שתף קטע נבחר

התמודדות עם שכול ואובדן

ד"ר אורה גולן מסייעת להשתחרר מהעצב ומרגשות האשם המתלוות לחוויית השכול ומסבירה שמותר וצריך גם לשמוח, למרות הכל. צפו

איבוד אדם קרוב זה דבר קשה מנשוא, אחד הדברים הכי קשים ונוראיים בעולם. המצב אף פעם לא יחזור להיות כמו שהיה לפני האובדן וגם כשפונים לטיפול שיסייע עם התמודדות, הרי שאין בכוונתו לנסות ולהחזיר את האדם שאבד.

 

 

 

לדברי ד"ר אורה גולן, קודם כל חשוב להדגיש שכל אחד מתמודד עם האובדן בדרך אחרת ובקצב אחר. התהליך עצמו כואב אבל חשוב כדי לעבד, לעכל ולהסתגל לאובדן החדש. מחקרים מעידים שלאחר כשנה רוב האנשים מצליחים להסתגל למצב החדש לאחר האסון, אך ישנם אנשים שאינם מצליחים להתאושש, לא מסוגלים לחזור לתפקוד - ודועכים. יש מצבים בהם הם חוזרים לתפקד וכלפי חוץ הכול נראה תקין, אך למעשה אף פעם לא באמת התמודדו עם האובדן ועם הכאב, כאילו שמו הכול בצד.

 

כמו כן, מסבירה ד"ר גולן, יש הבדל בין התמודדות עם אובדן של אדם מבוגר שחי חיים שלמים, הגיע לשיבה טובה והלך לעולמו ללא סבל רב, לבין אדם צעיר שנהרג בתאונה, לילד שנפטר ממחלה, למוות כתוצאה ממלחמה, פיגוע, שיכרות, סמים, רצח, התאבדות וכו'.

 

קשה הרבה יותר להתמודד עם מוות פחות לגיטימי של אדם קרוב. בנוסף לאובדן צריך להתמודד גם עם רגשי אשם ובושה. לדוגמה, מצבים של חברים שעודדו חבר לעשות שטות שגרמה למותו, חייל שפלט כדור, נהיגה שגרמה למוות של חברים ועוד. ההתמודדות עם האובדן, יחד עם רגשי אשמה ו/או בושה, קשה אף יותר כאשר הסביבה גם מטיחה האשמות בגלוי.

 

על פי ד"ר אורה גולן, מטרת הטיפול היא נטרול מחסומים רגשיים, כלומר לאפשר לגיטימציה ולתת מקום לחוש שמחת חיים וחיוניות לצד ההתמודדות עם האובדן ולא במקום האובדן. אנו יכולים להכיל רגשית כמה דברים במקביל ואין סתירה ביניהם. בנוסף, הטיפול משמעותי מאוד כאשר חשים רגשי אשם ובושה שמתלווים להתמודדות עם האובדן. רגשות אלה גובים אנרגיה רגשית רבה ושוחקים מאוד. הטיפול מאפשר לנתב את האנרגיה הרגשית לכיוונים מניבים יותר ופחות שוחקים. למשל, פעילות הסברתית למניעת אירועים דומים בעתיד.

 

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם המומחים המוצגים במסגרתם


פורסם לראשונה 02/07/2014 22:53

 

מומלצים