב השופטים, שאליהם הצטרפו גורמים נוספים. השופטים והנהלת בתי המשפט טענו כי מערכת המשפט היא אחת המערכות המבוקרות ביותר ושהמשוב הוא פופוליסטי שנועד רק להתריס ולנגח. בשיאו של הסכסוך הטילו השופטים חרם על עורכי הדין.

 

במהלך השנים עלה מספר פעמים הרעיון להחזיר את המשוב לפעילות, אך כל יוזמה כזו נתקלה בהתנגדות עזה מצד מערכת המשפט, כולל התנגדות פומבית של נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, לאור פנייה של ברזילי בעניין, וכינוי המשוב "תרבות רייטינג" על ידי הנהלת בתי המשפט. הפעם החליטו בלשכה שלא לוותר ולהשיב את המשוב לידי אלפי עורכי הדין, שלפי סקרים שנעשו בעבר רובם המוחלט בעד השבת המשוב.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים